Több mint 120 városnéző séta Budapesten

Február 22-25- ig ismét több százan ismerkedhetnek meg az idegenvezetők munkájával, és így a városok nevezetességeivel, turisztikai érdekességeivel.

A Turizmus Világnapját beharangozó programismertető sajtótájékoztatón február 21-én, szerdán a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban nyitották meg hivatalosan a világnapot.
Szép Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára megnyitó beszédében felidézte,hogy az 1985-ben létrejött WFTGA nemzetközi szervezet indította el ezt a turisztikai eseményt. Budapest 1991 óta buszos városnézésekkel, a világörökségi színhelyeket bemutató gyalogos sétákkal ünnepli a szakma napját. A főváros és több vidéki város idegenvezetői ingyenes városnézésekre hívják a hazai közönséget.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint annak Idegenvezető Továbbképző Központja (BKIK ITK) 2003-ban vette át a világnap szervezését és azóta minden évben ezzel az eseménnyel nyitja meg a turisztikai szezont. Megtudtuk, hogy idei buszos világnapra az idegenvezetésre 2000-en regisztráltak, összesen 45 busz indul. Köztük Hop on Hop off, Cityrama, Eurama és MB traveles buszok. Indul két kimondottan mozgáskorlátozott utasok szállítására alkalmas mikrobusz is várja az utasokat.

A hajós idegenvezetésre 960-an regisztráltak (összesen 6 hajó indul), míg a villamosos utazásokra is 960 a regisztráltak száma. Idén összesen 45 busz, 6 hajó és 3 villamos közlekedik a rendezvény keretein belül. Csak a járműveken több mint 40 idegenvezető segít.

Idén február 22. és 25. között minden nap gyalogos túrák, tematikus séták, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások indulnak a város különböző pontjain. A programok nagy része térítésmentesen látogatható, de van néhány, melyen csekély összegű díj befizetésével lehet részt venni. A programokra előzetesen regisztrálni kell.

A tematikus sétákra, speciális városnézésekre már eddig is közel 3600-an jelentkeztek. Több mint 120 programon vehetnek részt a látogatók, melyben gyalogos túrák, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások is vannak. A programokon több mint 100 idegenvezető vesz részt és a megvalósításban több mint 100 partner segít.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a közalapítvány már harmadik éve társszervezője a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
(BKIK) az Idegenvezetők Világnapjához kapcsolódó rendezvénysorozatának. „A turizmus egyik fontos mérőszáma a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, ez Budapesten 2017-ben először haladta meg a tízmilliót. Az elmúlt nyolc év alatt ez 65 százalékos bővülést jelent, ami jelentősebb, mint az országos növekedés. A Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma mára az országos vendégéjszakák számának harmadát teszi ki. Rengeteg külföldi érkezik a fővárosba, a tízmillióból 8,8 millió a külföldiek által Budapesten eltöltött, vendégéjszakák száma.”

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője véleménye, hogy a turisztikai informátorok és az idegenvezetők a turisztika kulcsszereplői, mivel ők azok, akiknek tanácsain, szemén keresztül kapnak ízelítőt a turisták Budapest kínálatából. A BFTK több nyelven gondozza és naprakész tartalommal tölti meg budapestinfo.hu weboldalukat és felhívta a figyelmet arra, hogy az Europen Best Destination felkérésére indított – Budapestet népszerűsítő marketing-kommunikációs kampányuk is nagy sikert aratott: az akciónak, valamint a bel- és külföldi turisták lelkes szavazásának köszönhetően Budapest nyolcadikként végzett a TOP 10 legjobb európai desztináció között. A legjobb desztinációk egész évre szóló promócióban részesülnek a European Best Destinations weboldalon, a nemzetközi sajtóban, számos social media felületen és utazási portálon – a TOP 10 úti célokra érkező turisták száma várhatóan emelkedni fog a versenyt szervező cég egész éves kampányának köszönhetően.


- Budapest szíve itt dobog – idézte egy külföldi vendég szavait dr. Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom plébánosa a tájékoztatón. Temploma spirituális és kulturális központ is, amely egyedül az országban 24 órában nyitva tart. Tavaly a világnapon egy nap alatt ezer embernél is több tért be a templomban – mondta az atya, aki tavaly óta Budapest kulturális és turisztikai nagyköveteként dolgozik azon, hogy a világban jó híre legyen az országnak. „Kincsesház ez a templom, kétezer év kőbevésett történelem”- mondta. Az újságírókat templomtúrára invitálta, közben elmondta, hogy Európa legszebb pontja lesz az a látvány, amely majd a toronyból fogadja a turistákat. A toronytúrát megteremtő munka már nyáron elkezdődhet, lift és lépcső visz majd fel a toronyba, emeletenként kiállítás és kilátópontok is lesznek.

Részletes programok:
http://bkik.hu/idegenvezetok-vilagnapja- 2018/

Forrás: Turizmus Online


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.