Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén

Tradicionális húsvéti vásár Budapest közepén, a Vörösmarty téren március 28. és április 21. között – ez idő alatt hagyományőrzők, zenei- és tánccsoportok népesítik be a teret,

Mint a szervezők írják, a rendezvény gazdag programkínálata a húsvét és a tavaszi megújulás köré épül. 

Minden hétvégén egy-egy hazai tájegység húsvéthoz kapcsolódó kulturális tradíciója elevenedik meg: az első hétvégén a Dunántúl, majd a Délvidék, ezt követően a budapesti régió, végül Észak-Magyarország zenei és tánc hagyományai kelnek életre a téren.

Hagyományőrző zenekarok, valamint népviseletbe öltözött táncosok és hagyományőrzők produkcióit élvezheti a közönség, az utolsó hét zárásaként pedig a locsolkodás népi és urbánus változataival ismerkedhetnek meg.  

Húsvéti tojások
Húsvéti tojások
Fotó: Pixabay

A téren napi rendszerességgel élőzenei produkciók szórakoztatják majd a közönséget, a hagyományos népzene mellett modernebb utcazene, valamint gyerekeknek szóló bábelőadások is műsoron lesznek. A kisebbek számára kézműves ház nyújt további programokat a tartalmas időtöltéshez. Itt kreatív foglalkozások tucatjai közül lehet majd válogatni, amelyek a hagyományos, húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan mindig más és más mesterségbe engednek betekintést. 

Közel 50 kiállító várja majd a vásározókat. Zsűrizett kerámiáktól az egyedi bőr és textil termékeken, valamint a fából és szaruból készült különlegességeken, az üveg és tűzzománc ékszereken át egészen a lakberendezési és design kiegészítőkig, minden látogató számára tartogatnak valamit a kézművesek standjai. A kiállítók között helyet kap egy valódi kovácsműhely is, amelyben látványos bemutatók keretében bárki kipróbálhatja ezt az ősi mesterséget.

A húsvéti program gasztronómiai kínálatának középpontjában a böjti időszak étkei lesznek.

Ezekkel a fogásokkal kezdődnek a vásár tematikus hétvégéi, amelyek később a hagyományos ételekre és a klasszikus húsvéti alapanyagokra épülő magyar konyhaművészetből is ízelítőt adnak. Sorra kerülnek így többek között a sonka, tojás, kalács, torma négyesre épülő ételek is. 

A tematikus hétvégék ételkínálatának fele 2500 forintért lesz elérhető, emellett pedig minden egyes melegkonyhás vendéglátó egységnél kapható lesz naponta egy 1600 forintos egytálétel is.


Újra nyit a Dinó Park

Újra nyit a Dinó Park 

Megkezdi az idei szezont Budapest egyik kedvenc élményparkja, a DinoPark KÖKI 25 helyszínnel és 80 dinoszaurusszal várja látogatóit.
Majomtúra a Richter Safari Parkban

Majomtúra a Richter Safari Parkban 

Pénteken nyitja meg újra kapuit a nagykőrösi Richter Safari Park, ahol az idei szezonban majomtúra is várja az érdeklődőket .
Magyar design a nemzetközi élvonalban

Magyar design a nemzetközi élvonalban 

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) immár negyedik alkalommal biztosít megjelenési lehetőséget a kreatívipari szereplőknek a designipar egyik legnívósabb szakmai eseményén, a Milan Design Weeken április 7-13. között.
Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont!

Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont! 

Közel ötvenezer vendéget fogadott a Sípark a 2023-2024-es téli szezonban.
Több, mint ötven koncert – teljes a Jazzfest Budapest programja

Több, mint ötven koncert – teljes a Jazzfest Budapest programja 

A Jazzfest Budapest április 27. és május 14. között negyedik alkalommal hozza el a műfaj legkiválóbb hazai és nemzetközi előadóit a főváros különböző helyszíneire.
Még jelentkezhet a Kerékpáros Turisztikai Konferenciára

Még jelentkezhet a Kerékpáros Turisztikai Konferenciára 

Így még azok is csatlakozhatnak előadóként, akik nem tudták időben elkészíteni az absztraktjukat.
Vidéki vs. fővárosi rendezvényhelyszínek – szakértői kerekasztal a Rókusfalvy Birtokon

Vidéki vs. fővárosi rendezvényhelyszínek – szakértői kerekasztal a Rókusfalvy Birtokon 

Az „Út a fenntartható desztinációmenedzsment felé” című kerekasztalbeszélgetés a vidéki és fővárosi rendezvényhelyszínek szerepét vizsgálta.
Francia példa a szatmári és beregi térségben a turizmus fellendítéséért

Francia példa a szatmári és beregi térségben a turizmus fellendítéséért 

Cél, hogy a helyi nyersanyagok és termékek, valamint a térség épített és természetei értékei széles körben ismertté váljanak.
Várják a pályázatokat a MaReSz Flash Awardra

Várják a pályázatokat a MaReSz Flash Awardra 

Már több mint 50 pályázat érkezett az idei Flash díjra, a rendezvényszakma legnevesebb megmérettetésére.
Elkészült a V4 országok zarándokhelyeinek digitális térképe

Elkészült a V4 országok zarándokhelyeinek digitális térképe 

A projekt a Visegrádi országok zarándokturizmusának támogatását célozza meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.