High-tech gőzmozdonyok – gőzvontatás napjainkban

Képzeljük el, milyen lehetett az élet száz éve egy gőzmozdony vezetőállásán! Hangos volt, huzatos, kényelmetlen, nem (vagy alig) lehetett leülni, ráadásul ketten-hárman osztoztak a kis helyen, mert legalább ennyi ember kellett a mozdony vezetéséhez és az „etetéséhez”. A mozdonyvezető és a fűtő az egyik pillanatban megfagyott a hidegtől, a másikban pedig majdnem megsült a kinyitott tűztérajtón keresztül kicsapó lángok által okozott forróságban.

És most képzeljük el az életet egy olyan mozdony vezetőállásán, amelyen a gépet egyedül irányító mozdonyvezető csak akkor találkozik tűzzel és hamuval, ha netán rágyújt szolgálat közben, a fűtött vagy légkondicionált helyiségbe beszűrődő zaj pedig alig hangosabb a meghajtást vezérlő számítógépeknél. Ez már jobban hangzik, igaz? Pedig most is egy gőzmozdonyban ülünk.

 

1973-ban és ’79-ben beköszöntöttek az olajválságok. Hatásukra az addig nagyon olcsó, dízelmozdonyok üzemanyagaként használt gázolaj ára a többszörösére emelkedett, és noha a válság miatt az áremelkedés a szenet sem kerülte el, utóbbinál a drágulás nem volt olyan jelentős, mint az olaj esetében. 1979-ben – a válság tetőpontján – 1 tonna szén 2014-es árakra átszámítva 75 dollárba került, míg ugyanennyi olaj több mint 700-ba! Noha az olaj tömegre vetített fajlagos energiatartalma kétszerese a szénének, az azt felhasználó dízelmotorok hatásfoka pedig még többszöröse a gőzgépekének, ekkora különbséget még ezek az előnyök sem tudtak elfedni. Gazdaságilag újra megérte gőzösöket üzemeltetni.

 

A szén (fent) és az olaj (lent) árának változása az inflációt is beleszámítva (sárga diagramok). A szén maximális ára 1979-ben – a 2. olajválság tetőzésekor – 75 dollár volt tonnánként (a szenet az ún. „short ton”-ban mérik, ami 907 kg) ez 12,1 $/MWh fajlagos költséget jelent energiaegységre vetítve. Az olaj 105 dolláros hordónkénti ára (1 hordó = 159 liter = kb. 140 kg) 62 dollárt jelent 1 MWh-ra számítva, azaz a szénből származó energia 5-ször olcsóbb volt az olajénál ezekben az időkben. 2014-ben egy tonna szén 60-65, míg egy hordó olaj újból 100-110 dollárba kerül, így ez az arány újból az olajválság-kori viszonyokat idézi.

 

Látva a nem túl rózsás helyzetet, néhány szakember komolyan elkezdett gondolkozni azon, mit kellene tenni, ha egyszer csak nem lesz pénzük a vasúttársaságoknak megtankolni a dízelmozdonyaikat. Voltak ezek között a szakemberek között olyanok is, akik a vasutakon az éppen akkoriban „kihaló” gőzmozdonyok feltámasztását tekintették ez egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldásnak.

Vonatkoztassunk el egy percre attól a ténytől, hogy sok országban – köztük Magyarországon is – a 70-es évek végére még nem is végeztek a gőzvontatás felszámolásával (nálunk erre 1984-ig kellett várni). Itt nem a régi gőzmozdonyok felújításáról vagy némi korszerűsítésről volt szó, hanem igazi „hi-tech” gőzmozdonyokról, amelyek modern kondenzációs, számítógép-vezérelt, automata kazánokkal, szén, gáz-, olaj- vagy biomassza tüzeléssel épültek volna meg, és úgy általában semmiben nem különböztek volna kinézetre egy akkori dízelmozdonytól. Ez mindjárt érdekesebb, igaz?

A gőzmozdonyok hátrányai

A gőz erejének mintegy 100 évig nemigen akadt párja a világon, de a múlt század elején megjelenő, majd a 20-as, 30-as években elterjedő dízelekkel és villanymozdonyokkal szemben már nem tudta tartani a versenyt. A gőzmozdony ugyanis a modernebb meghajtásokhoz képest hatalmas energiapocsékoló, már a kéményéből kicsapó vastag fekete füst is elárulja, mekkora energia megy veszendőbe a működése során.

Az első gőzösök szörnyű, 2-3 %-os hatásfokát az idők során sikerült ugyan növelni, de még a legkorszerűbb, 1960-ban épült, 25 bar kazánnyomású, túlhevítővel, kompaund berendezéssel és tápvíz-előmelegítővel ellátott gőzmozdonyok esetén sem haladta meg a 12-13 %-ot, ennek megfelelően az eredő hatásfok 6-8 %, de mindenképpen 10 % alatti érték maradt. Ez lényegesen rosszabb, mint más vontatási nemeké, de a gőzmozdonyok sorsát az üzemanyagukként használt szén árának emelkedése is megpecsételte.

További hátrányuk volt, hogy működésükből kifolyólag – a csatlórudak, dugattyúk, vezérművek alternáló mozgása által okozott visszafogó tömegerők miatt – nem voltak képesek igazán nagy sebességeket elérni (202 km/h a máig érvényes gőzös-sebességrekord). A II. világháború után a fejlett országok vasúttársaságai igyekeztek lecserélni őket, nemcsak a kényelmetlen és a korhoz már nem illő üzemeltetés, hanem az abban az időben elterjedő saját tulajdonú autók megjelenése miatt sem engedhették meg a nagyfogyasztású gőzösök üzemeltetését.

 

A gőzmozdonyok termális hatásfokának növekedése az idők során. Az eredő hatásfokok ennél pár %-kal még rosszabbak. A valamivel 9 % felett behúzott vízszintes egyenes a megvalósult, sorozatgyártást is megélt legnagyobb hatásfokú gépeket jelöli. Efölött csak tervek, elméleti hatásfokok találhatók. A legnagyobb érték (16 % körül) a dél-afrikai vasutaknál szolgált „Red Devil” nevű gőzmozdony elméleti hatásfokát jelöli, amelyet a gyakorlatban sose sikerült hozni (a mozdony viszont megvalósult, 2003-ig közlekedett). A diagramon látható „242 Big Boy” nem azonos az Union Paicifc hasonló becenevű óriásmozdonyával.

A vasútgépészek és mérnökök egy csoportja szerint azonban a klasszikus gőzgépek a mai modern technológiákkal „összeházasítva” a dízelekkel és a villamos gépekkel összemérhető eredményeket tudnának produkálni, ezért nem egy, jelenleg is futó-, a gőzmozdonyokat feltámasztani hivatott mozdonyépítési projektről tudunk, illetve az elmúlt évtizedekben is feljegyeztek ilyeneket. Ebben a cikkben a talán legkomolyabb ilyen tervvel, az amerikai Chesapeake& Ohio vasúttársaság ACE-3000-es modern gőzmozdonyával, illetve egy-két érdekesebb próbálkozással foglalkozunk.

A legnagyobb moderngőzös-projekt: a Chesapeake& Ohio ACE-3000

A modern gőzmozdonyok területén a legnagyszabásúbb tervet Amerikában álmodták meg, 1980-ban. Az újkori gőzmozdonyokat az egykoron több gőzturbinás típust és különleges gőzöst is közlekedtető amerikai Chesapeake& Ohio vasúttársaság szerette volna bevezetni, félve az 1979-es második olajválság begyűrűzésétől. Amerika akkoriban ugyanis igen komolyan függött a Közel-Keletről importált kőolajtól, és a ’79-es iráni fordulat után nem volt éppen jó viszonyban a térség országaival.

Az Egyesült Államok területén azonban rengeteg szénbánya található (a legtöbb a keleti részen elhelyezkedő Appalache-hegységben), ahol olcsón, jó minőségű szenet lehetett bányászni (ezekben az államokban az ország fejlettségéhez képest későn, a 70-es évek végén nyugdíjazták csak a gőzvontatást). Az olajválságokkal a kérdés, hogy mivel lehetne kiváltani a közlekedésben használt, kőolajhoz közvetlenül kötődő járműveket, egyre fontosabbá vált. Az egyik lehetséges megoldás – természetesen a vasútvonalak villamosítása mellett, amelyben Amerika a mai napig el van maradva – a széntüzelés „újrafeltalálása” volt.

A vasúttársaság kívánalmainak megfelelően az ACE tehát egy legalább 3000 lóerős (innen az ACE-3000 név), 120 km/h maximális sebességű, teher- és személyvonatok (de főleg teher) vontatására is alkalmas gőzmozdonyt akart készíteni. Megcélzott tartós hatásfok 15 % volt (csúcshatásfok 18 %), ami kb. a fele a dízelmozdonyokénak, azonban a fenti képen láthattuk, mennyivel olcsóbb volt a szén az olajnál ezekben az években.

Az ACE-3000-est nem egy csúcstechnológiát használó-, hanem egy hétköznapokban is üzembiztosan közlekedtethető, különösebben speciális szervizhátteret nem kívánó mozdonynak tervezték. A technológia akkori állása ugyan bőven megengedte volna a korábban éppen annak korlátai miatt megbukott magasnyomású gőzösök építését is, azonban az ACE a tervben kizárólag már „bejáratott” eljárásokat akart alkalmazni, így elkerülendő a majdani sorozatgyártást nehezítő, ill. lehetetlenné tevő gyermekbetegségeket.

Ennek megfelelően a gőzöst átlagos, 20,5 baros kazánnyomással, Belpaire-féle (trapéz keresztmetszetű) tűzszekrénnyel és hagyományos gőzhengerekkel képzelték el, amelyeket a régóta megszokott Heusinger-Walschaert-vezérművel láttak volna el. Úgy tervezték, hogy az „igazán hi-tech” gőzösöket csak akkor kezdenék el fejleszteni, ha az ACE-3000-essel szerzett tapasztalatok pozitívak lesznek.

A hasonlóságok a régmúlt gőzöseivel ebben ki is merültek; a mozdony a „klasszikus” gőzmozdony-építési trendekkel – alvázas felépítés, kazán elöl, mozdonysátor hátul – szemben inkább az akkori dízelmozdonyokra emlékeztetett (zárt, önhordó mozdonyszekrény, vezetőállás magasan elöl), illetve a kazánszerelvények és a vezérlőrendszer is teljesen automatikus lett volna, ezzel megspórolták volna a fűtő nehéz, a korban már elfogadhatatlannak minősített munkáját. A mozdony építésénél az egyik legfontosabb szempont volt, hogy a dízelekhez szokott mozdonyvezetők különösebb átképzés nélkül vezetni tudják.

Az ACE-3000 tüzelőanyag-ellátását biztosító szerkocsi sem a megszokott módon kapcsolódott a mozdonyhoz. A vagon – különálló részegység helyett – a kétszekciós mozdonyokhoz hasonlóan csuklósan, csak a mozdonyszínben oldható (félállandó) módon kapcsolódott a gépes szekcióhoz, közöttük a személykocsik átjáróira emlékeztető, akadálymentes átjutást biztosító kapcsolat is volt. A szerkocsi végén szintén kialakítottak vezetőállást, ezért a gőzmozdonyt nem kellett megfordítani az állomásokon, hasonlóan a mai mozdonyokhoz.

Az ACE-3000 meghajtását egy négyhengeres kompaund gőzgéppel akarták megoldani, melyeknek a menetirány szerinti első hengerpárja nagy-, a mögöttük lévő pár kisnyomású lett volna, mindkét hengerpár 2-2 tengelyt hajtott volna, amelyeket csatlórudakkal akartak összekötni (tengelyelrendezése tehát 2’BB1’, vagy 4-4-4-2). A két gépcsoport tengelyeit belül egy „differenciálzárként” funkcionáló csatlórúd-csoporttal is össze akarták kötni, megakadályozandó a kerékkipördüléseket. A szerkocsi alatt hajtott kerekek nem lettek volna, alátámasztásáról két háromtengelyes futó-forgóváz gondoskodott volna.

