Fizetésképtelenséget jelentett a németországi JT Touristik

Fizetésképtelenséget jelentett a németországi JT Touristik 

Szeptember 29-én nyilvánosan fizetésképtelenégi eljárást kért maga ellen a berlini JT Touristik utazásszervező cég. Október 14-ig induló utakra van garanciájuk. A további utak sorsa még kérdéses. 
Interaktív élménytúrák a Csokoládé Múzeumban

Interaktív élménytúrák a Csokoládé Múzeumban 

Különleges tárlatvezetésen vehetnek részt a csokoládé szerelmesei a Szamos Kossuth téri üzletében, amelynek harmadik szintjén egy évvel ezelőtt nyílt meg a Csokoládé Múzeum. A tematikus termekbe rendezett tárlaton a résztvevők végigkísérhetik és végigkóstolhatják a kakaóbab teljes életútját, a program utolsó állomásaként pedig mindenki elkészítheti saját táblás csokoládéját.
Francia randevú Ausztriában

Francia randevú Ausztriában 

Május elején negyedik alkalommal hívott randevúra közép-európai tour-operátorokat a Francia Turisztikai Hivatal, az Atout France Bécsbe. A workshopon több mint ötven francia szolgáltatóval tárgyalhattak a régió országaiból érkező vendégek.
Francia randevú Ausztriában

Francia randevú Ausztriában 

Május 11-12-én Bécsben negyedik alkalommal rendezték meg a French Rendez-vous 2015 francia workshopot, amelyen közel ötven szolgáltatóval tárgyalhattak a közép-európai partnerek.
Borravaló, szervizdíj

Borravaló, szervizdíj 

Általában a vendéglátóhelyeken a borravalót és a felszolgálási díjat szinonimaként használják, pedig adózási szempontból lényeges különbség van a két fogalom között. Cikkünk összeállításában dr. Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője volt segítségünkre.

Dohánnyal hajtott repülőgép 

A növény magjából nyert olajat használná a Boeing bioüzemanyagként.
10 dolog, amit külföldi utazásnál a vámszabályokról tudni érdemes

10 dolog, amit külföldi utazásnál a vámszabályokról tudni érdemes 

Az aktuális utasforgalmi vámszabályokról tartott sajtótájékoztatót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szerdán. 
Konferenciaközpont és nemzeti légitársaság?

Konferenciaközpont és nemzeti légitársaság? 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Budapesti régiós ülését kedden tartotta a Mercure Budapest City Centerben. 

Novemberi napfürdő Athénban 

Napsütéssel és élményekkel teli hosszú hétvégét tölthetett hazai újságírók csapata november elején Athénban az Aegean Airlines hazai képviseletét végző Tensi Aviation, az Athens-Attica Szállodaszövetség és a Görög Nemzeti Turisztikai Hivatal szervezésében.

Látszik már az alagút vége? 

Veszteséges volt a tavalyi év a hazai autókölcsönzők többsége számára − derült ki a Magyar Autókölcsönzők Szövetsége reggelijén −, az idei év valamivel jobban alakul.

A világ legnagyobb üzleti utazói 

Várhatóan meghaladja a tavalyi szintet 2013-ban globálisan a vállalatok üzleti utazásokra irányuló költése, és a növekvő tendencia az elkövetkezendő néhány évben is jellemző lesz, állítja a BTI előrejelzésében a Global Business Travel Association (GBTA).

Az Óperencián túl Magyarországról mesélnek 

Soha ekkora figyelem nem irányult még talán Magyarországra a felső-ausztriai Linzben, mint ezekben a napokban, amikor kezdetét vette az "Auf nach Ungarn" azaz Fel Magyarországra címet viselő nagyszabású rendezvény, melynek keretében három napon keresztül a magyar gasztronómiával, borokkal, söreinkkel, kézműves termékeinkkel, a magyar kultúrával és turisztikai kínálatunk legjavával találkozhatnak azok, akik ellátogatnak a város központjába. A Magyar Turizmus Zrt. jóvoltából a május 16-18. között zajló eseményre egy hazai újságírókból álló csoport is eljutott.

Pozitív mérleggel zárt a Budapest Winter Invitation 

Az idei évben immár hetedik alkalommal, novembertől április elejéig zajlott Budapest Winter Invitation (BWI) kampányt értékelte stratégiai partnereivel kedden a Magyar Turizmus Zrt.

Kaposvár lett az idei EDEN nyertes 

Május 9-én tartották az idei EDEN "Kiváló Európai Desztinációk" projekt hazai megmérettetésének utolsó körét, amelyben az öt pályázó a zsűri előtt mutatta be prezentációját. 

Budapesti "csillagtúra" Ausztria nyári újdonságairól 

Ausztria leginkább téli desztinációként népszerű a hazai utazni vágyók körében, most azonban arra igyekezett ráirányítani a hazai újságírók figyelmét az Österreich Werbung, hogy melyek azok a nyári attrakciók, újdonságok, amelyek miatt a melegebb hónapokban is érdemes felkereseni a szomszédos országot.

Villa Sandi borokra hangolt vacsora a Four Seasonsben 

A venetói konyha újrakomponált, jellegzetes fogásaiból és a Villa Sandi borászat boraiból állította össze pénteki borvacsorájának menüsorát a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest februárban kinevezett új séfje, Leonardo Di Clemente.

Kuriózumokkal is kecsegtet az Unitravel 

Az első igazán tavaszias napon mutatta be idei nyári árualapját partnereinek az Unitravel, amely az 2013-as szezonra három kiadványban gyűjtötte össze ajánlatait, amelyek között megtalálható a hazai piacon slágernek számító desztinációkon kívül pár kevéssé felkapott úti cél, sok-sok vadonatúj körutazás, és számtalan színvonalas szálláslehetőség az egyéni utasok számára.

Vendégmatracból világbirodalom 

A "legszebb budapesti lakásba" invitálta a sajtó képviselőit péntek reggel az Airbnb közösségi szállásközvetítő portál, amelynek történetét, az utóbbi években elért eredményeit Lena Sönnichsen, az európai és ázsiai social media kommunikációért felelős munkatárs mutatta be. 

Nyílik Budapest első tengeri bisztrója 

A tervek szerint kedden nyílik meg az Andrássy úton a The Bigfish, Budapest első tengeri bisztrója. Az étterem kikötői hangulatot idéz majd a belvárosba, megálmodói főként nem a turistákra, hanem elsősorban hazai vendégekre számítanak. Változatos, elérhető áron kínált és jó minőségű, friss napi fogásaikkal céljuk, hogy a halfogyasztást népszerűsítsék a hazai étterem látogatók körében.

50 exkluzív étterem kínál különleges menüket 

Az idei évben is a legjobb budapesti éttermeket próbálhatják ki a kíváncsi turisták és étteremlátogatók a TableFree Éttermi Napok idején, március 6-12. között. 

Mit tettek a Terránál az ifjú titánok? 

Szombatra a turisztikai szakma egy napra a Hiltonba költözött, azonos napra és helyszínre időzítette ugyanis bemutatóját a Terra Reisen és a Green Travel is. 

Február végén várhatóan elindul az első tunéziai charter 

Óvatosságra inti a Külügyminisztérium a Tunéziában tartózkodó, vagy oda induló magyarokat, miután az ellenzék egyik vezetője ellen elkövetett terrorista merénylet hatására az ország egész területén tömegdemonstrációk robbantak ki. A Kartago Tours bízik benne, hogy a zavargások hamar elülnek. 

Karitatív kedvezménykártya a TableFree-től 

Különleges kezdeményezést ismerhettek meg szerdán az újságírók Budapesten. A TableFree által elindított "Haszon Kártyával" az online éttermi asztalfoglalási oldal is csatlakozott a Magyar Vöröskereszt támogatói köréhez. A kártyából befolyt összegből a fedél nélkül élők étkeztetését segíti a Vöröskereszt. 

6,7 milliárdos nyereség a légitársaságoknál 

A légitársaságok utasforgalma 2012-ben 5,3%-kal nőtt 2011-hez képest. A növekedési ütem tehát valamelyest alulmúlja a 2011-es 5,9%-os szintet. A gépek foglaltsága a tavalyi évben szinte rekordot döntött, a járatok átlagosan 79,1 %-os töltéssel repültek, derül ki a IATA adataiból.

Kinek mekkora a 2013-as kauciója? 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) számára a hazai utazásszervezőknek 2012. október 31-ig kellett igazolniuk a jövő évi vagyoni biztosítékukat. A Hivatal rendelkezésünkre bocsátotta az eddig feldolgozásra került - egyébként csak december 31-ével véglegessé váló - adatokat. Lássuk, hogy jövőre kinek mekkora lesz - a vagyoni biztosítéka!

Halal étel és imaszoba 

Egyre több desztináció próbálja megnyerni magának a növekvő számú muzulmán vallású utazót. Azok az országok számíthatnak sikerre ezen a téren, amelyek a muszlim étkezési és vallási szokások gyakorlását igyekeznek biztosítani.

Milyen volt 2012 a szállásportálokon? 

Egyik oldalon többen, hosszabb időre, de olcsóbban foglaltak tavaly, más oldalon több vendégéjszakáért többet is költöttek. Van, ahol az apartmanok, van, ahol a szállodai szobák mentek jobban. Összességében azonban elmondható, hogy mindenhol javult a forgalom 2011-hez képest. Összeállításunkban az Indulhatunk.hu, az Útisúgó és a Szallas.hu tavalyi évéről olvashatnak. 

Kartago Tours: sok új szálloda a nyári árualapban  

A hétfői nagy havazás ellenére szép számban gyűltek össze a partnerek, viszonteladók a Kartago Tours nyári árualapjának bemutatójára.

Sikeres évet zárt Orosháza-Gyopárosfürdő 

Közös ötleteléssel kezdték az idei évet az idegenforgalom helyi szereplői, szálláshelyek, vendéglátósok, programgazdák az Orosháza-Gyopárosfürdői Idegenforgalmi Egyesület invitálására.

Siker, fény, csillogás 

Nagyszabású gálavacsorával ünnepelte meg a Turkish Airlines magyarországi piaci jelenlétének 15. évfordulóját szerdán Budapesten. 

Két új MGallery nyílik Milánóban 

Két új szálloda csatlakozik Milánóban az MGallery családhoz, az Uptown Palace és a Grand Visconti Palace, amellyel immár háromra nő az olasz városban található MGallery hotelek száma, közölte lapunkkal az Accor. 

Goa, a hajdani Kelet Rómája 

Európai roadshow-ja részeként a hazai turisztikai szakmának is bemutatkozott Goa pénteken Budapesten.

Tingo, tabu és a digitális detoxikáló 

Idén is megjelent a WTM Global Trend Riport a hamarosan záruló londoni turisztikai seregszemlére, amely 2006 óta minden évben a turisztikai ágazat várható trendjeit igyekszik megjósolni. 

Ideiglenesen szünetel a Budapest-Jekatyerinburg járat 

Ideiglenesen szünetel az Ural Airlines október elején indult Budapest-Jekatyerinburg járata, tudtuk meg Jakócs Árontól, a légitársaság hazai képviseletét végző Robinson Tours ügyvezetőjétől.

Fókuszban az egészség-, fesztivál- és hivatásturizmus 

A Magyar Turizmus Zrt. nagyszabású szakmai nyílt napot tartott november 28-án Budapesten, a VAM Design Centerben azzal a céllal, hogy jövő évi marketingtevékenységét közvetlenül mutassa be szakmai partnerei lehető legszélesebb körének, majd személyes egyeztetéseket folytasson az együttműködési lehetőségekről.

Ausztrália, Új-Zealand, Bali tajpeji átszállással 

A Kilenc Sárkány étterembe invitálta az utazási irodai partnereket pénteken a China Airlines magyarországi vezérképviselete, az Aviation GSA, ahol bemutatták a tajvani légitársaság termékeit, újdonságait. Az eseményen részt vett a légitársaság kelet-európai kereskedelmi igazgatója, Walter Negi és helyettese, Wolfgang Peter is. 

Ismerik a dalt, ismerik a táncot, de mi az a Gangnam? 

Az internetes szenzációként elhíresült, már több mint 850 millió megtekintésnél tartó "Gangnam Style" videóra reflektáló, új reklámvideót készített Szöul Turisztikai Hivatala, hogy mindenkivel megismertessék a dalban szereplő helyet. 

Bemutatta jövő évi marketingtervét a Magyar Turizmus Zrt. 

A Magyar Turizmus Zrt. nagyszabású szakmai nyílt napot tartott november 28-án, Budapesten, a VAM Design Centerben azzal a céllal, hogy jövő évi marketingtevékenységét közvetlenül mutassa be szakmai partnerei lehető legszélesebb körének, majd személyes egyeztetéseket folytasson az együttműködési lehetőségekről. 

Újabb fordulat az utazási irodákon keresztül vásárolt Malév-jegyek pénzvisszatérítési ügyében 

Augusztus végén adtunk hírt róla, hogy sikerrel járt a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) és az IRIME héthónapos küzdelme: a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) visszajuttatja a nála lévő Malév pénzeket. 

A régióban csak a szlovákok teljesítményét múltuk felül 

Megjelent a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének a nemzetközi és hazai szállodaipar 2012 január – szeptemberi teljesítményét értékelő trendriportja.

Megbénulhat az európai légiforgalom 

Európaszerte megzavarhatja a légiforgalmat az az általános sztrájk, amelyet a European Trade Union Confederation (ETUC) hirdetett szerdától Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban és a Kanári-szigeteken, és amelybe a légiforgalmi irányítók is becsatlakoznak. Bárkinek, aki Európán belüli utazást tervez a hét második felében, tanácsos előre tájékozódnia a légitársaság weboldalán, hogy rendben elindul-e a járata.

Tunézia, Egyiptom, Zöld-foki-szigetek 

Kedden tartotta frissen megjelent idei téli katalógusának bemutatóját a Kartago Tours. 

30. születésnap az Arénában 

Nem csak a Danubius Hotels szállodalánc, hanem a Hotel Arena szálloda is kerek évfordulót ünnepel az idei évben. Utóbbi 30. születésnapi ünnepségén pénteken látta vendégül partnereit. 

Az olajozottan működő gépezet 

A British Airways régiós igazgatója, Emli Delibashev meghívásának köszönhetően múlt hét végén hazai újságírók kis csoportja ismerkedhetett meg a légitársaság kínálatával, a Heathrow reptér működésével és British Airways történetével Londonban. 

GBTA: visszaesik idén az üzleti turizmus Európában 

Megjelent a GBTA Európa üzleti turizmusának várható alakulásáról szóló előrejelzése. A kétévente megjelenő elemzés Európa öt országát vizsgálja, melyek összesen az üzleti turizmus 70 százalékos részesedésével bírnak az öreg kontinensen. 

Az egész országban készülnek szeptember 27-ére 

A közelgő Turizmus Világnapja alkalmából sajtótájékoztatót rendeztek Budapesten, ahol a Magyar Turizmus Zrt. és stratágiai partnereik ismertették, milyen kedvességekkel igyekeznek mosolyt csalni a turisták arcára jövő csütörtökön. 

2020-ra a turizmus a világ legfontosabb iparága lehet 

Örvendetes, hogy a világ, Európa és Közép-Európa átlagánál is nagyobb növekedést ért el Magyarország az idei évben, és hogy a válság előtti szinten van a hazai turizmus, a növekedés fenntartásához a marketing területén összefogásra van szükség, emelte ki Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. 

Fejlődni kell kihasználtságban és REVPAR-ban 

Az idei év első hét hónapjának eredményeit értékelte szolgáltatói szemszögből Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!