hirdetés
hirdetés

Késhet a digitális zöld igazolás

Brüsszelben azt kéri a politikusok többsége, hogy csak június második felében legyen elérhető.

hirdetés

Európai politikusok azt kérik, hogy ne kínáljon lehetőséget semmilyen szempontból az a dokumentum, amelynek bevezetésétől például az utazások megkönnyítését remélik, adja hírül az euronews.com tudósítása.

pixabay.com
pixabay.com

A digitális zöld igazolást az eredeti tervek szerint június elejétèl lehet majd használni. Úgy tűnik azonban, néhány hetet késik az igazolás bevezetése. Didier Reynders biztos azt mondta az Európai Parlamentben, hogy csak a tesztüzem indul el június elején, a tényleges, teljes körű alkalmazás csak június 21. után várható.

Először tesztüzem mód, csak utána indulna élesben

Addig sok kérdésre kell választ adni, például a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatban. Tineke Strik, holland zöldpárti politikus amiatt aggódott, hogy a tagállamok vajon egyenlően kezelik-e majd a saját és a többi uniós tagállam polgárait. "Amikor majd a tagállamok ezt a tanúsítványt a saját területükön is használják, például az éttermek látogatásához vagy más szolgáltatásokhoz, akkor sem tehetnek különbséget az uniós állampolgárok és a saját állampolgáraik között. A tanúsítvány használata során az EU-s polgároknak ne legyen szükségük arra, hogy amikor átlépnek egy határt, újabb dokumentumot kell mutassanak a szolgáltatások igénybevétele érdekében", érvelt a bizottsági ülést követően tudósítónknak a politikus.

Nem lehet kötelezővé tenni

Az igazságügyi biztos azt hangsúlyozta, hogy a digitális zöld bizonyítvány nem egyszerű oltási útlevél. És nem is kötelező, mivel az emberek választhatják például azt, hogy karanténba mennek. A biztos ígéretet tett arra, hogy javaslatukban az egyenlőség szempontjait fogják érvényesíteni. "A Bizottság nagyon keményen dolgozik annak biztosítása érdekében, hogy az európai népesség széles körű beoltása mellett megelőzze azok hátrányos megkülönböztetést, akik még nem rendelkeznek oltással. A javaslat nemcsak az interoperábilis oltási tanúsítvány biztosításának ellenőrzését és elfogadását foglalja magában, hanem a negatív teszt elfogadását és a koronavírusból már felépült személyek igazolását is", jelentette ki Didier Reynders.

 

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk