hirdetés
hirdetés

A NAV-végrehajtások szüneteltetését kéri a kormánytól a szakma

A Facebook-on 4800 szakmabeli felhasználót tömörítő Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete ismét a kormányhoz fordul segítségért, ezúttal a NAV-végrehajtások kapcsán.

hirdetés

"A Turisztikai Szektor Saját Érdekképviseletének egyik vállalkozója levelet fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnökhöz a NAV végrehajtások kapcsán, melyet eddig 87 utazási iroda és buszos vállalkozás, turizmusban dolgozó kft. támogatott online módon 2 nap alatt.  A levelet január 14-én elküldtük a Miniszterelnöki Kabinetirodának és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek - tájékoztatta szerkesztőségünket Szalai Edit vagyok a Turisztikai Szektor Saját Érdekvédelmének képviselője.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy az utazási irodák és buszos vállalkozások már tavaly március óta - néhány nyári hetet kivéve - munka nélkül vannak, tartalékaikat már felélték, és nem ritka, hogy a kft.-k tulajdonosai saját vagyontárgyaikat árulják, hogy be tudják fizetni a havi állandó költségeiket válllakozásaik után. Nehéz helyzetük ellenére a NAV viszont folyamatos inkasszóval sújtja ezeket a kft.-ket. Az alkalmazottak el tudnak menni máshová dolgozni, ha találnak munkát, de a cégtulajdonosok és ügyvezetők nem, mivel folyamatos feladatok, tennivalók vannak a cégekkel, hogy  megfeleljenek a követelményeknek. Egyebek között munkát adnak a 2020-as voucheres utasok, a buszok, annak ellenére, hogy nincsenek bevételek. Ugyanilyen végrehajtások folynak a turisztikai szektor más területein működő kft.-knél is. Ezért is fordulunk most a kormányhoz, hogy rendelkezzen arról, hogy a NAV a kft.-k rendkívül nehéz helyzetét figyelembe véve, méltányolva járjon el" - emelte ki Szalai Edit.

A Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete korábban is felvette már a kapcsolatot a kormánnyal tagjai érdekeinek érvényesítése érdekében, és több demonstrációt is szerveztek.

A szervezet Orbán Viktorhoz címzett levele alább olvasható:

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Turisztikai szektor saját érdekképviselet szereplőinek nevében írjuk az alábbi sorokat Önnek és Tisztelettel kérjük az abban foglaltak megfontolását, azokkal kapcsolatos intézkedéseit!

A Turisztikai szektorban tevékenykedő KKV-k a COVID-járvány immár második hulláma miatt, 2020. november óta nem tudják működtetni vállalkozásaikat.

A kormány bértámogatási programja kétségkívül segítséget jelent, de messze nem tudja megoldani a járványhelyzet okozta problémahalmazt.

Miközben a bérek 50%-át elvben támogatja a Kormány, addig a másik 50%-ot a bevétel nélkül maradt vállalkozásoknak kellene finanszírozniuk. Mindemellett a felmerülő rezsiköltségek tekintetében sem számíthatunk segítségre. A közmű szolgáltatók semmilyen kedvezményt, vagy fizetési halasztást nem tudnak vagy akarnak biztosítani az érintett cégek számára. Ingatlanok sokasága áll üresen, amelyeknek állagmegóvása így is rezsiköltségeket generál.

A legnagyobb problémát azonban abban látjuk, hogy miközben Magyarország Kormánya kiemelten fontosnak tartja a turisztikai szektor megmentését, addig a NAV semmilyen kedvezményt, hozzáállásbeli pozitív megnyilvánulást nem mutat, sőt az inkasszók és végrehajtások száma jelentősen növekszik, a be nem fizetett járulékok, vagy egyéb adóterhek miatt. Míg tavasszal végrehajtás stop-ot hirdettek, most a COVID-járvány második hullámában, amikor már tartalékaik végére értek a KKV-k,az adóhatóság folyamatosan “teszi a dolgát” és végrehajtási eljárásokat kezdeményez.

Több olyan dokumentált esetről tudunk, ahol a NAV éppen azzal indokolja a fizetési kedvezmény, halasztás, vagy bírság elengedését, hogy a turisztikai szektor bevételteremtő képessége valószínűtlen, ezért nem prognosztizálható a tartozás megfizetése, így megindítja a végrehajtást.

A 2020. tavaszi első hullám után, immár a második hullámban, annak is a 3. hónapjában, sokan pusztán emberségből tartják meg az alkalmazottaikat, a saját tartalékaikat fordítva erre. Látható és a kormányzati kommunikációból is kiolvasható, hogy a közeli jövőben, nem várható a szektor teljes újraindulása, hiszen a korlátozó intézkedések feloldásának feltételei még nem adottak.

Éppen ezért kérjük, hogy az ágazatban tevékenykedő KKV-k ellen a vészhelyzet ideje alatt, ne indítson végrehajtást a NAV, részesítse őket fizetési kedvezményben, részletfizetésben és halasztásban, esetleg méltányos bírság elengedésben.

A járványveszély elmúltával ezek a vállalkozások vissza szeretnének térni a piacra. Ezek a cégek embereket kívánnak alkalmazni, adót akarnak fizetni, szolgáltatni akarnak!

Ha most amikor semmilyen bevételre nem számíthatnak, a bal és a jobb kéz elven, amikor a Kormány segíteni próbál, a másik oldalon a NAV végrehajtásokat generál, az óriási károkat, beláthatatlan következményeket okozhat.

Segítő közreműködését, előre is köszönjük, és bízunk bölcs helyzetismeretében!

Tisztelettel:

Turisztikai Szektor Saját Érdekképviseletének tagjai

2021.01.11.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai