MTÜ: Negyedik hullám esetén sem lesznek bezárások

Ha lesz negyedik hullám, olyan típusú bezárásokra, mint eddig, már jó eséllyel nem kerül sor, a helyzet súlyosbodása esetén a védettségi igazolványok visszavezetése lesz az első lépés, jelentette be Guller Zoltán az MTÜ vezérigazgatója a szállodaszövetség szerdai közgyűlésén.

Azt is tőle hallhattuk, hogy további bértámogatásra már nem számíthatnak a turisztikai vállalkozások, de olyan típusú bezárásra sem készül senki, mint ami tavasszal volt. Ha a helyzet szükségessé teszi, a védettségi igazolványokat vezetik vissza első lépésben a szálláshelyeken és a vendéglátásban.

Mindenki tisztában van vele, hogy a szektor még egy bezárást nem élne túl, tette hozzá Guller Zoltán, a vg.hu beszámolója szerint.

Elhangzott még, hogy a munkaerőhiány problémája közismert, az elvándorlás is, amelynek volumenét tükrözi, hogy az év elején még 132 ezer ember vette fel a bértámogatást, a harmadik hullám végén viszont már csak a fele.

A megoldást a vendégszám növelésében látja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője, az elvándorolt munkaerő visszapótlására pedig ágazati szinten kell kitalálni valamit. Magyarország megnyitotta a kapuit, eltörölte a védettségi igazolvány használatát, ennél többet a kormány nem tehet, mondta a vezérigazgató.

A belföldi vendégforgalom erősebb lesz, mint a tavalyi, a külföldi foglalások óvatos visszaépülése is elkezdődött.

Guller Zoltán bízik abban, hogy a 2019-es számokat elérik, és már jövőre újra 13 százalékra emelkedik a turizmus-vendéglátás GDP-arányos súlya. Az év végére már meglehet a 30 millió vendégéjszaka, ami még elmarad a 2019-ben mért 41 milliótól, de jelentős növekedés a tavalyi 22-23 millióhoz képest. 

A teljes cikk megtalálható ITT

Forrás: vg.hu

Forrás: Fotó: MSZÉSZ / Csárdás Ferenc


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.