hirdetés
hirdetés

Áldatlan állapotok az osztrák vendéglátásban

A hiányzó munkakörök mielőbbi „feltöltése” érdekében Martin Kocher szövetségi munkaügyi miniszter rendelettel kibővítette azon munkakörök listáját, amelyre jelentkezve könnyített eljárással kaphatnak szezonális munkavállalási engedélyt a harmadik országból származó, nem EU-s munkavállalók - írja a GD Consulting.

hirdetés

Az eddig 66 munkakört tartalmazó listára ezentúl a felszolgáló munkakör is felkerült – amely jó lehetőség az akut munkaerőhiány orvoslására – nyilatkozta Harald Mahrer, az osztrák gazdasági kamara (WKO) elnöke. Az ágazati szakszervezet elnöke, Berend Tusch ugyanakkor erősen kritizálta a kormányzati intézkedést, véleményük szerint ugyanis nem a külföldi olcsó munkaerő a megoldás a nehéz helyzetre, hanem a munkakörülmények javítása által a hazai foglalkoztatottság bővítése a turizmus és vendéglátás ágazatban.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos


Andreas Stangl, a felső-ausztriai munkaügyi kamara (AKOÖ) elnöke szerint riasztó munkavállalási trend figyelhető meg a vendéglátás területen. Bár Felső-Ausztriában az összes foglalkoztatott alig 3 százaléka dolgozik a gasztronómia területén, a kamarához beérkező munkaügyi panaszok 15 százaléka a vendéglátás területén dolgozóktól érkezik. Az ágazatban a legmagasabb a gyakorlati idő megszakításának aránya, az éttermekben dolgozó gyakornokok közel fele, 45 százaléka nem fejezi be a gyakorlatát, azt a nehéz körülmények és a mostoha bánásmód miatt idő előtt megszakítják. Az elnök szerint a rossz benyomások miatt fokozódhat a munkaerőhiány az ágazatban, így a munkakörülményeken mindenképpen javítani szükséges. A jövőben a támogatáspolitika feltételéül kell szabni: csak olyan munkáltató kaphasson támogatást, aki maximálisan teljesíti a megfelelő munkakörülményeket – olvasható az AKOÖ közleményében.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk