hirdetés
hirdetés

Jelentős drágulás a síszezonra Ausztriában

Az elmúlt két évben a koronavírus okozott hatalmas kihívást a téli turisztikai szezonnak, most meg az energiaválságra adandó megfelelő válaszok megtalálása okoz sok fejtörést a kollegáknak – hangoztatta sajtótájékoztatóján Susanne Kraus-Winkler osztrák turisztikai államtitkár - írja a GD Consulting.

hirdetés

Mivel az elmúlt két évben nem történt jelentős áremelés, így természetes, hogy a szolgáltatói áraknak követniük kell a megemelkedett üzemeltetési költségeket – érvelt az államtitkár, ugyanakkor az emelés mértékét nem kívánta megbecsülni. Sajtóinformációk szerint a szálláshely-szolgáltatók esetében 20 százalék körüli, míg a sípályák üzemeltetőnél legalább 10 százalékos emelésre lehet az idei szezonban számítani a tavalyi időszakhoz képest. Kraus-Winkler szerint a szállásfoglalások terén mindezidáig jó előfoglalási adatok állnak rendelkezésre, illetve a korábbi években szokásosat meghaladó a síbérletekre vonatkozó előfoglalások száma is.

Két év kihagyás után nagy a várakozás az idei síszezon iránt, így vélhetőleg kitart a kereslet a szezon egészére is – foglalhatóak össze az előjelzések. Szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a teljes osztrák turisztikai ágazat energiaigénye éves szinten az országos mennyiség alig 1,55 százalékára tehető, míg a síturizmus energiaigénye a teljes energiamérlegen belül alig 0,9 százalékos. Ezekből az adatokból is látszik, hogy jelentős spórolással sem hozható ki ebből az ágazatból nemzetgazdasági szinten jelentős megtakarítás. Pár tizedszázaléknyi energiamérleg javulásért kár lenne többszázalékosra tehető GDP kiesést feláldozni – érvel Robert Seeber az osztrák gazdasági kamara (WKO) turisztikai szakosztályának elnöke a túlzott energia-szigorítások ellen.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk