hirdetés
hirdetés

Búcsú Budapest egyik ikonikus neonfeliratától

E hét kedden leszerelték az Astoria Szálló ikonikus feliratát, és egy merőben másik típusú került a helyére.

hirdetés

Budapest egyik legpatinásabb történelmi szállodája, az 1914. március 14-én megnyílt Astoria kora csúcstechnológiáját vonultatta fel megnyitásának idején: első üzemeltetője, a korábban a hotelmágnás Gellér Mihály, egy teljes egészében modern, központi fűtéssel rendelkező, hatvan fürdőszobával büszkélkedő hotelt nyitott a pezsgő belváros szívében.

Több írásban is bemutattuk a hotel történetét, amely valóban regénybe illő, és a hazai történelem egyes fontos elemei pont ezen a helyen történtek, épp e szálló falai közt zajlottak.

Forrás: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont
Forrás: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont
 

A rendszerváltás utáni privatizációs hullám részeként, 1996-ban a Danubius Hotels tulajdonába került épület legutóbb 2004-2007 közt kapott teljes felújítást, áll a 24.hu összeállításában, most, tizenöt évvel később azonban újabb nagy változás történt: eltűnt a Múzeum körút, illetve az Astoria felé néző ikonikus felirat, helyét pedig egy modern utód vette át.

Forrás: Instagram
Forrás: Instagram
 

Az emberek fejében a környék szerves részévé vált felirat sárga színével, nyújtott betűivel, illetve esti fényével a két világháború közti időszak neonfeliratok ezreivel megtömött Budapestjét juttatta a járókelők eszébe, pedig az már nem az eredeti: minden bizonnyal 1948-ban kapta a sokak számára ismert nyújtott betűit.

A felirat így több mint hetven éven át volt a városkép része, egészen néhány nappal ezelőttig, amikor azt leszerelték, majd elszállították a helyszínről. Az utódja is két sorra osztott lett, azonban a betűk fehérre változtak, és a tulajdonos lánc neve is felkerült a magasba.

 

(forrás: 24.hu / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk