hirdetés
hirdetés

Kapacitást csökkent, de nyereséget vár a Wizz Air

Júliustól szeptemberig a tervezetthez képest öt százalékkal kisebb kapacitást kínál a Wizz Air, ott történt kiigazítás a menetrendben, ahol nagyobb gyakorisággal észleltek működési zavarokat. Az elmúlt negyedévet veszteséggel záró cég a mostani nyári csúcsidőszakra már profitot vár - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

A Wizz Air a járvány előtti 2019/2020-as pénzügyi év azonos időszakához viszonyítva 40 százalékkal nagyobb kapacitást tervezett júliustól szeptemberig, ezt azonban most 5-tel 35 százalékra mérsékli a közleménye szerint.

A diszkont légitársaság azokon az útvonalakon tervezte újra, illetve vágta vissza a menetrendjét, ahol például fordulóidők betartása vagy a reptéri résidőkiosztás miatt gyakrabban észleltek működési zavarokat, amelyek késéseket, törléseket okoztak.

A Wizz Air az áprilistól júniusig tartó, pénzügyi évének első negyedévében 285 millió eurós működési és 450 millió eurós nettó veszteséget ért el, ennek fő okai a kihívásokkal teli makrokörnyezet, a működési zavarok miatti egységköltség-növekedés, az alacsonyabb ülőhely-kihasználtság és az árfolyamveszteségek voltak.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos


Az átlagos ülőhely-kihasználtság (load factor) a Wizz Air gépein 85 százalék volt az elmúlt negyedévben, amely az előző évhez képest javulást mutat, azonban jelentősen elmarad a járvány előtti mutatóktól. A július és szeptember közötti csúcsidőszakban azonban visszatérhet a cég várakozása szerint a 90 százalék feletti tartományba az átlagos üléskihasználtság.

A társaság közleménye kiemeli, hogy likviditása továbbra is erős, június végén 1,57 milliárd eurós készpénzállománnyal rendelkezett, a következő, július-szeptemberi negyedévre pedig jelentős nyereséget vár a nagyobb bevételeknek és az árak emelkedésének köszönhetően.

Az üzemanyagot is tartalmazó egységköltségek az április-júniusi negyedévben közel megduplázódtak a válság előtti értékhez képest, mivel az üzemanyagárak átlagosan tonnánként 1239 USA-dollárra emelkedtek.


hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk