hirdetés
hirdetés

Tárcaközi bizottság jött létre a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázat lebonyolítására

2023-ban ismét egy magyar város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet, ennek előkészítésére tárcaközi bizottságot hozott létre a kormány Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vezetésével - közölte a kultúráért felelős államtitkárság.

hirdetés

A pályázat elkészítése és a nyertes címviselő város projektjének lebonyolítása önkormányzati feladat, azonban a hosszú távú fejlesztés tervezése, megvalósítása és üzemeltetése több kormányzati ágazatot is érint. A közlemény szerint a kormány azért látta szükségesnek a bizottság felállítását, hogy a pályáztatás során a nemzeti szempontok érvényesüljenek, a közpénzek optimálisan hasznosuljanak, és fenntartható fejlesztések valósuljanak meg.

A bizottság a kormány javaslattevő, véleményező, tanácsadó testülete. Elnöke Balog Zoltán, a kultúráért is felelős miniszter, titkára az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

A bizottság tagjai között vannak többek között az európai uniós ügyek koordinációjáért, az európai uniós források felhasználásáért, a kulturális örökség védelméért, a településfejlesztésért és településrendezésért, a helyi önkormányzatokért, a turizmusért és a külpolitikáért felelős miniszterek által kijelölt személyek, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, valamint a Központi Statisztikai Hivatal elnöke által kijelölt személyek. Állandó meghívottja a megyei Jogú Városok szövetségének elnöke, valamint a Magyar Önkormányzatok szövetségének elnöke.

A bizottság alakuló ülésén elfogadta a pályázati felhívás véglegesítésének módját, és az Emmit jelölte ki irányító hatóságként, hogy a címviselésig ellátandó tagállami feladatokat elvégezze, így közzétegye a pályázati felhívást február 20-ig, és segítse a pályázó városok felkészülését. A pályázati időszak december 20-ig tart - olvasható a közleményben.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai