hirdetés
hirdetés

Megbénulhat az európai légiforgalom

Európaszerte megzavarhatja a légiforgalmat az az általános sztrájk, amelyet a European Trade Union Confederation (ETUC) hirdetett szerdától Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban és a Kanári-szigeteken, és amelybe a légiforgalmi irányítók is becsatlakoznak. Bárkinek, aki Európán belüli utazást tervez a hét második felében, tanácsos előre tájékozódnia a légitársaság weboldalán, hogy rendben elindul-e a járata.

hirdetés

Az EasyJet weboldalán közzétett hirdetmény szerint a különböző országokat kölünböző időpontokban fogja érinteni a sztrájk: november 14-én 24 órás munkabeszüntetés lesz Spanyolországban és a Kanári-szigeteken 00:01-től 23:59-ig, míg Görögországban a tervek szerint a sztrájkperiódus 12.00 és 15.00 óra között tart.

Az EasyJet próbálja minimalizálni a fennakadásokat, de figyelmezteti az utasokat, hogy az eredeti útitervükhöz képest várhatóan késésekre számíthatnak. A légitársaság több járata indul késve, ütemezik át az indulást és törlések is várhatók. Az EasyJet közlése szerint 26 járatot törölnek november 14-én, a törlések budapesti indulású járatokat nem érintenek, a törölt járatok között a különböző desztinációkból Madridba és Barcelonába tartó, illetve az onnan induló járatok találhatók. 10 járatot az eredetihez képest más időpontban indít a légitársaság: ezek Athén és Gatwick, Manchester, valamint Berlin, illetve a Thesszaloniki és Gatwick és Berlin között közlekedők.

A TAP Portugal járatait szintén érinti a sztrájk kedd este és holnap az egész nap folyamán. A légitársaság szintén az utasok elnézését kéri a várható kellemetlenségekért közleményében és hangsúlyozza, igyekszik utasait minél előbb, minél zökkenőmentesebben eljuttatni a kívánt célállomásra. A sztrájk által érintett TAP járatok legfrissebb listája ezen a linken érhető el, azonban indulás előtt a TAP oldalát is érdemes felkeresni az aktuális információk miatt. A légitársaság weboldaláról kiderül, a november 14-i TP702-es 09:10-kor induló Lisszabon-Budapest és a 16:10-kor induló Budapest-Lisszabon járatot is érinti a sztrájk. Szolnok Pétertől, a légitársaság hazai igazgatójától megtudtuk, sikerült elérniük és átfoglalniuk minden érintett utast, néhányan már kedden elutaznak, nagyobb részük pedig november 15-én juthat el Lisszabonba.

Fotó: Flickr/Canadian Pacific
Fotó: Flickr/Canadian Pacific

A Ryanair szintén adott ki közleményt a november 14-én lehetséges spanyolországi, franciaországi sztrájkokra vonatkozóan, amelyek jelentős mértékben érinthetik a két országba tartó, illetve az onnan induló járatokat. Az érintet járatok utasai a légitársaságnál térítésmentesen foglalhatnak át egy másik járatra november 11, 12, 13, 15, 16 vagy 17-én. A Ryanair közlése szerint a spanyol kormány garantálta, hogy néhány járat, amely menetrend szerint november 14-én indulna nem lesz érintett a sztrájkban és várhatóan menetrend szerint közlekedik, a Budapesti indulású járatok azonban sajnos nem szerepelnek a listában. 

Az Iberia Csoport (az Iberia, Iberia Express és a regionális Air Nostrum) a légi irányítókat is érintő sztrájk napján több mint 350 járatát kénytelen törölni. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk