Ők az idei Magyar Turizmus Minőségi Díj nyertesei

A tavalyi turisztikai rekordév után rekordszámú, összesen 41 pályázó mérette meg magát a Magyar Turizmus Minőségi Díj pályázatán és közülük 28 szálloda, valamint 11 étterem vehette át a minősítést április 23-án. Így összesen jelenleg 104 szolgáltató – 75 szálloda és 29 étterem – jogosult a hazai Q-logó, valamint az európai Q-s minősítés használatára.

A minőség a siker garanciája – hangsúlyozta Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója, aki szerint a díj nem csupán a vendégek, hanem a dolgozók számára is kiváló üzenet, egyúttal elismerés és motiváció is. A 2006-ban alapított minősítés kritériumrendszere az évek során folyamatosan bővült, de ideje új alapokra állítani és az élményalapú turizmus felé eltolni, ezért hamarosan újragondolják a díjat. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke felidézte, hogy míg néhány évvel ezelőtt a külföldi turisztikai vásárokon Magyarországra leginkább olcsósága miatt irányult figyelem, elindult egy szerencsés elmozdulás a minőség irányába. Ezt a fejlődést segíti a Magyar Turizmus Minőségi Díj, valamint az MSZÉSZ által alapított Év Szállodája elismerés is. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a vendéglátásban dolgozók olyan fokon járulnak hozzá az egészséghez, ahogy  kevés más szektor. Ennek a felelőssége állandóan jelen van, és ezt magas szinten teljesíteni csak a jó minőségre törekedve lehet, ezért érdemes például keresni a kiváló alapanyagokat.

A Magyar Turizmus Minőségi Díj önkéntes jelentkezésen alapuló tanúsító rendszer, éttermek és szállodák számára. A több száz kérdésből álló önminősítést követően a jelentkezőket próbavásárlások során az MTÜ szakemberei ellenőrzik, és visszajelzést is adnak a pályázóknak a fejlődési lehetőségekről. A díjat három évre ítélik oda, ezen időszak alatt további utóellenőrzések is várhatóak, és indokolt esetben a minősítés vissza is vonható.  A programot a HOTREC (a Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége) is akkreditálta, így a tanúsítvány a nemzetközi piacon is versenyelőnyt jelent. Az évente meghirdetett programmal az MTÜ célja, hogy a szolgáltatókat segítse minőségi munkájukban, igazodási pontokat adjon fejlesztéseikhez és ezáltal jobb piacra jutási lehetőségeket biztosítson számukra.

Sok szolgáltató már kétszer, de van, aki már háromszor is kiérdemelte a védjegyet, és az idei díjazottak között is sokan vannak, akik most újították meg a minősítést.

Az idei díjazottak:

Szállodák:

Avalon Resort & Spa, Miskolctapolca;  Barack Thermal Hotel & Spa, Tiszakécske; Budapest Airport Hotel Stáció Wellness és Konferencia, Vecsés; Corinthia Hotel Budapest;  Danubius Health Spa Resort Aqua Hévíz; Danubius Health Spa Resort Hévíz; Danubius Hotel Helia Budapest;  Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont;  Greenfield Hotel Golf & Spa, Bükfürdő; Hilton Budapest; Hotel Kumánia, Kisújszállás;  Hotel Nemzet Budapest MGallery by Sofitel;  Kristály Imperial Hotel & Esterházy Étterem, Tata;  Lotus Therme Hotel & Spa, Héviz; Mamaison Hotel Andrássy, Budapest; Mercure Budapest City Center; Mesés Shiraz Hotel, Egerszalók;  NaturMed Hotel Carbona, Hévíz;  Novotel Szeged;  Opera Garden Hotel & Apartments, Budapest;  Park Inn by Radisson Zalakaros Resort and Spa;  Radisson Blu Béke Hotel, Budapest; Spirit Hotel Thermal Spa Sárvár, Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak Szilvásvárad;  Thermál Hotel Balance, Lenti;  Thermal Hotel Visegrád; Varázslatos Bambara, Felsőtárkány; Wellness Hotel Katalin, Gyenesdiás

Éttermek:

Ízlelő a családbarát étterem, Szekszárd; Kukorica Csárda Balatonföldvár; Lázár Lovaspark, Domony;  Park Étterem, Berekfürdő;  Tanyacsárda Lajosmizse;  Tenkes Csárda Csarnóta;  Tercia Étterem Fertőendréd;  Tercia Hubertus Étterem és Panzió, Sopron;  Tercia Kópháza Étterem és Panzió, Kópháza;  Vadvirág Étterem, Kozárd;  Zsolnay Kávéház, Budapest


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?