hirdetés
hirdetés

Idén is kétszámjegyű növekedés a Sirhán

Szakmai és üzleti sikerként értékeli az összes részvevő a most véget ért Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban az előző rendezvényhez képest 12%-kal több, mintegy 24.000 látogató volt kíváncsi a gasztronómia, az élelmiszeripar, a pék- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint a csomagolóipar újdonságaira.

hirdetés

A Sirha Budapest jelentősége folyamatosan növekszik. Ezt jelzi, hogy idén már több mint 300 kiállító vonultatta fel termékeit, szolgáltatásait, innovációit. Közülük csaknem minden harmadik külföldről érkezett. Az is a fejlődést mutatja, hogy a két évvel ezelőttinél 12 százalékkal több látogató érkezett a szakkiállításra február 4–6. között. „Az erősödő magyar gazdaság és az emberek növekvő jövedelme az élelmiszeripar lehetőségeit is bővíti. Folyamatosan nő a vásárlói tudatosság és az igény a megbízható, magasabb minőségű élelmiszerek iránt” – mondta el a kiállítás megnyitóján Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Hozzátette, hogy a kormány stratégiai ágazatként kezeli az élelmiszeripart, és a korábbi időszakhoz képest nagyobb támogatásban részesíti az iparágat. Az egyik legfontosabb célja ugyanis az, hogy a Magyarországon megtermelt alapanyagokat minél nagyobb arányban itthon dolgozzák fel. „A magyar gazdaság és benne az élelmiszeripar most szerencsére azt a korszakát éli, amelyben egyre több vállalkozó elhiszi és megmutatja, hogy elérhet magasabb termékminőséget, piacra vezethet új terméket, bevezethet környezetbarát csomagolást, növelheti az élelmiszer biztonságot, megcélozhat új piacokat” – mondta Zsigó Róbert.

Az iparág rohamos fejlődését és az innovatív megoldások előtérbe kerülését jelzi a Hungexpo Zrt. és a Trade magazin negyedik alkalommal megrendezett Sirha Budapest nemzetközi innovációs termékverseny sikere. A verseny célja, hogy a kiállítók bemutathassák a két kiállítás közötti időszakban piacra vezetett innovatív termékeiket, és szolgáltatásaikat. Az idei megmérettetésre 39 pályázat érkezett, sőt idén először egy diákverseny is bevonásra kerül, és egy különdíjat is megítélt a zsűri.

A kategóriák győztesei:

 Élelmiszer és ital: Ez a Világ Kft.

 Sütőipari és cukrászati termékek: Froneri International Limited

 Technológiák: GastroWare Hungary Kft.

 Szállodaipari termékek: Assa Abloy Hospitality

 Csomagolóipar és logisztika: Poly-Pack Kiskunhalas Kft.

 Különdíj technológiák kategóriában: SuperShop Kft.

 METRO Diákverseny: Spájz girls csapat

Közép-Európa legnagyobb élelmiszeripari és horeca szakkiállításának régiós eseménye nem egyszerű kiállítás: az iparág innovációinak bemutatása mellett tapasztalatcsere, lehetőség arra, hogy a részvevők szakmai kapcsolatokat építsenek, megismerjék a legfrissebb iparági trendeket, és a legjobbak összemérjék tudásukat. A Sirha Budapest 2020-ban olyan rangos programoknak adott otthont, mint a Bocuse d’Or magyar döntője, a Sirha Budapest Desszert Verseny, a Közétkeztetési Szakácsverseny, vagy a most először a rendezvényen zajló Jeunes Chefs Rôtisseurs, fiatal szakácsok versenyének hazai döntője.

A győztesek:

Veres István, a Babel Budapest séfje nyerte el az első helyezést a Bocuse d’Or Hungary séfverseny döntőjén, így ő és Molnár Bence (commis) képviseli Magyarországot a tallinni európai döntőn májusban. Veresék a Hunguest Hotel Aqua-Sol (Kelemen Roland és Fenyő Nándor), valamint a Societé (Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik) csapatát előzték meg a döntőben.

Az International Jeunes Chefs Rôtisseurs győztese Lendvai Levente, az Arany Kaviár sous chef-je lett. A nemzeti verseny első helyezettje jogot nyert arra, hogy induljon a Jeunes Chef Rôtisseurs 2020. évi világbajnokságon, idén szeptemberben, Párizsban.

A hetedik alkalommal megrendezett Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) döntőjébe az elődöntők 12 legjobb csapata került be, akiknek összesen 3 óra állt rendelkezésükre, hogy olyan háromfogásos ebédet készítsenek, amelynek nyersanyag költsége nem haladhatta meg a maximum 550 Ft/adagot. A győztes a Hungast Pécs csapata lett.

A Sirha Budapest Desszert Verseny a kezdetek óta elengedhetetlen része a kiállításnak, szervezője Kolonics Zoltán, Magyarország egyik legelismertebb kreatív cukrásza. A verseny célja alkalmat teremteni a szakma feltörekvő és elhivatott tehetségeinek, hogy számot adhassanak technológiai tudásukról, felkészültségükről, újító szellemiségükről és művészi adottságaikról. Ezúttal a Textúra étteremből érkező Tóth Viktória és Fekete Annamária bizonyult a legjobbnak.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében a kiállításon rendezték a hagyományos Pataki János emlékversenyt. A felnőtteknek és tanulóknak szervezett megmérettetés részvevői tortadíszítés, cukrász artisztika és cukorvirág kompozíció kategóriákban mérték össze tudásukat.

Ugyancsak a cukrász ipartestület rendezte a Sirha Budapesten a Magyarország Tortája 2020. verseny élő zsűrizési körét. A zsűri döntése alapján a hat döntőbe jutott torta a Curiositas, a Fenséges Fügés Manna, a Hunyadi Krónikája, a Mákvirág, a Szegedi Boszorkány és a Tétényi Áfonyás Mandula. 

A Sirha ezek mellett számos sikeres szakmai rendezvénynek, konferenciának is helyszínt adott.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai