hirdetés
hirdetés

Ilyen az egységes EU-s reptéri tesztelés

Közös tervezettel állt elő a karantént és utazási korlátozásokat kiváltó egységes vírustesztelési eljárásról a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI), az Airlines for Europe (A4E) lobbiszervezet és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA). A három szakmai szervezet azonnali bevezetést kér, hogy a karácsonyi időszakban már könnyebben lehessen repülni - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, e testületek levélben kérték az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent arra, hogy személyesen győzze meg az európai közösség kormányfőit az egységes EU-s tesztelési szabályok bevezetéséről. A három szervezet mostanra kidolgozta a tesztelés keretrendszerét, amelynek lényege, hogy minden utast közvetlenül a repülés előtt, lehetőleg a légikikötőben teszteljenek, az eredményt pedig legkésőbb 1 órával a járat indulása előtt meg kellene kapnia az utasnak.

Az “EU-wide Testing Protocol – EU-TPT” elnevezésű javaslat szerint minden országban egységes, háromszínű országbesorolást használnának, a zöld és sárga zónába tartozóknál nem, csak a piros zóna országainál írnák elő a kötelező tesztelést. A javaslattevők azt kezdeményezik, hogy a program államilag finanszírozott legyen, vagy az utasok nagy tömegei számára legyen megfizethető árú. A tesztelést a repülőtérre belépés előtt kellene elvégezni. Ez történhet fizikailag a terminál épületénél, közvetlenül belépés előtt, vagy a tagállam által meghatározott idősávon belül.

A tesztelési protokoll a kidolgozói szerint biztonságos és harmonizált módon tenné lehetővé az utazást és a családi összejöveteleket már az év végi ünnepi időszakban az európai polgároknak, és csökkentené a fertőzés terjedésének kockázatát az utazás idején, valamint visszaállítaná az emberek bizalmát az utazás iránt. A három szervezet most azért fordult az Európai Bizottsághoz, hogy ezen szabályokat minél hamarabb vezessék be, a családi összejövetelek mellett ennek révén a turizmus is fellendülhetne. 

(forrás: Airportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai