hirdetés
hirdetés

A Nemzetközi Duna-napon kiderült

Ma, a Nemzetközi Duna-napon kiderült: az idei nyertes esemény Gödön lesz, vagyis a WWF Magyarország is itt tartja hivatalos Nagy Ugrását.

hirdetés

Nemcsak a vízhez kötődő fajok, de az emberek számára is rendkívül fontosak a folyók és vizesélőhelyek: hogy csak néhányat említsünk, táplálékforrásként, ivóvízként, turisztikai és rekreációs helyszínként szolgálhatnak. Ennek ellenére az elmúlt 150 év során a Duna és mellékfolyói az ártéri területek és vizesélőhelyek 80%-át elveszítették. Ennek negatív hatásai régóta megmutatkoznak és ma már egyre inkább szembeötlőek. A Nemzetközi Duna-nap arra szólít fel, hogy teljes élővilágával együtt óvjuk ezt az értékes természeti kincset.

Hasonló céljai vannak a Nagy Ugrásnak is: az európai kezdeményezés folyóink és természetes vizeink védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet, valamint arra is rávilágít, hogy az emberek életében milyen fontos szerepet játszanak az élővizek.

fotó: Merle István

Nagy Ugrással a folyók és természetes vizek védelméért

"Idén tizenhárom közösség döntött úgy, hogy a saját Nagy Ugrásuk megszervezésével felhívja a figyelmet az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésére, és ezt július 8-án egy nagy közös csobbanással ünneplik meg. A verseny rendkívül szoros volt, a nyertes végül a Boldogságcseppek Alapítvány és Gödi Anyák Angyalai közös pályázata lett, akik a Felsőgödi Duna-parton rendezik meg Nagy Ugrásukat" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Ők olyan eseménnyel készülnek, mely egyszerre szórakoztató és kiemeli vizeink védelmének fontosságát: a programok között szerepel szemétszedés és a part rendbe tétele, homokvárépítő verseny, papírhajó-készítés - melyet aztán közösen bocsátanak vízre -, de ügyességi játékok, sárkányhajózás, vízirendészeti bemutató és vizespalackos gerinctréning is lesz, az esemény ideje alatt pedig jótékonysági gyűjtést szerveznek a Duna-part gödi szakaszának szebbé tételére. Az esemény csúcsaként délután 3 órakor kézenfogva ugranak együtt a Duna vizébe.

Ötletes és kreatív programmal jelentkezett a PlantTogether mozgalom is. A mozgalom alapítója júniusban közel száz szívalakú kavicsot osztott szét a budapesti Szimpla Kertben, hangsúlyozva a Nagy Ugrást és a WWF új kezdeményezését, miszerint az ugrás mellett egy kavicsdobással is kifejezhetjük, hogy mennyire szeretjük a folyókat és élővizeket. Július 8-án folytatódik a kavicsosztás reggel kilenc és délután kettő óra között a belvárosi szórakozóhelyen. Három órakor a szervező a megmaradt szívkavicsokat szétszórja egy budapesti partszakaszon, hogy az eseményről lemaradó, de a megmozdulással azonosuló közönség is lehetőséget kapjon a csatlakozáshoz.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai