hirdetés
hirdetés

New York: majomhimlő miatt vészhelyzet

A New York-i hatóságok szombaton közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek a majomhimlő terjedése miatt, a várost pedig a járvány epicentrumának titulálták. 

hirdetés

Eric Adams polgármester közölte, akár 150 ezer ember lehet veszélyben a fertőzés miatt, a hatóságok pedig azon dolgoznak, hogy legyen megfelelő mennyiségű vakcina. A bejelentés vészhelyzeti jogokat biztosít a városi hivataloknak olyan sürgősségi intézkedésekre, melyekkel lassítható a vírus terjedése, számol be a hírről az euronews.com tudósítása 

"Ezt a járványt nemzeti és globális szinten kezelni kell, a közegészségügyi vészhelyzet kihirdetése pedig tükrözi a helyzet komolyságát", írta közleményében Adams és Ashwin Wasam, a város egészségügyi biztosa. 

depositphotos
depositphotos
 

New Yorkban péntekig 1345 megbetegedést regisztráltak.

Az Egészségügyi Világszervezet július 23-án globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a majomhimlőt.

Az egykor ritka betegség évtizedek óta jelen van Közép- és Nyugat-Afrika egyes részein, de májusig nem volt ismert, hogy a kontinensen túl nagy járványokat vált ki, mikor is számos megbetegedést regisztráltak Európában, Észak-Amerikában és a világ egyéb helyein is. Május óta eddig több mint 22 000 majomhimlős megbetegedést jelentettek közel 80 országból, és mintegy 75 haláleset gyanúja merült fel Afrikában.

A vírus hosszan tartó és szoros bőr-bőr érintkezéssel terjedhet, illetve az ágynemű, a törölköző, és a ruházat közös használata is erősíti a terjedést. 

Cikkében a Guardian megjegyzi, hogy az aktuális járványban azonosított majomhimlő vírus ritkán halálos kimenetelű, a veszélyeztetett csoportba pedig nagyrészt a legyengült immunrendszerű emberek, illetve a várandós nők tartoznak.

 

(forrás: Guardian / Euronews.com)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés