hirdetés
hirdetés

Novemberben indulnak a budapesti állatkert nagyszabású fejlesztései

November 1-jétől leállnak a játéküzemek a Holnemvolt Parkban. A szokásos szezonvégi leállás után azonban nem egyszerűen téli szünet kezdődik, hanem megindulnak a fejlesztések, amelyek friss élményeket hoznak.

hirdetés

A Fővárosi Közgyűlés az egykori Vidámpark bezárásáról szóló 2012-es határozata óta sok szó esik az Állatkert középtávú fejlesztési programjának keretében a területre szánt két új bemutatóhelyről, a Meseparkról és a Pannon Parkról. Elkészültek a Mesepark tervei, és jelentősen előrehaladt a Pannon Park tervezése is - írja a Budapest Info.

Az Állatkert egy hangsúlyozottan átmeneti időszakra szánt rövidtávú program keretében a 2014 februárjában átvett területen tíz hét alatt Holnemvolt Park néven alakított ki egy állatokat és játéküzemi szolgáltatásokat is felvonultató családi szabadidőparkot. A Holnemvolt Park a 2014-es és a 2015-ös szezonban is igen sikeresen és a közönség nagy érdeklődésétől kísérve működtetett.

Épül a Mesepark és a Pannon Park

Novembertől nem egyszerűen a féléves téli szünet kezdődik, mint ahogyan az egykori Vidámparkban is évtizedeken át szokásos volt, hanem már megindulnak a Mesepark és a Pannon Park kivitelezési munkálatai. Ezek azonban nem zárulnak le tavaszig. A leendő Mesepark területe várhatóan már 2016 második felében, a jövőbeli Pannon Park területe pedig előreláthatóan 2018-ban vagy 2019-ben nyílik meg újra a nagyközönség előtt.

A Pannon Park és a biodóm látványterve (Forrás: zoobudapest.com)
A Pannon Park és a biodóm látványterve (Forrás: zoobudapest.com)

A műemlék játékok tehát – amelyeket az Állatkert továbbra is fenntart és megőriz – jövő tavasszal biztosan nem fogadnak látogatókat, de a műemlék körhintára egy év múlva újra fel lehet majd ülni. A hullámvasutazásra legalább két további évet kell várni, ahogy a többi régi játékra, így a mesecsónakra is. Utóbbiakat legkésőbb 2019-ben lehet újra használni majd.

Fontos tudnivaló ugyanakkor, hogy az új építkezések az Állatkert klasszikus, régi területét egyáltalán nem érintik, tehát az a továbbiakban is zavartalanul látogatható lesz az év minden napján. A télen felgyorsuló munkálatok nyomán középtávon két fontos új bemutatóhellyel gazdagodik majd Budapest, a Meseparkkal és a Pannon Parkkal.

A kisgyermekes családoknak szóló, másfél hektáros Mesepark tematikája a magyar mesék állatvilága köré szerveződik majd, a bemutatási koncepció kidolgozásában a tervezők Csukás Istvánnal dolgoznak együtt. Ebben a „gyermek-állatkertben” az állatsimogatók játékterekkel és állatmesés játszóházzal, a magyar majorban szelíd és kezes állatok bemutatóival, a sérült állatok gyógyítását bemutató madárkórházzal, valamint póni lovardával ötvöződnek majd.

A jóval nagyobb szabású Pannon Parkban a Kárpát-medence ősi élővilága adja a bemutatás kerettörténetét, ami egészen más volt, mint manapság. Elefántfélék, orrszarvúak, emberszabásúak, krokodilok, cápák és sok más olyan állat élt ezen a vidéken, amelyek ma élő megfelelőit leginkább távoli tájakon, trópusi, szubtrópusi területeken lelhetjük fel.

A Pannon Park központi létesítménye egy egész évben kellemes élményeket adó fedett park, úgynevezett biodóm lesz. Ebben a 17,5 méteres átlagos magasságú üvegházban kb. 17 ezer négyzetméteren számos egyéb látnivaló, például egy nagy édesvízi és tengeri akvárium is helyet kap. A parkban gazdag növényesítéssel megduplázzák a zöldterület korábbi arányát.

A ssimpánzkifutó látványterve (Forrás: zoobudapest.com)
A ssimpánzkifutó látványterve (Forrás: zoobudapest.com)

(forrás: Budapestinfo)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai