hirdetés
hirdetés

Magyar a „lelke” a MÁV új mozdonyainak

A németországi Kasselben immár sorozatban készülnek a MÁV legújabb mozdonyai, amelyek egyik legfontosabb alkatrészét Magyarországon gyártják. A 25 darabra szóló szerződés teljesítését már elkezdték, négy mozdonyt már át is adtak a MÁV-nak.

hirdetés

A többi korszerű villanymozdony jövő év tavaszáig kerül a magyar közlekedési céghez. A Bombardier üzemében gyártott TRAXX villanymozdonyok darabonként 3 millió euróba kerülnek és a hazai vonalakon futó 30-40 éves társaikat válták majd fel.

Az energiatakarékosság mellett a korszerűsítés másik oka az volt, hogy ezek a TRAXX mozdonyok külföldi vonalakon is képesek üzemelni – erre pedig most mindössze 10(!) MÁV lokomotív alkalmas.

Az új Bombardier-mozdony
Az új Bombardier-mozdony

A TRAXX mozdony érdekessége, hogy egyik legfontosabb részegysége, a forgózsámoly a Bombardier cég mátranováki gyárában készül. Az egykori Ganz-üzemben jelenleg 1400-an dolgoznak - de a megrendelések fokozatos erősödése miatt már a bővítésen gondolkodnak.

A mátranováki üzem szolgálja ki a Bombardier vasúti közlekedési üzletágát, itt gyártják a mozdonyok mellett a vasúti kocsik, villamosok és metró szerelvények forgózsámolyait – vagyis futóművét is.

A kasseli üzemben két hét alatt szerelnek össze egy-egy TRAXX mozdonyt – de a gyorsaság többek közt a mozdony festésétől is függ. A képünkön látható TRAXX már a MÁV Trakció feliratot viseli, hiszen a magyar vasúttársaság vontatási üzletágában áll majd szolgálatba.

A Bombardier-ről

A torontói tőzsdén jegyzett Bombardier a világ hatvan országában van jelen. Termelőbázist 59 országban üzemeltet. A repülőgép és vasúti közlekedési iparban működő cégcsoport 65 400 munkatársat alkalmaz. A vasúti üzletág tavalyi árbevétele 9,1 milliárd dollár volt, rendelésállományának értéke meghaladja a 33,5 milliárd dollárt. A világban jelenleg 100 ezer Bombardier gyártmányú vasúti mozdony, kocsi, villamos és metrószerelvény fut.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai