3000 méteren moziztunk Ausztriában

Salzburg nevét hallva - legyen szó a városról vagy az egész tartományról - sokunknak Mozart és a kultúra jut eszébe, pedig a tartomány rengeteg kalandot ígér az aktív turistának. Nemrég felfedezőútra indultunk a salzburgi Zell am See-Kaprun sírégióban, ahol kiderült, nem csak a téli sportoknak lehet hódolni.

Ausztria megannyi csodával hívogatja az aktív kikapcsolódásra vágyó turistát - óriási hegyek és csörgedező patakok, sűrű erdők és havas lejtők adják az ország báját. Nincs ezekből hiány a Zell am See-Kaprun sírégióban sem, ahol az örök jég birodalma is hívogat: a Kitzsteinhorn gleccserei egész évben síelhetők, de a nyári turistának is számos izgalmas kalandot ígérnek. Ide szervezett tanulmányutat a helyi turizmussal foglalkozó SalzburgerLand Tourismus, hogy megmutassa nekünk: a kivételes minőségű sípályák, a rengeteg sportolási is szórakozási lehetőség, a páratlan wellnessélmény és az ínycsiklandó ételek különleges és egyedi, az Ausztriát már megjárt emberek számára mégis ismerős világba repítenek, miközben az igazi luxus érzését kínálják.

Attrakciók 3000 méteren, felvonó a Porschétől

A tanulmányút alatt lehetőségünk volt a tartomány két hegyét - a Kitzsteinhornt és a Schmittenhöhét - is besíelni, miközben káprázatos látványban részesültünk, és két csúszás között jobbnál jobb programokban volt részünk - nem máshol, mint a hegycsúcson. A régió legmagasabb pontján - a Kitzsteinhorn tetején -, 3029 méteren ugyanis számos attrakció várja a turistákat: az Alpok legmagasabban fekvő mozija, ahol panorámavásznon nézhetünk meg egy Cannes-ban is díjazott természetfilmet a Kitzsteinhornról és annak élővilágáról, egy barlangban kialakított, 360 méteren elnyúló kiállítás, amely Ausztria legelső nemzeti parkját, a Hohe Tauern Nemzeti Parkot mutatja be, de 2500 méteren még egy Ice Camp - vagyis iglufalu - is szórakoztatja a látogatókat, ahol többek között egy jégbárban fogyaszthatjuk el a szíverősítőnket, természetesen jégpohárból. A Gipfelwelt 3000 névre keresztelt csúcsot három felvonóval is meg lehet közelíteni. Itt található a Gipfelrestaurant 3000 nevű étterem is, ahol a helyi ízektől kezdve az egészséges fogásokon át az ínycsiklandó desszertekig hatalmas választék áll rendelkezésünkre, ha megéheztünk a sportolásban. Az attrakciókon túl természetesen a kilátás is lélegzetelállító: a lábunk előtt terül el Kaprun, a Zelli-tó és a környező 3000 méteres hegyek.

A tanulmányút következő napján a Schmittenhöhén síelhettünk, ahol az élményeket tovább fokozza a Porsche Design nevű - elnevezéséhez híven rendkívül mutatós és méretes - felvonó. A jobbnál jobb, kifogástalan minőségű sípályák pedig itt is adottak, nagy része kellően széles ahhoz, hogy olyan szintet is teljesítsünk, amit eddig nem biztos, hogy bevállaltunk volna. Így tettünk mi is, lesíeltünk ugyanis egy fekete pályán, amiben korábban sokunknak nem volt még része.

Programok télen-nyáron

Bár Zell am See-Kaprun a téli sportok szerelmeseinek paradicsoma, a többi évszakban is számos lehetőség várja a turistákat. A fent említett Gipfelwelt 3000 attrakciói például egész évben látogathatók, de a gleccserek, tavak, hegyek és városok egyéb izgalmas kalandokat is ígérnek: vízisízés, vitorlázás, szörf és SUP-jóga a Zelli-tavon, rafting és kanyoning a Salzach és Saalach folyókon, túrázás és terepbringázás a Kitzsteinhornon és a Schmittenhöhén, siklóernyőzés a háromezres csúcsok felett vagy golfozás az Alpok ölelésében. A túrázók fizikai állapottól függően gyalogszerrel és felvonóval is elérhetik a hegycsúcsokat, hegyi vezetőkkel pedig izgalmas kaland- és panorámatúrákon is részt vehetnek. Run & Walk Park néven ráadásul nemrég nyitottak egy olyan parkot, ahol különböző terepeken futhatnak, gyalogolhatnak és nordic walkingolhatnak az aktív pihenésre vágyó turisták.

Wellness kilátással

A sporttól megfáradt tagjainkat számos wellnessközpontban megpihentethetjük, az egyik legkülönlegesebb azonban kétségkívül a Tauern Spa, amelynek egyedisége az elhelyezkedésében rejlik. Amellett, hogy mindennel fel van szerelve, aminek egy wellnessközpontban lennie kell, a hegyek között terül el, így az egész évben - vagyis a legnagyobb hidegben is - használható melegvizes, szabadtéri medencékben lebegve olyan látvány tárul elénk, amiben nem minden nap van része az embernek - a Hohe Tauern Nemzeti Park hófödte hegycsúcsai és lankás völgyei, a természet nyers ereje mutatkozik meg előttünk.

Csillogás az éjszakában

Ha az aktív programok mellett valaki a városi éjszakába is belevetné magát, annak érdemes ellátogatnia a 2016 januárjában megnyílt Zell am See-i kaszinóba, ahol 1000 négyzetméteren tehetik próbára szerencséjüket a látogatók. A Grand Hotelben található, rendkívül modern és csillogó kaszinó többek között játékgépekkel, rulettel és Black Jackkel várja a turistákat, a bárban vagy a szálloda éttermében pedig páratlan kulináris élményekben lehet részünk.

Ha pedig gasztronómia, akkor “Via Culinaria” - vagyis egy olyan gasztroútvonal, amely hét pontot köt össze, ezek mentén pedig több mint kilencven étterem kínálja a jobbnál jobb falatokat az elegáns, díjnyertes éttermek ínyenc fogásaitól a hangulatos hegyi vendégházak tradicionális ételeiig.

Salzburg, ahol (majdnem) minden Mozartról szól

Utunk Salzburgban ért véget, ahol egy városnézésen ismerhettük meg a helyi nevezetességeket. Ha a környéken síelünk vagy túrázunk, akkor mindenképpen érdemes átugrani ide: Mozart szülőháza, a dómnegyed, Hohensalzburg vára, a szuper éttermek és természetesen az utánozhatatlan Mozart-golyó megér egy napot - vagy akár többet is -, és tökéletes megkoronázása aktív programokkal tűzdelt kiruccanásunknak.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.