Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén

Tradicionális húsvéti vásár Budapest közepén, a Vörösmarty téren március 28. és április 21. között – ez idő alatt hagyományőrzők, zenei- és tánccsoportok népesítik be a teret,

Mint a szervezők írják, a rendezvény gazdag programkínálata a húsvét és a tavaszi megújulás köré épül. 

Minden hétvégén egy-egy hazai tájegység húsvéthoz kapcsolódó kulturális tradíciója elevenedik meg: az első hétvégén a Dunántúl, majd a Délvidék, ezt követően a budapesti régió, végül Észak-Magyarország zenei és tánc hagyományai kelnek életre a téren.

Hagyományőrző zenekarok, valamint népviseletbe öltözött táncosok és hagyományőrzők produkcióit élvezheti a közönség, az utolsó hét zárásaként pedig a locsolkodás népi és urbánus változataival ismerkedhetnek meg.  

Húsvéti tojások
Húsvéti tojások
Fotó: Pixabay

A téren napi rendszerességgel élőzenei produkciók szórakoztatják majd a közönséget, a hagyományos népzene mellett modernebb utcazene, valamint gyerekeknek szóló bábelőadások is műsoron lesznek. A kisebbek számára kézműves ház nyújt további programokat a tartalmas időtöltéshez. Itt kreatív foglalkozások tucatjai közül lehet majd válogatni, amelyek a hagyományos, húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan mindig más és más mesterségbe engednek betekintést. 

Közel 50 kiállító várja majd a vásározókat. Zsűrizett kerámiáktól az egyedi bőr és textil termékeken, valamint a fából és szaruból készült különlegességeken, az üveg és tűzzománc ékszereken át egészen a lakberendezési és design kiegészítőkig, minden látogató számára tartogatnak valamit a kézművesek standjai. A kiállítók között helyet kap egy valódi kovácsműhely is, amelyben látványos bemutatók keretében bárki kipróbálhatja ezt az ősi mesterséget.

A húsvéti program gasztronómiai kínálatának középpontjában a böjti időszak étkei lesznek.

Ezekkel a fogásokkal kezdődnek a vásár tematikus hétvégéi, amelyek később a hagyományos ételekre és a klasszikus húsvéti alapanyagokra épülő magyar konyhaművészetből is ízelítőt adnak. Sorra kerülnek így többek között a sonka, tojás, kalács, torma négyesre épülő ételek is. 

A tematikus hétvégék ételkínálatának fele 2500 forintért lesz elérhető, emellett pedig minden egyes melegkonyhás vendéglátó egységnél kapható lesz naponta egy 1600 forintos egytálétel is.


A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum

A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.
Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.
Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.