Hungarikum lett a magyar hangszer 

Hungarikummá minősítette a tárogató népzenei hangszert keddi első ülésén az új összetételű Hungarikum Bizottság - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel.

Újabb hungarikumunk lehet 

A méltán híres debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításának támogatásáról döntött csütörtöki, cikluszáró tanácskozásán Debrecen város közgyűlése.
Hamarosan újabb hungarikumunk lehet

Hamarosan újabb hungarikumunk lehet 

A szerencsi csokoládéval bővülhet a hungarikumok listája, a tradicionális termék hamarosan felkerülhet rá - mondta Fazekas Sándor, a szerencsi Bonbon Kft. új üzemcsarnokának avatásán, szombaton.

A hungarikum-mozgalom a Szigetet is elérte 

A mostoha időjárás ellenére számos, a sajtót képviselő munkatárs jelent meg a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat sátránál a Civil Szigeten. A sajtótájékoztatón többek között elmondták azt is, hogy miért is tartották fontosnak a hungarikumok bemutatását egy fesztiválon. 
Matyóföldön a halasi csipkecsodák

Matyóföldön a halasi csipkecsodák 

Ezekben a nyári hetekben Mezőkövesd különleges turisztikai látványossága a halasi csipke kiállítás, amelyet a Matyó Múzeumban láthatnak a látogatók.  A tárlat szeptember közepéig látható.
A pálinka is lehet világsiker

A pálinka is lehet világsiker 

A Földművelésügyi Minisztérium nemrégiben adta ki a Pálinkakiválóságok Könyve 2014 című kötetet. Dr. Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár a könyv bemutatóján „A pálinkáról való beszédről” tartott előadást. Ennek kapcsán a pálinka históriájáról kérdeztük a nyelvész-néprajzos professzort.
Megmenekültek a hungarikumok

Megmenekültek a hungarikumok 

Véget ért a Budai Várban az első Hungarikum Hétvége, 8800 látogató volt kíváncsi első alkalommal a magyarok büszkeségeire. A megnyitón készült képet pedig sikeresen mentette meg a KÜRT Zrt., amelynek módszere szintén hungarikum.

Élővé kell tenni a hungarikumokat 

Az agrárminiszter szerint élővé kell tenni a hungarikumokat, mert azok így maradnak fenn, erősödnek meg és nyújtanak megélhetést a hagyományt ápoló közösségeknek. Fazekas Sándor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy hamarosan hungarikummá válhat a kürtőskalács, a szerencsi csokoládé, a halászlé, a vizsolyi biblia, a Hévízi-tó és a rá épülő gyógyászat.
„A hungarikumok a mi aranytartalékunk”

„A hungarikumok a mi aranytartalékunk” 

A Hungarikum Bizottság kötelessége, hogy elsősorban a helyi értékeket hívja elő és mozgósítsa. E munka részeként a határon túli értékek feltérképezésére kollégiumokat hoznak létre – ismertette Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja a Lakiteleki Népfőiskola szombati rendezvényén.

Bármikor hungarikum lehet a kürtőskalács 

Kizárólag a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület mulasztása, hogy még nem hungarikum a kürtőskalács. Ugyanis a kürtőskalács hagyományához nem méltó, és hiányos előterjesztéssel nem foglalkozhatott a Hungarikum Bizottság. 

A pusztától a Fertő tóig 

A hungarikumokat bemutató cikksorozatunk második részében az Alföldre és a Dunántúlra látogatunk el.

Fel kell mérni a határon túli magyar értékeket 

Fontos faladatunk, hogy felmérjük a trianoni békediktátum által elszakított területek magyar értékeit – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke csütörtökön Jánoshalmán, a Hungarikumok, helyi értékek című rendezvényen.

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé 

Koncertekkel, pörköltfőző-versennyel és gyerekprogramokkal is várják az érdeklődőket a Csabai Sörfesztiválon és Csülökparádén június 12. és 15. között Békéscsabán. A fesztivál kísérőrendezvénye a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár is, amelyen a látogatók megismerkedhetnek a Kárpát-medence jellegzetességeivel, mezőgazdasági termékeivel, sajátosságaival és kézműves értékeivel.

Hungarikumok a Nyugati téren 

A Hungarikum Bizottság június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján tartotta meg a „Büszkeségeink a Hungarikumok” elnevezésű rendezvényét.

28 oldalnyi Csabai kolbász 

Megjelent a Csabai kolbász című kiadvány.

Mit jelent nekünk a hungarikum? 

Az Élelmiszer szaklap május 28-án és 29-én, a mátraházi LIFESTYLE HOTEL MÁTRA**** superiorban nagy sikerrel rendezte meg egyik legnagyobb eseményét, a Szakma Napját. A sorrendben 16-ik rendezvényen kiemelt szerepet kaptak a közelmúltban hungarikummá nyilvánított magyar büszkeségek. 

Hungarikumok is megjelennek a Nemzeti összetartozás napján 

Negyedik alkalommal emlékeznek meg június 4-én a Nemzeti összetartozás napjáról, a trianoni békediktátum aláírásához kapcsolódva. Ezen a napon számos program várja az érdeklődőket a fővárosban és az ország több pontján.

Miért jó példája a pálinka a hungarikumoknak? 

A hivatalos termékleírás is tartalmazza a választ, hogy miért hungarikum a pálinka, hiszen előállításakor minden egyes munkafázist Magyarországon kell végezni - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szombaton a Pest megyei Újszilváson.

A pálinka a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke 

A pálinka a magyar kultúra részét képezi és a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a 2014. évi országos pálinka- és törkölypálinka verseny hétfői megnyitóján, Kecelen.

Jobb a pálinka megítélése 

A rendkívül tartalmas és az egész pálinkás társadalmat érintő, átfogó jogi és szakmai előadások mellett aktuális bejelentések is elhangzottak a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium által, a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával május 21-én megrendezett konferencián. A NÉBiH részéről megtudtuk: tervezik a pálinkák forgalomba hozatal előtti minősítését, a Pálinka Nemzeti Tanács képviselője a jogi szabályozás legfontosabb elemeit foglalta össze, és megismerhettük a most bevezetésre kerülő Hungarikum-védjegyet is. Komoly marketingkutatások tapasztalatairól is elhangzottak beszámolók, kiderült: a pálinka megítélése a fogyasztók körében sokkal jobb, mint azt sokan gondolták! 

Körtés finomságok és koncertkavalkád csütörtöktől a pálinkafesztiválon 

Csütörtökön kezdődött meg a IX. Budapesti Pálinkafesztivál a Városháza Parkban, ahol négy napon 27 kiállító több mint 400 féle párlata, valamint számos koncert és egyéb program várja a közönséget.

Új hungarikumaink vannak 

Például az akácfa és az akácméz, a Zsolnay Kulturális Negyed, az Ilcsi szépítő füvek és a klasszikus magyar nóta.

Országjárás hungarikumokkal 

Két évvel ezelőtt lépett életbe a hungarikumtörvény, azóta folyamatosan bővül nemzeti értékeink, kiemelkedő nemzeti értékeink és a hungarikumok köre. Fedezzük fel együtt nemzeti értékeinket!

Kolbásztöltés és időutazás a világörökségi napon 

A Fertő-táj világörökség 10 településén, 25 helyszínen lesznek kulturális, gasztronómiai és szabadidős programok szombaton, a világörökségi napon. A rendezvény idei újdonsága, hogy bemutatkoznak Magyarország más világörökségei, illetve hungarikumai is – tájékoztatta Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke az MTI-t.

Egyre ismertebb a hungarikum mozgalom 

A tavalyi év meghatározó volt a hungarikum mozgalom számára, hiszen megkezdődhetett a nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtése - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a hungarikumokról szóló szakmai rendezvényen.

Pálinka, tej és hungarikumok az Újszilvási Ágyaspálinka Fesztiválon 

Idén először hungarikumok vendégeskednek az Újszilvási Ágyaspálinka Fesztiválon, amely most is kétnapos lesz. A fesztivál május 23-án, pénteken nyit, fellép többek között Korda György és Balázs Klári, DJ Dominique, Janicsák Veca és Gáspár Laci.

Folytatódik a tokaji borvidék fejlesztése 

Heteken belül megkezdődik a tokaji borvidéken a termőhely-felmérés második szakasza, az elmúlt évben meghirdetett tokaji minőségi megújulás részeként tartó munka célja, hogy a borvidék minden parcelláján helyszíni vizsgálattal mérjék fel a szőlőültetvények állapotát, valamint a termőhelyek adottságait - közölte az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. az MTI-vel kedden.

Egy héttel később rendezik meg a Budapesti Pálinkafesztivált 

Új időpontban, május 22-25. között rendezik meg a IX. Budapesti Pálinkafesztivált, a Városháza Parkban. Az eredeti időpontban várható esős időjárás miatt a szervezők egy héttel későbbre csúsztatták a több mint 400 párlatot felvonultató belvárosi eseményt.

A körte évét ünnepli a IX. Budapesti Pálinkafesztivál 

Több mint négyszáz párlatot kóstolhatnak meg május 15. és 18. között a IX. Budapesti Pálinkafesztivál vendégei: a Városháza Parkba visszaköltözött programsorozat főszereplői idén a körte és a körtés pálinka különlegességek lesznek.

Csárdás-flashmob Ausztriában 

A tavalyi rendkívül sikeres linzi magyar napok után idén június 26. és 28. között a stájerországi Graz lesz a helyszíne annak a koncentrált Magyarország-bemutatkozásnak, amely során a szervezők minden érzékszerv számára élvezetessé és átélhetővé teszik Magyarországot, a magyar kultúrát, s turisztikai vonzerőinket.

Tokajit és libamájat kóstolhatunk a repülőtéren 

Az idei húsvéti utazási szezonban a tokaji bor és a magyar libamáj a slágercikk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Budapest Airport, a Heinemann Duty Free és a hazai gyártók hármas összefogásának köszönhetően a tavaszi kereskedelmi ajánlatban a Royal Tokaji és a Merian termékeit kiemelt formában mutatja be a repülőtér.

A hungarikumok a magyar identitás részét képezik 

Fazekas Sándor szerint a hungarikumok közös nevezője, hogy valamennyi a magyarság csúcsteljesítményét jeleníti meg és identitásunk fontos részét képezi.

Nemsokára megnyitja kapuit a CsabaPark 

Nyárra elkészül, ősztől látogatható lesz a CsabaPark, a Dél-Alföld legnagyobb gasztronómiai élményparkja. A projekt tulajdonosa, a békéscsabai önkormányzat csütörtökön bejárással egybekötött sajtótájékoztatón mutatta be a több mint hatvanszázalékos készültségű létesítményt.

Bronzérmesként végzett hazánk a "pálinka olimpián" 

A 2014-es, ausztriai Destillata nemzetközi párlatversenyre 11 ország 183 főzdéje összesen 1700 mintával nevezett, hazánkat 29 pálinkaház képviselte. Idén a salzburgi Stiegkeller adott otthont a március 15-i díjátadó gálának, ahol a magyar főzdék 188 érmet szereztek, és az országok szerinti összesítésben a harmadik helyet érték el. 

Öt új hungarikummal büszkélkedhetünk 

A magyar kiválóságok száma ezzel 34-re emelkedett, és a Magyar Értéktár is bővült.

Busódivat anno és ma 

Törvényben minősítették hungarikummá az egyébként Magyarországon a horvátok által meghonosított mohácsi busójárást. A természeténél fogva folyamatosan változó népszokás emiatt könnyen elveszítheti rugalmasságát.

Hungarikum lehet az akácméz 

A magyar akác és akácméz hungarikummá nyilvánítását kezdeményező dokumentumot írtak alá az Akác-koalíció tagjai, köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Gödöllőn, a Szent István Egyetemen (SZIE).

Az akác és az akácméz lehet az új hungarikum 

Gödöllőn, a Szent István Egyetemen (SZIE) az Akác-koalíció aláírta a magyar akác és akácméz hungarikummá nyilvánítását kezdeményező dokumentumot.

Hungarikum lett a halasi csipke és a kalocsai őrölt paprika 

Hat új elemmel bővítette a Magyar Értéktárba sorolt és további néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek körét csütörtökön a Hungarikum Bizottság – jelentette be a szervezet ülését követően a vidékfejlesztési miniszter, a döntéshozó testület elnöke Tápiószentmártonban.

Több mint száz nyertes pályázó népszerűsíti a hungarikumokat 

A Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly október 1-jén pályázatot írt ki a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatására. A pályázatok közül Fazekas Sándor miniszter 135-öt nyilvánított eredményesnek.

Ügynökségeket vár a Hungarikum Bizottság 

Két részből álló közbeszerzést írt ki a Vidékfejlesztési Minisztérium a Hungarikum Bizottság 2014-es kommunikációs feladatainak ellátására. Az ajánlattételi határidő január 31.

Ismerje meg a hungarikumvédjegy alkotóját! 

Kétfordulós, nyílt, jeligés pályázaton választotta ki a Vidékfejlesztési Minisztérium a hungarikumvédjegy nyer- tes grafikáját, Tóth Péter munkáját. Hamarosan a hungarikumok a cím mellé kisplasztikát is kapnak, amelyet szintén a Miskolcon élő művész tervez.

Megkezdi működését a Veszprémi Értéktár 

A város szellemi értékeit gyűjti össze a frissen létrehozott veszprémi értéktár. Brányi Mária alpolgármesterrel beszélgetett erről a Vehir.hu újságírója.

Listára került a pozsonyi kifli és a paprikás kattancs 

Felvidéki magyarok előtt népszerűsítette a hungarikumokat, és beszélt azok külhoni piacra jutási lehetőségeiről Kardeván Endre szerdán este Kassán, a Pasztorációs Központban.

Hosszúlépés az emberiségnek... 

A tepertős pogácsa után a szikvíznek és a fröccsnek is örülhetünk, bekerültek ugyanis a Magyar Értéktárba.

Hungarikummá tennék a harkányi fürdőkultúrát 

Néhány hónapja új vezérigazgató irányítja a Harkányi Gyógyfürdőt, írja a Pécsi Újság. 

Hungarikumtörvény a magyarság értékeinek védelméért 

Az Országgyűlés által több mint egy éve ellenszavazat nélkül elfogadott hungarikumtörvény olyan egyedülálló jogszabály, amely garantálja a magyarság csúcsteljesítményeinek, értékeinek védelmét - hangoztatta a vidékfejlesztési miniszter szombaton Csepelen.

Pályázati felhívás a hungarikumok népszerűsítésére 

A vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság elnökeként nyílt pályázatot hirdet a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésnek, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvénynek megfelelően.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!