Jelentősen kevesebb orosz és jóval több brit turista decemberben

2014 utolsó hónapjában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 15, a belföldieké 10%-kal nőtt 2013. decemberhez viszonyítva. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 17%-kal emelkedett. Az év egészében 5,4%-kal nőtt a hazai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, amelyen belül a külföldi vendégek forgalma 2,7, a belföldieké 8,3%-kal emelkedett.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A külföldi vendégek 743 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk és az általuk eltöltött éjszakáké egyaránt 15%-kal nőtt a bázisidőszakhoz képest. Decemberben a legjelentősebb küldő országok közül Németországból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból és Ausztriából 6, 12, 50, illetve 20%-kal több, míg Oroszországból 21%-kal kevesebb vendég érkezett, mint 2013 azonos időszakában. A külföldi vendégek forgalma a kilenc turisztikai régióból ötben nőtt, négyben csökkent. Az egész évet tekintve a külföldi vendégek 12 millió 303 ezer vendégéjszakát töltöttek el hazánkban, számuk 4,6, a vendégéjszakák száma 2,7%-kal bővült.



Több belföldi turista, jobb szobakihasználtság decemberben

A belföldi vendégek decemberben 720 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 12, a vendégéjszakák száma 10%-kal múlta felül a bázist. A belföldi vendégek forgalma minden régióban emelkedett. A belföldi vendégek 81%-át fogadó szállodákban a vendégforgalom 10%-kal javult. 2014-ben a belföldi vendégek 11 millió 896 ezer vendégéjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken, számuk 9,8, a vendégéjszakák száma 8,3%-kal nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága az év utolsó hónapjában átlagosan 44%-os volt, 4,7 százalékponttal több a 2013. decemberinél. Az öt- és négycsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 67 és 52%-os volt.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 17.131 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 7574 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó teljes árbevétel (TREVPAR) 14.147 forint volt. A bruttó átlagár 9,4, a kiadható szobára jutó szállásdíj 22%-kal emelkedett.



A szálláshelyek árbevétele is nőtt

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele a szobaárak és a forgalom növekedésének hatására 17%-kal haladta meg a bázisidőszakit. A bruttó árbevétel 25 milliárd forint volt, ezen belül a szállásdíjbevétel – 23%-kal bővülve – 13 milliárd forint. A vendéglátásból 6 milliárd forint folyt be, 11%-kal több mint 2013. decemberben. Az egyéb bevételek – 8,9%-kal növekedve – 5 milliárd forintot tettek ki. A forint/euró havi átlagárfolyama 310 forint volt, 9,8 forinttal gyengébb a 2013. decemberinél. 2014-ben a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számított árbevétele 330 milliárd forint volt, 10%-kal magasabb az egy évvel ezelőttihez hasonlítva.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján decemberben 1633 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát, a kártyatulajdonosok 893 millió forintot költöttek összesen ezzel a fizetőeszközzel, a 2013. decemberinél 18%-kal kevesebbet. 2014-ben SZÉP-kártyával összesen 15 milliárd 905 millió forintot fizettek ki, 3,9%-kal többet, mint a bázisévben. 2014. december 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2312 volt, ezen belül 915 szálloda mintegy 54 ezer, 911 panzió több mint 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek – üdülőház, kemping, közösségi szálláshelyek – száma 486 volt.

A teljes jelentés ide kattintva olvasható el.

Forrás: KSH


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.