hirdetés
hirdetés

Ha fenntartható üdülés, akkor Ausztria

A fenntarthatóság az élet egyre több területén válik meghatározóvá. Legyen szó az
energiatudatosságról, a regionalitásról, a hulladékmennyiség minimalizálásáról vagy
az erőforrások felelős és takarékos felhasználásáról – ezek a dolgok egyre több
embernek fontosak már az üdülés során is. A fenntarthatóság terén Ausztria is jövőbe
mutató hozzáállást tanúsít - tájékoztatta lapunkat az Österreich Werbung.

hirdetés

Természet és kultúrtáj

Az embereket mindig is vonzották a kristálytiszta vizű tavak és folyók, az erdők, az érintetlen természet és a gondozott kultúrtáj, valamint a fajokban gazdag állat- és növényvilág. Az Ausztriában töltött üdülés alatt elmerülhetünk ezekben a természeti kincsekben. Ausztria természeti gyöngyszemei védelem alatt állnak. Az ország területének mintegy 16 százaléka szigorú védelem alatt álló nemzeti park, natúrpark vagy Natura 2000 terület. Ezenkívül csaknem 13 százaléknyi kevésbé szigorúan védett terület is van Ausztriában, így az ország területének összesen 28,8 százaléka áll természetvédelem alatt. A friss, tiszta víz is olyan kincs, amire Ausztria különösen büszke lehet. Hiszen Ausztriában a kiváló minőségű ivóvíz 100 százaléka kristálytiszta forrásokból és talajvízből származik. Az osztrák tavak kimagasló vízminőségének fenntartása érdekében számos intézkedést hoztak. Az Európai Unió fürdővízjelentése szerint a tavak több mint 99%-a kiváló vagy jó vízminőségű.

Zöld városok
Ausztria városai különösen jól teljesítenek a szabadon hozzáférhető zöldterületek, a megújuló energiaforrások használata, a jó levegőminőség, a kiváló tömegközlekedési szolgáltatások és a regionális kínálattal rendelkező piacok terén egyaránt. A kiváló infrastruktúra, a kimagasló minőségű ivóvíz, az egészségügyi ellátórendszer, a
kulturális programok széles választéka, a szociális biztonság, a politikai stabilitás és az alacsony bűnözési ráta különösen vonzóvá teszik Bécset. Emellett a Duna árterének egy része is a város területéhez tartozik, tovább növelve az elérhető zöldfelületek mennyiségét. Az életminőség terén más osztrák városok is kifejezetten jó eredménnyel büszkélkedhetnek: Innsbruckban, az alpesi városban minden egyes lakosra 28 fa jut. A városban található hegyeknek, parkoknak és zöldövezeteknek köszönhetően Salzburg a kultúra és a történelem mellett természeti élmények egész sorát kínálja. Linz az innováció és a fenntarthatóság jelképe, míg Graz elősorban a kulináris élvezetek városaként ismert.

Tanúsítványok
Az osztrák turisztikai gyakorlat azt mutatja, hogy a fenntarthatóság számos vállalkozás és úti cél DNS-ében megtalálható, még akkor is, ha ezt külön tanúsítvány nem igazolja. Szerencsére az osztrák turizmusban már most is sok olyan kis vendéglátó és turisztikai szolgáltató van, akik gyakran intuitív módon sok mindent jól csinálnak, ha a fenntarthatóságról van szó. Mindazonáltal a minősítések gyakorlati és konkrét keretként segítséget nyújtanak a vendégeknek a fenntarthatóság terén való eligazodáshoz és támogatják is a vendéglátókat a folyamatos fejlődésben. Ausztriában jelenleg 253 szálláshely rendelkezik az osztrák ökocímkével. A gasztronómiával, hüttékkel, vendéglátással, konferencia- és rendezvényhelyszínekkel, kulturális
vállalkozásokkal és kempingekkel együtt jelenleg 504 ökocímkével rendelkező vállalkozás van.

Depositphotos
Depositphotos

Regionalitás és biogazdálkodás
Az anyagi értékek éppúgy védelemre méltóak, mint a szellemi örökség. A hagyományok megőrzése jelentősen hozzájárul a fenntarthatósághoz. A regionális kézműves vállalkozások különleges státusznak örvendenek Ausztriában és gyakran a vendégek számára is hozzáférhetőek. Ez feleleveníti a régi, elfeledett kézműves technikákat és inspirációként szolgálhat az érdeklődő látogatóknak. Az osztrák falusi gazdaságok számos saját és regionális terméket kínálnak, az üdülővendégek legnagyobb örömére. Ha biogazdálkodásról van szó, az egész világ Ausztriára figyel. Az alpesi országban mintegy 670 000 hektáron folyik biogazdálkodás, ami a megművelt földterület 27 százalékát jelenti, ezzel Ausztria a biogazdálkodás bajnokának számít Európában. Ez a „bio-boom” jelentős mértékben a biogazdaságok számára nyújtott állami támogatásokon alapul.

Mobilitás
Ausztriában számos úti cél megkönnyíti vendégeinek, hogy autó nélkül is mobilisak legyenek. A nemzetközi vonathálózathoz való kapcsolódás mellett a túra- és völgybuszoknak, a regionális vonatoknak és a különféle közösségi közlekedési megoldásoknak köszönhetően a helyi mobilitás is biztosított a vendégek számára. Számos település kínál transzfert a pályaudvarokról is.

Vendégkártyák
Az Ausztriában éjszakázó vendégek a nyári hónapokban szinte mindenhol megkapják a tartományok vagy régiók vendégkártyáit, amelyekkel számos kedvezményt vehetnek igénybe. Ezek a vendégkártyák számtalan érdekes ajánlatot kínálnak, hiszen a főbb látnivalók és nevezetességek, szabadidős tevékenységek, valamint a tömegközlekedés és a felvonók ingyenes vagy kedvezményes használata is a vendégkártyák szolgáltatásai közé tartozik. A vendégkártyák igazán pénztárcabarát megoldást kínálnak a családi üdüléshez, emellett a
vendégkártyával igénybe vehető szabadidős tevékenységnek köszönhetően garanciát jelentenek a változatos üdülési élményekre is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk