hirdetés
hirdetés

Kevesebb pénz az osztrákok zsebében utazásra

Az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) friss tájékoztatása szerint az idei év első félévében mintegy 28 milliárd euróval - 799 milliárd euróra -  csökkent az osztrák háztartások pénzügyi megtakarítása - írja a GD Consulting.

hirdetés

A 2008-as pénzügyi világválság óta ez az első alkalom, amikor érdemben romlott a háztartások nettó vagyoni helyzete. A 28 milliárdos csökkenés hátterében elsősorban a részvényárfolyamok esése áll, amely önmagában mintegy 18 milliárd euróval csökkenti az osztrák háztartások megtakarítását.

Depositphotos
Depositphotos

A OeNB tanulmánya szerint míg 2021-ben az osztrák háztartások reáljövedelme még 1,9 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, addig az idei évre már 1,5 százalékos reálérték-csökkenéssel és ezzel párhuzamosan a megtakarítási ráta visszaesésével is számolnak a bank elemzői. Az OeNB szerint Ausztriában is változik a lakossági kiadások összetétele. Idén a  korábbihoz képest többet fordítanak a háztartások lakhatásra és élelmiszerekre, illetve az év eleji járványügyi zárlat miatt arányaiban kevesebbet költöttek például gasztronómiai szolgáltatásokra.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk