hirdetés
hirdetés

Hévíz is profitálni szeretne az orosz utazási szokások változásából

Tavaly nyár vége óta jelentősen csökkent a hazákba érkező orosz turisták száma. A legutóbbi egyiptomi és törökországi események hatására elképzelhető, hogy újra népszerű lesz Magyarország az orosz utazók körében. 

hirdetés

Tavaly az ukrajnai konfliktus, az ahhoz kapcsolódó európai szankciók és a rubel leértékelődése jelentősen átrendezte az orosz turisztikai "exportot". A Oroszországból érkező turisták fogyásának hazánk is egyik szenvedő alanya volt.

Az idén a közel-keleti, észak-afrikai események gyakoroltak jelentős hatást az oroszok úti cél választására. A Sarm es Sejkből hazafelé tartó repülő október végi felrobbantása, majd az orosz vadászgép lelövése más országok felé terelte az Egyiptomba, Törökországba készülő oroszokat. Az átrendeződés annyira gyors és jelentős volt, hogy például Cipruson újra nyitottak olyan szállodák, amik máskor november közepén lezárták a szezont. De azoknál is érezhetően nőtt a forgalom, amelyek egyébként is nyitva tartanak az év egészében - mesélték ciprusi turisztikai szakemberek nemrég.

November végi nyár a ciprusi Pafosban - a Constantinou Bros Hotels szállodalánchoz tartozó Athena Beach Hotel is nagyon jól profitál az orosz utazási szokások átalakulásából - fotó: Győrffy Árpád
November végi nyár a ciprusi Pafosban - a Constantinou Bros Hotels szállodalánchoz tartozó Athena Beach Hotel is nagyon jól profitál az orosz utazási szokások átalakulásából - fotó: Győrffy Árpád

Hogyan érinthetik ezek az irányváltások Magyarországot, visszakaphatjuk-e a tavalyi év második felében elvesztett orosz forgalmat, kérdeztük az egyik közvetlenül érintett település vezetőjét, Papp Gábor hévízi polgármestert.

Bár ez még nincs igazán összefüggésben a fenti folyamatokkal, jó hírként elmondhatjuk, hogy a karácsonyi, újévi időszakra négy charter gép érkezik Moszkvából, a reményeink szerint teljes foglaltsággal. Az egyiptomi, tunéziai, törökországi forgalom visszaesésének, az úticélok átrendeződésének közvetlen hatását pillanatnyilag mi még nem érezzük, de azt gondolom, hogy a jövőben ez számunkra is sok lehetőséget kínál. Van egy olyan rés, amiben megtalálhatja a helyét Magyarország és ezen belül Hévíz is, hisz bennünket már ismernek és kedvelnek valamilyen szinten. Reményeink szerint visszaállhat az a helyzet, ami 2014-ben volt, hogy újra nagy számú orosz turista érkezhet hozzánk, vagy akár még tovább is erősödhet a korábbi pozíciónk. A szolgáltatásainkkal, az árainkkal, illetve az ár-érték arányokkal tökéletes választás lehetünk az orosz turistáknak ismét - véli a polgármester.

Mint elmondta, a jövő évi terveikben egyértelműen számolnak az orosz piacokon való erőteljes megjelenéssel. Szentpétervár és Moszkva mellett Kazanyra is ki szeretnék terjeszteni a potenciális közönség megdolgozását. A munkát a Magyar Turizmus Zrt-vel közösen végzik, ahogy egy éppen most befejeződött szentpétervári orvoskonferencián is együttesen léptek fel. A hagyományos utazási kiállítások helyett inkább az internetes megjelenésekre, metróvonalakon, helyi lapokban elhelyezett hirdetésekre, cikkekre építenek és személyes prezentációkat tartanak olyan csoportoknak - orvosok, biztosító társaságok -, akik másoknak is tovább tudják adni a Hévízről szóló vonzó információkat.

A Hévíz-Balaton Airportra érkező orosz utasok - korábbi felvétel - fotó Győrffy Árpád
A Hévíz-Balaton Airportra érkező orosz utasok - korábbi felvétel - fotó Győrffy Árpád

Az orosz-forgalom alapfeltétele a megfelelően működő sármelléki repülőtér, a Hévíz-Balaton Airport. A balatoni fejlesztések forrásairól a közelmúltban elfogadott kormányhatározat kapcsán Papp Gábor elmondta, hogy az ebben szereplő hazai forrású ötmilliárdos csomag felhasználásához bőven találnak célokat. Konkrétumokról igazán akkor lehet, majd beszélni, ha a felhasználási feltételek pályázati formában is körvonalazódnak. - Azt gondolom, hogy bőven lehet költeni a reptér belső műszaki feltételeinek a javítására, de ugyanígy az ipari parkká fejleszthető külső területekre is a kármentesítéstől a közművek megvalósításáig bőven lenne igény. Attól a pillanattól kezdve ott megtelepedhetnének olyan vállalkozások, amik már az elmúlt években is érdeklődtek, eddig a feltételek hiányoztak. Azt gondolom, hogy ez a pénz a repülőtérnek mind utas, mind áruszállítás szempontjától egy óriási lehetőséget biztosít.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai