hirdetés
hirdetés

Pár nap és karantén nélkül utazhatnak a védettek

Ez a terv, ha 4 millióan már be lesznek oltva az országban, amire már pénteken sor kerülhet. Persze azért védettségi igazolvány kell hozzá.

hirdetés

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy már holnap elérhetjük a 4 millió beoltottat, aminek köszönhetően szombattól újra enyhítések várhatók a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

A kormány véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket. Ezek alapján:

-    A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
-    Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
-    A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
-    A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
-    A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
-    Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
-    A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
-    A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
-    A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Gulyás Gergely elmondta: a nyomdánál keddig gyártott igazolványok száma 4 176 133, ebből fertőzésen átesetteknek 651 060-at, beoltottaknak pedig 3 525 073-at állítottak ki. Ebből 3 836 478 darabot postáztak, közülük 3,24 milliót oltottak, mintegy 596 ezret fertőzésen átesettek számára, 68 500 igazolványt pedig most visznek postai szállításra - írta az MTI.

A határátlépésben is enyhítés várható a négymillió oltás elérésekor. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy ekkortól karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni az országba azok számára, akik védettségi igazolással rendelkeznek. Ez egyaránt vonatkozik a külföldről hazatérő magyarokra, és azokra a külföldi beutazókra, akiknek az országával hazánk kölcsönösen elismeri a védettségi igazolványt.

Szerbiával és Montenegróval egyébként már megvan a megállapodás a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán, tájékoztatott az MTI. Azt írta: Nikola Selakovic szerb és Djordje Radulovic montenegrói külügyminiszterrel csütörtökön megállapodtak arról, hogy országaik oltási igazolványait kölcsönösen elismerik. Így a beoltottak péntektől szabadon utazhatnak Magyarország és Szerbia, valamint Magyarország és Montenegró között. Minderről megkezdték az egyeztetéseket Görögországgal és Izraellel is - közölte Szijjártó Péter.

 Forrás: Turizmus Online

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai