Debrecenbe megy a Hortobágy

Hazánk mind a tíz nemzeti parkja bemutatkozik A Hortobágy házhoz jön – pusztai kínáló nevet viselő rendezvényen május utolsó hétvégéjén a debreceni Nagyerdőn, a Békás-tónál. Ez lesz egyben az idei Magyar Nemzeti Parkok hete nyitó rendezvénye is. A programsorozathoz csatlakozik a IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál kiállítással, vásárral, játszóházzal.

A természetvédelem, a kultúra és a gasztronómia iránt érdeklődők egyaránt találnak maguknak való programot a május 28-29-én zajló rendezvényen – vezette be a rendhagyó sajtótájékoztatót dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Majd Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője folytatta: több évszázadon keresztül szoros kapcsolatban élt egymással Hortobágy és Debrecen. A kövér füvű legelőn gyarapodtak az állatok és a gazdák vagyona is. A pásztorok őshonos haszonállatokat legeltettek - több ezer szürke szarvasmarhát, racka juhot, nóniusz fajta ménest. A Hortobágyon ma is világörökségi ranghoz illően, méltó módon mutatják be az őshonos állatokat, régi ételeket. Nehéz megvallatni a szabadban tartott őshonos állatok húsát, de a hortobágyi szakácsok értik a módját az ételek elkészítésének. Aki eljön majd a rendezvényre, az – remélik – ellátogat majd a Hortobágyra is, és akkor nem csak a Hortobágy jön házhoz a rendezvénnyel, hanem a debreceniek is elmennek a Hortobágyra – adta meg a rendezvény címének magyarázatát az ügyvezető a nagyerdei Békás-tónál rendezett sajtótájékoztatón.

Használható fazekas hagyomány

A hortobágyi ételek tálalásához megfelelő edények kellenek, és ezek elkészítésének hagyományát mutatja be a rendezvényhez kapcsolódó IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál. – A fazekasság élt, él és jövője van – mondta Hubert Erzsébet, a program főszervezője. A 2002 óta évente, majd kétévente rendezett fesztivál jeles hazai és külföldi fazekasokat vonultat fel. A Használható hagyomány jelmondatú rendezvény magában foglalja a fazekasmunkák készítésének pályázati kiírására született, zsűrizett tárgyak kiállítását. A megnyitó május 27-én délután 3 órakor lesz a Malompark 1. emeletén. Május 28-29-én 30 kézműves részvételével kerül sor a szabadtéri vásárra a Békás-tónál. A fazekasok mesterségbemutatókat is tartanak, két-, illetve négykezes korongozást is, és különféle díszítési módokat mutatnak be: írókázást, síkálást, áttöréses technikákat. Az ország jelentős fazekas központjaiból és külföldről is érkeznek mesterek: Tiszafüredről, Mezőtúrról, Mezőkövesdről, Abonyból, Békés megyéből, Zalából, Hajdú-Bihar megyéből, Zilahról, Palicsról is. Nekik is köszönhető, hogy megújult a már-már elfeledett zilahi és hucul kerámia. A gyerekekhez is szól a kézműves fesztivál, ők fazekas játszóházban ismerkedhetnek az agyaggal.

Értéket adnak a debrecenieknek

A rendezvények fesztivállá szerveződése a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. dolgozóinak munkája. – Családoknak, gyerekeknek szervezzük a programot, melynek alapja a népi kultúra, összekötve a gasztronómiával. Ez a május végi program nyitó rendezvénye is lehet egy nyári sorozatnak. Értéket adunk át a cívisváros lakosainak, családjainak, hogy tudjanak arról a nemzeti kincsről, mely itt fekszik 30 kilométerre tőlünk – fejezte ki Bódor Edit, a Főnix Kft. ügyvezetője.

Ökoturizmus és helyi élelmiszer

A Magyar Nemzeti Parkok Hete országos rendezvény május 28-tól június 5-ig szerte az országban különféle programokkal várja a látogatókat. A rendezvény nyitó hétvégéjén Debrecenben saját specialitásaikkal mutatkoznak be a nemzeti parkok. Ismertetik a táj értékeit, ökoturisztikai szolgáltatásait, Nemzeti Parki Termék védjegyes szolgáltatásait, tárgyait, élelmiszereit. Az autentikus termékek a nemzeti parkok védett területeiről származó alapanyagok felhasználásával készülnek, őrzik a táj kulturális hagyományait – válaszolta újságírói kérdésre dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója.

Hortobágyi fehér slambuc

A rendhagyó helyszínen, a szabadban, a tóparton, az árnyas fák alatt rendezett sajtótájékoztatón Hákli Tímea fazekas, a Népművészet Ifjú Mestere tartott mesterségbemutatót. A Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola tanára két alföldi tálat korongozott, és kezdett el díszíteni. Mint mondta, a korongozással elkészül 15-20 perc alatt, de a csipkeszerű áttört díszítés egy kb. 40 centiméteres átmérőjű tálnál olykor két munkanapot is igénybe vesz. Utána következik a mázazás, égetés, mire készen lesz az edény. A sajtótájékoztató végére megfőtt és annak rendje és módja szerint itt-ott megpirult a hortobágyi slambuc a bográcsban. A munka utáni ebédhez népzene is szólt. A hozzávalókat is megtudtuk Katona Istvántól, a Hortobágyi csárda szakácsától. Mangalica szalonna, burgonya, és 8 tojásos házi lebbencs tészta kell a pásztorételhez egy kis erős paprikával, sóval. Minden tájon másképp főzték az ételt, a Hortobágyon fehéren, azaz őrölt pirospaprika nélkül.


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.