Időutazás az Astoria ikonikus tereiben, retrovacsorával

Új programot szerveztek a szálloda vendégeinek és a fővárosban, valamint a vidéken élőknek. Mindazoknak, akiket érdekel, milyen volt az élet - és milyen ma - a főváros egyik történelmi szállodájában. A bemutató programon jártunk.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idén 50 éves Danubius Hotels szállodái különleges múlttal rendelkeznek, ikonikus találkahelyek, mindig kitalálnak valamit amitől az élet szép és zajlik, nincs ez másképp az Astoria esetében sem. Hiszen minden budapesti tudja, hol van a Danubius Hotel Astoria. A szálloda, amiről metrómegállót is elneveztek, több, mint egy évszázada várja látogatóit a világ minden pontjáról. 

Az őszi-téli szezonban a ház vezetősége és a hosszúlépés járunk? csapata különleges, vacsorával egybekötött épületbájárást szervezett közösen, igazi utazásra invitálva az érdeklődőket a szálloda falain belül.

Az egyórás időtartamú séta során az időutazók felfedezik a szálloda - gyakran a vendégek számára is hozzáférhetetlen - szegleteit. Kiderül, hogyan lett az új grand hotel Károlyi Mihály főhadiszállása az őszirózsás forradalom idején, és melyik szobákat bérelte ki a Nemzeti Tanács. Az emeleten járva azt is szemügyre vehetik a látogatók, hogy milyen ma a szálloda hajdanvolt legelegánsabb lakosztálya és melyik magyar filmeket forgatták a hotel falai között.

A szálloda mélye felé lesétálva pedig megismerhetik a sétálók a Danubius Hotel Astoria történetének legsötétebb fejezetét. A második világháború alatt a Pest szívében található szálloda ismét sorsdöntő események helyszíne volt: a Gestapo az épület pincéjében tartotta fogva például a korabeli Magyarország leggazdagabb gyárosát, Chorin Ferencet, aki végül teljes vagyona átengedésének fejében távozhatott az országból.

Továbbra is a szálloda jelenleg elzárt részein maradva, bemutatják a séta szervezői az egykori bárt, ahol tényleg megállt az idő, még néha a hajdanvolt Nyugati Cigaretták nyomai is felfedezhetők. Híres magyar revüsztárok szokásairól, a bár teljes programjáról és különös vendégeiről mesél a sétavezető.

Utána pedig elmondja azt is a jelentkezőknek, hogyan alakult a hotel sorsa a háborút követő években, amikor a bepoloskázott szállodában még csettinteni sem lehetett lehallgatás nélkül.

Az is kiderül, hogy a városban a kötelező menza szolgáltatásnak köszönhetően megjelentek az ötórai teára érkező úrihölgyek helyett a bablevesező bölcsészlányok a környező egyetemről beesve a déli órákban.

A séta a békebeli csillogást idéző Empire-teremben zárul. Itt várja a látogatókat az a retrovacsora, amelyet a régi korok gasztronómiai  leírása és régi fotók alapján állítottak össze a konyhán. A hosszúlépés.járunk? és a Danubius Hotel Astoria csapata elővarázsolta az archívumok nélyen lapuló menüsorokat és életre keltették a szálloda történetének leghíresebb receptjeit - mindegyiket egy kortárs csavarral elkészítve. A különleges estén egy pohár pezsgő után a következő menüsort kóstolhatják a sétára jelentkezők:

  • Snidlinges joghurt krém lazackaviárral, réteslap kosárban
  • Erőleves fürjtojással, zöldségekkel töltött apáca fityulával
  • Aszpikos fogas remoulade mártással, füstöltpaprikás pirítóssal
  • Marhapofa wellington pirított burgonyával, savanyított zöldségekkel
  • Astoria desszert válogatás. Lúdláb torta aranyozott pattogó cukorral, képviselőfánk, meggymárka korong

Forrás: Danubius / Turizmus Online


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.