MUISZ-vacsora: buszparkolás és új jogszabályok

Immár negyedik alkalommal rendezett vacsorát a tagok részére a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Ezúttal a Kossuth Múzeumhajó és a Vén Hajó Étterem adott otthont az eseménynek, amelynek meghívott vendége Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere volt. Gyenizse Dorottya, az NGM főtanácsosa az utazási irodai tevékenységért felelős személyre vonatkozó jogszabályok friss változását ismertette. 

A telt ház előtt zajlott rendezvény résztvevői kíváncsian várták a hazai idegenforgalom legerősebb bástyájának tekinthető kerület első emberének előadását. Szentgyörgyvölgyi Péter – akiről kiderült, hogy édesanyja idegenvezető – részletesen ismertette a belváros megújulásának különböző lépéseit. Három ütemben modernizálták jóformán a kerület teljes területét, köztük a turisták által leggyakrabban felkeresett helyeket, a Szabadság tértől a Bazilika környékén át a Ferenciek teréig. Létrehoztak egyebek mellett egy, a Váci utcával párhuzamos második főutcát, ahol jelentősen élénkült a gyalogosforgalom, azzal párhuzamosan pedig a kiskereskedelmi forgalom. Az utóbbi tíz év során a befektetők új hulláma érkezett a kerületbe, szállodák épültek és épülnek most is, hamarosan elkezdődik a Párisi udvar fejlesztése is – tudtuk meg.

Megújult a Hold utcai vásárcsarnok, amely hamarosan gasztropiaccá alakul. Jövőre ott lesz a Boce d’Or szakácsverseny nyitórendezvénye. Buszmegállót építettek a turistabuszok számára az első rakparton a Parlament elé.

A polgármester beszélt a további terveikről is. Elmondta, hogy a Lánchíd és az Erzsébet-híd között egy pihenő övezetet kívánnak létrehozni a következő négy éven belül, ennek keretében megközelíthetővé teszik a Duna-partot a gyalogosok számára, a rakpartot befedik, az autóutat besüllyesztik, hogy a villamossínektől kényelmesen le lehessen sétálni a Duna-partra.

A kerület támogatja a kultúrát is, a Bazilika előtti karácsonyi vásáruk például annyira sikeressé vált a turisták körében, hogy idén már a Zrínyi utcában is lesznek majd pavilonok. A Széchenyi alsó rakparton további buszparkolókat alakítanak ki, ugyanakkor „bizonyos időszakokban szeretnénk kitiltani a turistabuszokat a szűk kis utcákból” – hangsúlyozta Szentgyörgyvölgyi Péter. Hozzátette, hogy ehhez még a KRESZ módosítására is szükség lesz.

Karsai Árpád turisztikai tanácsadó hozzászólásában emlékeztetett néhány meglepő adatra: a Budapesten eltöltött évi nyolcmillió vendégéjszaka egynegyede ebben a kerületben realizálódik, és ez abszolút elsőséget jelent az egész országban, ráadásul az V. kerület idegenforgalmiadó-bevétele évi egymilliárd forint, melynek elköltése felett csak a kerület rendelkezik. Karsai ezek után a szakmai egyeztetés szükségességét emelte ki különösen olyan kérdésekben, mint a turistabuszok parkolása.

Válaszában Szentgyörgyvölgyi hangsúlyozta: végre bekerült a kerület a fővárosi turisztikai kerekasztal tagjai közé, így a szakmai egyeztetés megtörténhet.

Dr. Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium főtanácsosa az utazási irodákat érintő két friss jogszabály-változásra hívta fel a tagság figyelmét. Mindkét módosítás a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg, bár korábban már mi is részletesen beszámoltunk róluk. A változások lényege, hogy ezentúl többféle szakirányú végzettséggel is kiváltható az eddig kötelező utazási irodai minősítő vizsga. Gyenizse Dorottya elmondta, hogy muszáj volt a magyar rendszert összehangolni az uniós szabályokkal, és nem lehetett hagyni, hogy egyetlen intézménynek maradjon monopóliuma a vizsgáztatásra. Az új rendelet szabályozza a szakmai végzettségek mellett a szükséges szakmai gyakorlat hosszát is.

Az is változott, hogy – akárcsak 2011 előtt – most is egyszerre csak egy irodánál lehet valaki tevékenységért felelős személy. Azt is előírta a rendeletalkotó, hogy minimum heti 20 órában kell az irodánál dolgoznia a felelős személynek, nem feltétlenül munkaviszony keretében. A jogszabály csak a jövőre vonatkozóan érvényes, aki az eddigi szabályok szerint megszerezte a jogosultságát, az nem fogja azt elveszteni.

Egy másik, apróbb technikai módosítás az utazási irodai munkaköröket érinti, ez is elolvasható a legutóbbi Magyar Közlönyben.

Az est folyamán bemutatkozott a MUISZ egyik új társult tagja, a Pauker Nyomda, valamint a Vén Hajó mellett további 13 dunai hajót üzemeltető Európa cégcsoport is.

Erdei Bálint MUISZ-elnök felhívta a tagság figyelmét a június 23-án megrendezendő MUISZ-közgyűlésre.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?