hirdetés
hirdetés

Felső-Ausztria: jöhet 2024 - a kulturális szuperév!

2024. január 20-án Bad Ischl-ben nagyszabású megnyitóval veszi majd kezdetét az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, amelyet az egykori császárváros Salzkammergut-régió önkéntesen csatlakozott településeivel közösen rendez majd meg.

hirdetés

Az előkészületek a végső fázishoz értek. Elisabeth Schweeger a Salzkammergut2024 (SKGT24) programiroda művészeti vezetője szerint a programév során 190 rendezvényt kínálnak az érdeklődőknek, áll a Bad Ischl-ben a Lehár-színház homlokzatán már a jövő évi EKF-programévet hirdető plakát / Fotó: GD Consulting/Kovács Balázs

" target="_blank">GD Consulting szakportál legfrissebb beszámolójában.

Bad Ischl-ben a Lehár-színház homlokzatán már a jövő évi EKF-programévet hirdető plakát / Fotó: GD Consulting/Kovács Balázs
Bad Ischl-ben a Lehár-színház homlokzatán már a jövő évi EKF-programévet hirdető plakát / Fotó: GD Consulting/Kovács Balázs

Minden készen áll

 Bad Ischl 23 salzkammerguti településsel közösen készített regionális programot. A programismertető tájékoztatón bejelentésre került: 190 központilag koordinált rendezvényen kívül körülbelül 100 további egyéb kapcsolódó projektje is lesz a Salzkamergut2024 EKF-évadnak. Felső-Ausztriában és Stájerországban mindösszesen 23 salzkammerguti település vesz részt a kulturális főváros programban, amelynek fókuszában az egykori császári nyári rezidenciának és a Lehár Ferenc villájának egyaránt otthont adó Bad Ischl városa áll.

Négy tematika a felső-ausztriai EKF-en

A program négy részre és tematikára tagolódik: az emlékezés kultúrája (hatalom és hagyomány), a kultúra mai megjelenésének kérdése (Culture in the Flow), az újturizmus világa (Sharing Salzkammergut), valamint a jövő életmódját meghatározó kérdések megvitatása (Globallocal) áll. A városi élet terjeszkedése és a kiüresedése, a túlturizmus jelensége, az elvándorlás és az éghajlatváltozás mind-mind olyan témák, amelyek a programkínálat tematikájában konzekvensen és következetesen végigfutnak.

EKF + Anton Bruckner

2024-ben a kultúra szuperévére készülnek Felső-Ausztriában. Az EKF projekt mellett Anton Bruckner felső-ausztriai zeneszerző munkássága is fókuszban kerül jövőre, amikor a modern zenei világ előfutáraként tisztelt zeneszerző kétszáz évvel ezelőtti születéséről és életművéről bőséges programmal emlékeznek meg. Az idei őszi linzi Bruckner Fesztivál már e kerek évforduló, a felkészülés és „áttörés” jegyében zajlik.

Naná, hogy magyar vonatkozás is van

A szuperév beharangozójaként mutatta be Felső-Ausztria turisztikai hivatala, az Oberösterreich Tourismus frissen elkészült kampányfilmjét, amely a kultúra összetartó erejére helyezi a hangsúlyt. Magyar vonatkozás, hogy a „kulturális szuperév” a SKGT24 és a Bruckner évforduló mellett megemlékezik St. Wolfgang tevékenységéről, aki a feljegyzések szerint 1100 éve született a nevét viselő salzkammerguti településen. St. Wolfgang Gizella királyné nevelője is volt, és életében térítőként az akkori Magyarországon is megfordult.

Minden további info a jövő évi ausztriai kulturális startról előkészületekről és az egész éves program előzetese: ITT 

 

 

(forrás: GD Consulting / Bécs)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk