hirdetés
hirdetés

Ezrek kerültek kórházba Bangkokban a szmog miatt

Egy hét alatt közel 200 ezer ember fordult orvoshoz légszennyezettség miatt ezen a héten Thaiföldön a hivatalos adatok szerint.

hirdetés

Az ország fővárosa, Bangkok 11 millió ember otthona és a világ egyik népszerű turisztikai célpontja, így a metropoliszt beborító füstköddel a nemzetközi sajtó is foglalkozik. A levegő minősége olyan rossz, hogy több toxikus összetevő meghaladja az egészségügyi határértéket, a bangkokiak egyszerűen mérgezőnek mondják - írja az euronews.com.

Míg Magyarországon télen a fa- és széntüzelésű fűtés, tavasztól őszig pedig a közlekedés a fő oka az egészségre káros légszennyezés kialakulásáért az év számos napján, Bangkokban az elavult járműpark mellett az ipari és a mezőgazdasági szennyezőforrások is a fő okok között vannak.

A közegészségügyi minisztérium közölte, hogy Bangkok 50 kerületében március 8-án, szerdán a legveszélyesebb szállópor méretű szennyező részecskék ártalmas szintjét regisztrálták. Ezek olyan aprók, hogy bejuthatnak a véráramba. Bizonyos szennyezőanyagok, mint például a szén-monoxid százszor könnyebben kötődnek a vérben oxigént szállító hemoglobinhoz, így a keringés oxigén helyett jelentős mértékben mérgező anyagokat áramoltat tisztán oxigén helyett.

Depositphotos
Depositphotos

A bangkoki füstköd tartósságát jelzi, hogy bár a hét második felében csökkentek a szintek, de jóval az Egészségügyi Világszervezet irányelveiben meghatározott limitek felett maradtak. Rosszabb volt a helyzet Chiang Mai északi városában, egy olyan mezőgazdasági régióban, ahol a gazdák tarlót égetnek ebben az évszakban. Helyi idő szerint dél körül a népszerű turisztikai célpontot a világ harmadik legszennyezettebb városának minősítette az IQAir megfigyelőcég.

A közegészségügyi minisztérium szerint az év eleje óta több mint 1,3 millió ember betegedett meg a királyságban a légszennyezés következtében, és csak ezen a héten közel 200 ezren szorultak kezelésre.

A hónapok óta tartó súlyos légszennyezés idején a városi hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy otthonról dolgozzanak, a terhes nők és a gyerekek ne menjenek a szabadba, az óvodákban pedig pormentes helyiségeket igyekeztek kialakítani.

A bangkoki kormányzó, Chadchart Sittipunt nehéz helyzetben van, hiszen azzal az ígérettel választották meg, hogy javítja a városi környezet minőségét. Javulás helyett viszont a korábbiakhoz képest is károsabb a főváros levegője hónapok óta.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk