hirdetés
hirdetés

Konferencia és díjátadó a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválján

A Töltődj és lazulj múzeummal! című kétnapos szakmai konferenciával és díjátadóval zárul a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválja Esztergomban.

hirdetés

Az idei szakmai konferencia célja az elmúlt rendkívüli időszak múzeumi színtérre vonatkoztatható tanulságainak áttekintése, a rekreációs és kulturális turizmushoz kapcsolódó hazai múzeumi fejlesztések, tendenciák és jó gyakorlatok bemutatása, a szakmai párbeszéd és tudásmegosztás támogatása.
 A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében zajló esemény témaválasztását a pandémia hatásai, a múzeumok új típusú szerepvállalása, és ebből következően a belföldi turizmus élénkítésének aktualitása is indokolta.  

A múzeumok fontos szerepet játszanak a turizmusban 

A díjátadót követő konferencián Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója tartott nyitóelőadást A múzeumok szerepe a hazai kulturális és rekreációs turizmusban címmel. Ezt követően Nagy Magdolna, a MOKK igazgatója hívta fel előadásában a figyelmet a Múzeumok Őszi Fesztiváljára mint turisztikai attrakcióra.

A Szent Adalbert Központ
A Szent Adalbert Központ

A tanácskozás első napja aktuális témákat – így például a családi rekreációt, az Európa Tanács Kulturális útvonalak programját – érintő plenáris előadásokkal és a Múzeumi szünetelő és ami mögötte van című kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. A második napon két párhuzamosan futó szekcióban mutatják be a múzeumi szakemberek a konferenciaszervezők által kiírt nyílt felhívásra beküldött jó gyakorlataikat, melyek változatos módon világítanak rá a múzeum és a rekreáció, valamint a turizmus kapcsolódási pontjaira.

Elismerték a Közösségi Múzeumokat 

A  rendezvényen átadták a Közösségi Múzeum címeket is. Idén három intézményt tüntettek ki: a Budakeszin működő Punktum Galéria és Műhely Alapítványt, a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjteményt, valamint a csongrádi Tari László Múzeumot. A  2019-ben bevezetett elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket és egyéb partnereket. A címet eddig 33 hazai muzeális intézmény érdemelt ki.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk