Miért jó példája a pálinka a hungarikumoknak?

A hivatalos termékleírás is tartalmazza a választ, hogy miért hungarikum a pálinka, hiszen előállításakor minden egyes munkafázist Magyarországon kell végezni - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szombaton a Pest megyei Újszilváson.

A pálinka Magyarországon termett, húsos, magozott vagy mag nélküli, illetve bogyós gyümölcsből Magyarországon készített és palackozott gyümölcspárlat - idézte fel a leírás szövegét az államtitkár a kilencedik Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivált, valamint a kísérő hungarikumok bemutatóját és vásárát köszöntő beszédében.

Hangsúlyozta azt is, hogy a jelenleg mintegy 30 tételt tartalmazó hungarikumgyűjteményben az első sorszámot a pálinka, a másodikat pedig a törkölypálinka viseli.

A szabad pálinkafőzés érdekében tett magyar lépésekkel kapcsolatban az államtitkár elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium - amelynek kompetenciájába tartozik az ügy, minthogy alapvetően jövedéki adóról van szó - és a VM szakemberei együtt dolgoznak azon, hogy olyan jogszabály szülessen, amely Brüsszel számára is elfogadható, ugyanakkor folytatható a megkezdett szabad pálinkafőzés is.

Kitért a vasárnapi európai parlamenti választásra is. "Nem Brüsszel ellen akarunk harcolni, hanem a magyar nemzeti érdekek mellett" - fogalmazott a politikus.

Hangsúlyozta: a választás tétje, hogy olyanok kerülnek-e Magyarországról az Európai Parlamentbe, akik eddig is kiálltak a nemzeti érdekekért vagy olyanok, akik - akár jobbról, akár balról - a szélsőséget képviselik, például az európai egyesült államok vagy az unióból való kilépés gondolatát. Ez utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy a kilépés károkat okozna az agrár- és a vidékfejlesztésben is.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


TKI: az ágazat szereplői romlónak látták helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői romlónak látták helyzetüket 

Az index értéke a múlt havi három pontos emelkedés után négy ponttal csökkent az év hatodik hónapjában.
Új fejezetet nyit a Zsolnay Fényfesztivál

Új fejezetet nyit a Zsolnay Fényfesztivál 

Elképesztő látványvilág költözik a Zsolnay Negyedbe.
MME: ne etesse a vízimadarakat!

MME: ne etesse a vízimadarakat! 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn közzétett lakossági felhívásában arra kér mindenkit, hogy semmivel se etessék a vízimadarakat.
Nyíregyházán és Varsányban bírál a táj- és környezetszépítő verseny nemzetközi zsűrije

Nyíregyházán és Varsányban bírál a táj- és környezetszépítő verseny nemzetközi zsűrije 

Az egyik legjelentősebb nemzetközi környezetszépítő megmérettetés zsűrije június végén érkezett azért, hogy értékeljék a két települést.
Kerékpáros fejlesztés Szolnokon

Kerékpáros fejlesztés Szolnokon 

Új szolgáltatással gazdagodik a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum.
Új kerékpáros térkép a Kis-Balatonnál

Új kerékpáros térkép a Kis-Balatonnál 

A kiadvány a kerékpárral és gyalogosan bejárható útvonalakat ábrázolja, megkönnyítve a természetbarát látogatók tájékozódását.
Ünnepi kavalkád a Mélyvölgyben

Ünnepi kavalkád a Mélyvölgyben 

Izgalmas sportprogramok, vidám zenei és gasztró élmények.
Több, mint tízezer nevező a Balaton-átúszáson

Több, mint tízezer nevező a Balaton-átúszáson 

Négy héttel a rajt előtt a 43. Balaton-átúszás összes távja elérte a létszámlimitet.
Éjszakai futóláz Budapesten – telt házas félmaraton napnyugtától

Éjszakai futóláz Budapesten – telt házas félmaraton napnyugtától 

Közel ötezer nevezővel rekordot döntött a 31. KIPRUN Futóest, ahol idén külföldi futóturisták is nagy számban indultak.
A magyar festészet ikonja – új megvilágításban

A magyar festészet ikonja – új megvilágításban 

Egyedülálló digitális művészeti utazás a veszprémi CODE-ban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.