Az ACE-terv bukása

Az ACE-tervezetnek végül a 80-as évek közepére helyreálló olajárak („oil glut” – olajbőség) vetett véget. Az olaj ára újra megfizethető szintre esett vissza, Amerikában is rengeteg új olajlelőhelyet fedeztek fel. A vasúttársaságok pedig így már semmiképp nem akarták meglévő, nemrég vásárolt dízeljeiket lecserélni, így az igény a modern gőzmozdonyok iránt megszűnt. A harmadik világbeli országok is igyekeztek kivezetni a gőzvontatást a fő vontatási nemek közül, illetve pénzük sem lett volna új vontatójárművek vásárlására, ezért használt dízelmozdonyokkal oldották meg a típuscserét.

 

Az új helyzettel kialakult érdekkülönbözőségek nyomán a tervekkel foglalkozó COALS konzorcium 1985-ben széthullott, miután pénzügyi viták miatt a híres kazángyártó Babcock&Wilcox kivált. Az ACE által megálmodott gőzmozdonyok soha nem valósultak meg, viszont 1991-ben egy modellmagazin elkészítette az ACE-3000-es működőképes modellváltozatát.

Az NSCP-CE-635 széngáz-tüzelésű gőz-elektromos mozdony terve

Az 1982-ben az ACE vetélytársaként megalakult NSCP (National Steam-Propulsion Company – Nemzeti Gőzvontatás-ügyi Társaság) előbbivel ellentétben valóban haladó, igazi hi-tech megoldásokat akart meghonosítani Amerika és a világ vasútjain. Ennek fényében született meg a CE-635-ös gőzmozdony terv, amely több szokatlan megoldást is felvonultatott.

A gőzös kinézetre szintén az akkor divatos dízel- és villanymozdonyokra hasonlított, azonban belül gyökeresen eltért minden addigi, illetve azóta elképzelt tervtől. A CE-635 magasnyomású, 70 baros, fluid-tüzelésű kazánnal dolgozott, fűtőanyaga a fedélzeti szénkészletből előállított széngáz volt. A fluidkazánban termelt gőzt viszont nem a szokványos gőzhengerekbe, hanem egy V12-es kétütemű dízelmotorból erre célra átalakított egyszeres működésű (csak a dugattyúk egyik felén zajlik expanzió) nagy fordulatszámú gőzmotorba táplálták be!

A gőzmotor kompaund üzemű volt, tehát az egyik hengerben már egyszer expandált gőzt egy másik henger munkaterébe vezették be, ahol újra munkát végzett. Ha ez még nem lenne elég különleges, a gőzmotor nem közvetlenül hajtotta a tengelyeket, hanem a hajtás innentől a dízel-villamos mozdonyokhoz hasonlóan, generátorok és a forgóvázakban elhelyezett vontatómotorok segítségével történt! A mozdonyon ezen felül helyet kapott egy Roots-fúvó is, amely a fluid-tüzelésű kazán üzemeléséhez szükséges nagysebességű légáramlatot biztosította.

 

A mozdony szerkocsija nagyon különleges volt. Egyrészt kondenzátorként is szolgált (rengeteg hűtőventilátorral), másrészt a szokásos feladatain (szén és víz hordása) egy szénporító és széngáz-előállító berendezés is utazott rajta, sőt, a gépes egység a hamut is a szerkocsiba juttatta vissza. A kocsi végén szintén kialakítottak egy vezetőállást (külsőre azonos volt a gépes szekcióval), a vagont hordó két darab háromtengelyes forgóváz pedig szintén hajtott volt, de az itteni vontatómotorok csak a vonat megindításakor kaptak áramot. A gőzmozdony állandó hatásfokát az ezen a területen hihetetlen 18 %-ra becsülték, de bizonyos üzemállapotokban a dízeleknél semmivel sem rosszabb 27 %-ot is el lehetett érni vele (elméletileg). Talán nem meglepő, hogy a minden elemében rendhagyó megoldásból végül nem lett semmi.

A jövő?

Mára, a 200 dolláros olajár egyre fenyegetőbb közelsége miatt többen is úgy vélik, érdemes lenne a hajtás felélesztésére pénzt áldozni, azonban a befektetőket nem könnyű meggyőzni egy ilyen „régi-új” technika létjogosultságáról.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?