hirdetés

MTÜ: Negyedik hullám esetén sem lesznek bezárások

Ha lesz negyedik hullám, olyan típusú bezárásokra, mint eddig, már jó eséllyel nem kerül sor, a helyzet súlyosbodása esetén a védettségi igazolványok visszavezetése lesz az első lépés, jelentette be Guller Zoltán az MTÜ vezérigazgatója a szállodaszövetség szerdai közgyűlésén.

hirdetés

Azt is tőle hallhattuk, hogy további bértámogatásra már nem számíthatnak a turisztikai vállalkozások, de olyan típusú bezárásra sem készül senki, mint ami tavasszal volt. Ha a helyzet szükségessé teszi, a védettségi igazolványokat vezetik vissza első lépésben a szálláshelyeken és a vendéglátásban.

Mindenki tisztában van vele, hogy a szektor még egy bezárást nem élne túl, tette hozzá Guller Zoltán, a vg.hu beszámolója szerint.

Elhangzott még, hogy a munkaerőhiány problémája közismert, az elvándorlás is, amelynek volumenét tükrözi, hogy az év elején még 132 ezer ember vette fel a bértámogatást, a harmadik hullám végén viszont már csak a fele.

A megoldást a vendégszám növelésében látja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője, az elvándorolt munkaerő visszapótlására pedig ágazati szinten kell kitalálni valamit. Magyarország megnyitotta a kapuit, eltörölte a védettségi igazolvány használatát, ennél többet a kormány nem tehet, mondta a vezérigazgató.

A belföldi vendégforgalom erősebb lesz, mint a tavalyi, a külföldi foglalások óvatos visszaépülése is elkezdődött.

Guller Zoltán bízik abban, hogy a 2019-es számokat elérik, és már jövőre újra 13 százalékra emelkedik a turizmus-vendéglátás GDP-arányos súlya. Az év végére már meglehet a 30 millió vendégéjszaka, ami még elmarad a 2019-ben mért 41 milliótól, de jelentős növekedés a tavalyi 22-23 millióhoz képest. 

A teljes cikk megtalálható ITT

(forrás: vg.hu, Fotó: MSZÉSZ / Csárdás Ferenc)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Készül-e korlátozásokra a 4. hullám kapcsán?

Kiadónk társoldalai