Jókai nyomába eredhet Tardonán

Az idén négy útvonalat alakítanak ki információs táblákkal a bakancsos turistáknak Tardonán – tudta meg lapunk Balla Györgytől, a Borsod megyei község polgármesterétől. Így 2015-ben már a természetvédelmi területen levő Cserényi-lápnál, a különleges Tardona vulkánnál, továbbá a horgásztó környékén és a régészeti lelőhelynek számító Zúgó-Bangó völgyben is gyalogolhatnak a vendégek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Bükk-hegység északnyugati lábánál levő, alig több mint ezer lakosú faluban arra törekszenek, hogy a következő időszakban még vonzóbbá tegyék a települést. Ezt nemcsak a helyiek érdekében, hanem az oda érkező vendégekért is teszik, és még fokozottabban a helyi természeti és kulturális értékekre irányítják a figyelmet. Tardonán fontosnak tartják az idegenforgalom fejlesztését, miután jól kiépített infrastruktúrával, út- és járdahálózattal rendelkezik a falu.

Visszatérő vendégeket várnak

A településen a két régebben épített vendégház mellett most egy újabbat alakítanak ki. Ezek mellett a borókás-dűlői horgásztónál is egy kisebb vendégházba várják az érdeklődőket, amelyet hamarosan bővítenek. Értesülésünk szerint visszatérő családok járnak a faluba, akik rendszeresen pihenéssel, kikapcsolódással töltik idejüket a tiszta levegőjű környezetben. Ők elsősorban gyalogos túrákra vállalkoznak. Ugyanakkor Tardona turisztikai szempontból központi helynek számít Észak-Magyarországon, mivel a vendégek 40-50 kilométeres távolságra érhetik el Miskolcot, Aggteleket és Egert is. De még közelebb van Szilvásvárad és Bánkút is.

"Tardona nemcsak a természeti szépségeiről nevezetes, hanem arról is, hogy a falu ma hazánk egyik legjelentősebb Jókai Mór-emlékhelye – mondta Sz. Pál-Kutas Orsolya alpolgármester. – Irodalmi érdekesség, hogy a nagy mesemondó az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukása után a feltételezett megtorlások elől ebben a faluban keresett és talált menedéket. Csányi Benjámin akkori földbirtokos fogadta be és álnéven rejtegette. Az akkor 24 esztendős írót Kossuth Lajos rokona és egykori titkára, Rákóczy János echós parasztszekéren menekítette az orosz csatamezőről a kis bükki faluba. Összesen négy hónapot töltött itt, miután 1849. augusztus végén, Róza napján érkezett és karácsony után távozott. Közben felesége, az ismert színésznő, Laborfalvy Róza Komáromban, Klapka György tábornoktól szerzett menlevelet Jókainak.

Olvasott, gyalogolt és sakkozott

Az író tardonai bujdosása alatt főleg olvasással töltötte idejét, de az akkori református lelkésszel, Rácz Endrével is szívesen sakkozott. Olykor a pappal, máskor egyedül indult el a környező erdőkbe, hegyekbe sétálni, túrázni és a szépséges tájat le is festette. Akkor érezte a legjobban magát, ha kiment a Hársas-forráshoz, majd felkapaszkodott az Örvény-kőre. Ennek a tetején ma egy mészkőoszlop áll, amelyen Jókai domborműves táblája látható. Az író az említett négy hónap emlékét később több regényében fel is dolgozta. Az is megmaradt a feljegyezések között, hogy amikor Jókai elköszönt Tardonától, akkor Rácz Endre tiszteletes Kovács János álnéven cselédlevelet állított ki neki, hogy munkát vállalhasson. 1850-ben tért vissza Budapestre, és azt követően egyre nagyobb hírre tett szert egymás után megjelent regényeivel.

Az alpolgármester érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a tardonai temetőben még az idén helyi összefogással állítják helyre Jókai bujtatójának, Csányi Benjáminnak a síremlékét. Egyébként a helyi turisztikai látványosságok közé tartozó református templom mellett emelkedik az a XIX. századi épület, ahol korábban iskola működött. Ott Jókai emlékszobát és tájházat rendeztek be. Ennek a háznak az első helyiségében az író személyes tárgyait, a róla készült portrékat, kézírásos feljegyzéseket, egykori sakktábláját és száz darabból álló emlékköteteit láthatják az érdeklődők. Ezeket a Miskolci Herman Ottó Múzeum és a Rákóczi Könyvtár szolgáltatta Tardonának. A gyűjtemény legnagyobb különlegessége azonban az a cizellált ezüstkehely, amelyet Jókai nevelt lánya, Jolán 1905-ben ajándékozott a tardonai református egyháznak.

A ház mellett a másik fontos nevezetesség a falu volt általános iskolájának udvarán felállított Jókai emlékmű, amelyet két egykor ott tanult diák tervezett és szülői összefogással hozták létre. Emellett a református templom falán, illetve bent a templomban is – ahol Jókai a bujdosása idején többször is imádkozott – márványtábla hirdeti az egykori ottlétét.

Regényes elbeszélés a rejtélyes hónapokról

Az idén 190 éve született a nagy mesemondó. Ezt a jeles évfordulót méltó módon igyekeznek megünnepelni a tardonaiak. Nemrég hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az I. Jókai Mór próza- és versmondó versenyt a környékbeli általános- és középiskolások részvételével. Emellett a kultúrotthon könyvtárában, a Tardonán élő és alkotó művészek kiállítását – festményeket, kézműves termékeket, fotókat – láthattak az érdeklődők.

Ebben a hónapban – március utolsó szombatján – pedig a helyi Fiatalok Hagyományőrző Egyesülete megszervezi az 1973 tavasza óta már hagyományos Jókai Mór Emléktúrát Tardonán. Az ezen résztvevők kijelölt és feladatokkal tarkított útvonalon indulnak el a községből, majd a Hársas-forrás, a Farkasgödör és a Buzgókő érintésével juthatnak fel a közel nyolcszáz méter magas Örvénykőre a Jókai emlékműhöz. Oda mennek tehát, ahol az író nagyon szívesen tartózkodott. Ezt követően érkeznek majd a szentléleki kolostorromhoz, a túra végén pedig a rendezők Jókai bablevessel kedveskednek a résztvevőknek.

Sz. Pál-Kutas Orsolya alpolgármester nemrég A Bükk bujdosója címmel írt regényes elbeszélést Jókai Mór négyhónapos tardonai rejtegetéséről. A művet magánkiadásban jelentették meg, amelyhez Gór Mihály tardonai festőművész készített grafikákat.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.