hirdetés
hirdetés

Izrael népét is oltják

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerda este sajtóértekezleten jelentette be, hogy december 27-én megkezdődik a lakosság tömeges oltása Izraelben. 

hirdetés

 A Juli Edelstein egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy naponta 60 ezer vakcina beadását tervezik, miután szerdán a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtérre érkezett a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának első, még csak kísérleti jelleggel, a szállítás tesztelésére elküldött rakománya. 

Netanjahu kijelentette, hogy az emberek bátorítására elsőként ő oltatja be magát. Az először érkező Pfeizer és a BioNTech vakcinája mellett, a továbbiakban várhatóan a Moderna, az AstraZeneca és más gyógyszergyártó cégek termékeit is fel fogják használni Izraelben. 
Jeruzsálem előrelátó volt, mert már nyáron megrendelte a Moderna, valamint a Pfeizer és a BioNTech  hasonló, új technológiával készített oltóanyagát. Az új módszer egy, a vírushoz hasonló, de ártalmatlan genetikai kód felhasználásával kiképezi az emberek immunsejtjeit a valódi vírus felismerésére és elpusztítására. 
Edelstein hangsúlyozta, hogy újabb könnyítést is bevezetnek, ezentúl két negatív teszt esetén az arra kötelezettek már tíz nap után elhagyhatják a karantént az eddigi 12 nap helyett.
A tervek szerint a már beoltott emberek "zöld kártyát" vagy "útlevelet" kapnak, - egyelőre nem világos hogy telefonos applikáció vagy mágneses kártya formájában, - amellyel például látogathatják majd a plázákat, a sportközpontokat és a konditermeket.
Miután a kormány jogi akadályok miatt elvetette az éjszakai kijárási tilalom bevezetésének már megszavazott tervét, értesülések szerint azt fontolgatják a koronavírusjárvány terjedésének megakadályozására, hogy a csütörtök este kezdődő nyolc napos hanuka ünnepe alatt betiltanák mások otthonainak a meglátogatását délután fél hat és éjfél között.
A zsidó lakosság körében ugyanis ilyenkor az a szokás, hogy összejönnek egymásnál a családok és a barátok, és közösen gyújtják meg minden nap a nyolc ágú hanukai gyertyatartó egy-egy gyertyáját. 
    

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk