hirdetés
hirdetés

Leáll az ukrán légitársaság? (Frissítve)

A Budapest Airport értesülései szerint rövid időn belül leállhat az Aerosvit ukrán légitársaság. A cég honlapján később megjelent közlemény szerint azonban mégsem állnak le!

hirdetés

A Budapest Airport 13 óra 15 perckor arról tájékoztatta az utasokat, hogy leállhat az Aerosvit ukrán légitársaság. Közleményüket idézzük: 

"Az Ukrajnából kapott hírek szerint a Kijevi Nemzetközi Repülőtér leállította az Aerosvit ukrán légitársaság gépeinek kiszolgálását, ami gyakrolatilag a légitársaság leállását jelenti. A pénzügyi nehézségekkel küzdő ukrán légitársaság gépei Budapestre is repültek, ezért akinek az Aerosvit járataira volt jegye Kijevbe, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Aerosvit légitársaság képviselőivel."

Kicsit később az MTI az alábbi hírt adta ki:

Felfüggesztette az AeroSvit kiszolgálását a kijevi repülőtér

A kijevi Boryspil nemzetközi repülőtér fizetések elmaradása miatt felfüggesztette az AeroSvit ukrán légitársaság kiszolgálását - közölte pénteken az ukrán KyivPost hírportál a repülőtér üzemeltetőjének Facebook-oldalán megjelent bejelentésre hivatkozva. "Az AeroSvit fizetéseinek elmaradása korábban már több, főként oroszországi repülőteret is hasonló intézkedésre kényszerített" - írja a kijevi repülőtér üzemeltetőjének a közleménye. Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére közölte: az AeroSvit a Budapest Airportnál is előre fizetett a szolgáltatásokért - leszállási illeték, üzemanyag stb. -, így nincs a budapesti repülőtérrel szemben fennálló tartozása.

Ha nem változik a helyzet Kijevben, úgy várhatóan az AeroSvit esti budapesti VV 201-es járatát is törölhetik, amely pénteken 20 óra 50 perckor érkezne Budapestre, illetve szombaton 8 óra 40 perckor repülne vissza VV 202 járatszámmal - tette hozzá.

Hardy Mihály emlékeztetett arra, hogy Budapest és Kijev között eddig az AeroSvit és 2012. decembere óta a Wizz Air repül. A kommunikációs igazgató azt tanácsolta, hogy az AeroSvit járatára jeggyel rendelkező utasok a légitársaságnál érdeklődjenek az indulásról. Tartozásai miatt az AeroSvit 2012. novemberétől előre fizetett a kijevi Boryspil repülőtér szolgáltatásaiért, az elkövetkező néhány napra azonban nem teljesítette fizetési kötelezettségeit, ezért a repülőtér felfüggesztette szolgáltatásait.

Az illetékes kijevi bíróság az AeroSvit kérelmére 2012. december 29-én indította el a csődeljárást a légitársaság ellen. A bíróság csődgondnokot jelölt ki a légitársaság aktíváinak kezelésére. A légitársaságnak 2012. december 27-én 4,27 milliárd hrivnya (118 milliárd forint) adóssága volt. Könyveinek 2012. szeptember 30-ai állása szerint aktíváinak összértéke pedig 1,467 milliárd hrivnya.

A kijevi Boryspil International Airport az egyetlen nemzetközi légikikötő Ukrajnában és az ország légi utasforgalmának 65 százalékát bonyolítja. Az AeroSvit 1994-ben alakult meg, központja a kijevi Boryspil International Airport. A légitársaság járathálózata 34 ország 80 célállomására terjed ki.

Nem áll le az Aerosvit!

Az AeroSvit nem állítja le járatait, közölte január 4-én 15.41-kor honlapján a légitársaság. A légitársaság december 29-én kérvényt nyújtott be a Kijevi Regionális Kereskedelmi Bírósághoz, hogy csődeljárást kérjen maga ellen azzal a céllal, hogy el tudja indítani a társaság átszervezését, helyreállítsa fizetőképességét, beleértve a hitelezői igények teljes mértékű kielégítését. A légitársaság nem fizetésképtelen, nem állítja le működését, és folytatja szerződéses partnerei felé vállalt kötelezettségei teljesítését - értesítette honlapján az érdeklődőket a légitársaság. „A légitársaság menedzsmentje változatlanul működik tovább, akárcsak maga a légitársaság. A cég tervezett átszervezése napirenden van annak érdekében, hogy helyreálljon a légitársaság működési hatékonysága és nőjenek a bevételek” – írják közleményükben.

(forrás: MTI / turizmusonline.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai