hirdetés
hirdetés

Betiltják a rövid belföldi repülőjáratokat Franciaországban

A francia nemzetgyűlés hétvégén megszavazta a rövid belföldi repülőjáratok tiltásáról szóló törvényt, egy újabb, formális szavazás után ezzel hamarosan megszüntetik a vasúttal könnyedén helyettesíthető útvonalakat - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

Az új jogszabályt a korábban kitűzött klímacélok elérése érdekében fogadták el a parlament alsóházának képviselői, céljuk, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkentsék az ország károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest. A döntéshozók szerint ebben kulcsszerepe van a közlekedésnek, különösen a repülésnek, mert ez most nagyon sokat tesz hozzá a légköri szennyezéshez – számolt be a Reuters.

Emiatt minden olyan repülőjáratot betiltanak, amely kiválható legfeljebb két és fél órányi vasúti utazással. Ennek előnye a kilométer alapú szabályozással szemben az, hogy a rosszabb vasúti infrastruktúrával rendelkező régiók és útvonalak nem szenvednek hátrányt, az itt utazók továbbra is választhatják a repülést.Az új törvényt sokan problémásnak látják, szerintük Emmanuel Macron elnök választási ígéretei között sokkal ambiciózusabb reformok szerepeltek. Környezetvédő civilek máris a törvény szigorításáért lobbiznak, azt szeretnék, ha a maximum négyórás vasúti utazással kiváltható összes járatot is betiltaná a kormányzat.

Eközben több ágazati szereplő kritizálta a döntést, amire Agnes Pannier-Runacher ipari miniszter úgy reagált, nincs ellentmondás a világjárvány okozta válságból való kilábalás segítése (az állami támogatás) és a kibocsátás-csökkentés kikényszerítése között, de egyensúlyban kell tartani a kettőt.

A javaslat most a szenátus elé kerül, bár ennek tényleges jelentősége nincs, mert ha a két ház szavazása különböző eredményt hoz, az alsóház mondhatja ki a végső szót, ahol Macron elnök pártja van többségben.

(forrás: Airportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai