hirdetés
hirdetés

Turisztikai helyzet most, a szomszédoknál

Update helyzetjelentés Ausztriából, a GD Consulting összeállítása alapján. A bécsi székhelyű cég igyekszik első kézből összegyűjteni a magyar turisztikai szakma (utaztatás, szállásadás, vendéglátás, fürdők, államigazgatás) számára releváns piaci információkat.

hirdetés

Az osztrák turizmus-menedzsment gyakran etalon és hivatkozási alap a hazai turisztikai szakemberek számára is. A koronavírus járvány szomszédunkban két héttel korábban kezdődött, így a jelenlegi válság-menedzsment ebből  két hét tapasztalattal előrébb tart. Az itt felhalmozódott információkat, meghozott intézkedéseket érdemes figyelni, a bevált jó gyakorlatokat követni.

Munkaerőhelyzet

Drámai ütemben, a második világháború óta nem látott mértékben nő a munkanélküliek száma Ausztriában - adta hírül friss jelentésében az osztrák munkaügyi hivatal (AMS). Márciusban pár hét leforgása alatt 50 százalékot meghaladó mértékben nőtt a munkanélküliként regisztráltak száma, amely jelenleg 563 ezer fő, - 194 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. A legtöbben, mintegy 61 ezer fő a vendéglátás területén dolgozott korábban. Az osztrák munkanélküliségi ráta így az 1 hónappal ezelőtti 4,7 százalékpontról 12,2 százalékra nőtt.

Burgenlandi kép

A burgenlandi gazdasági kamara (WKO) kezdeményezi a turisztikai hozzájárulás eltörlését a tartományban, amelyet a turizmus területén tevékenykedő vállalkozásoknak szükséges fizetni. A nehéz helyzetben ez könnyítés lenne a vállalkozásoknak.

Konferencia-szállodák a legsúlyosabban érintettek

Az ausztriai konferencia-szállodákat tömörítő RTK tagjaik körében végzett kutatás szerint jelenleg 100 százalékban összeomlott a piac. A legtöbben szeptember, október hónap előtt nem is reménykednek az érdemi újrakezdésben. Partnereiket mindannyian arra kérik, ha eljön az idő, konferenciákat, szemináriumokat Ausztriában tartsák, ezzel is erősítve a helyi gazdaságot.  

Bezárt házak, Húsvétkor sem nyithatnak ki

Jóllehet a szállodák a kijárási korlátozások miatt már nagyrészt teljesen üresen állnak Ausztriába is, a szövetségi egészségügyi miniszter március 30-án bejelentette, hogy ezentúl a kereskedelmi szálláshelyek sem tarthatnak nyitva. Kivétel a kritikus ágazatban dolgozók elszállásolása. A gazdasági kamara (WKO) egy folyamatosan aktualizált "openhotels" adatbázisában mutatja, hogy Ausztria területén mely hotelek vannak még nyitva, amelyek az alapellátásban dolgozó személyzet elszállásolására vehetőek igénybe.  Az osztrák szállodaszövetség a döntést üdvözli, mert ezzel egyértelművé vált a jogi helyzet. Véleményük szerint fontos pontosan definiálni, hogy nem turisztikai célból, milyen feltételekkel megengedett az elszállásolás. Az intézkedéssel a húsvéti vendégforgalom esetleges megélénkülését kívánják megakadályozni.

(forrás: GD Consulting)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk