hirdetés
hirdetés

Berlin az ukrán művészek legfőbb menedéke

Az ukrán művészek, akik a háború kitörése óta Berlinben találtak menedéket, saját művészetüket és világszemléletükkel gazdagítják Németországot.

hirdetés

Készül a vázlat a nagyméretű falfestményhez, amely a hazájuk védelmében elesett ukrán katonákat ábrázolja majd. A fiatal ukrán képzőművész, Szofija Jesakova számára sokáig értelmetlennek tűnt, hogy újra rajzoljon, de amióta egy ukrán művészközösség tagja lett Berlinben, ismét képes alkotni, adja hírül az euronews.com tudósítása.

"Az első két hónapban nem tudtam ceruzát, vagy ecsetet fogni, semmire sem tudtam gondolni. A háború közepette minden értelmetlennek tűnt. Mit rajzolhattam volna, miközben emberek haltak meg? De amikor megérkeztem ide, sikerült legyőznöm a kétségbeesést és elkezdtem újra dolgozni" - mondja Szofija.

Az ukrán művészeti kollektíva német kulturális szervezetek segítségével jött létre a német fővárosban. Az 500 négyzetméteres berlini lakásban 18 ukrán művész él együtt.

pixabay.com
pixabay.com
 
“Berlin nagyon nyitott város, sok kultúra gyűjtőhelye. Rendkívül élhető város, az emberek támogatást kapnak és számtalan alkalmat a találkozásra" - mondja Sybill Schulz, az ukrán kulturális közösség alapítója.

Viktorija Temnova a dél-ukrajnai Herszonból való, amelyet április végére teljesen megszálltak az orosz csapatok. A fiatal művész otthon jól ismert divatfotós volt, Berlinben most kiállításra készül, Herszon valódi arcát akarja megmutatni, azt, hogy milyen volt a háború előtt.

Berlinben körülbelül 70 ezer ukrán menekült él, 70 ezer ember saját élettörténettel, saját bánatal és saját reményekkel.

 

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk