Mész vagy maradsz, Osama?

Osama Kutaini , szír származású séf neve mára megkerülhetetlenné vált a hazai gasztro területén. Tehetségét sosem kispályán mutatta meg: mindig is a fine dining csúcskategóriás világában, ötcsillagos éttermek konyháján alkotott, majd két saját éttermet nyitott. Arra voltunk kíváncsiak, most, hogy szülőhazájában elüldözték a felkelők Bassár el-Aszad elnököt és elérkezett a szabadság pillanata, vajon csomagol-e a sztárséf, vagy marad továbbra is Budapesten?

Osama pályafutása során először Franciaországban, majd Dubajban szerzett tapasztalatot a luxusgasztronómia területén, mielőtt 2008-ban Magyarországra érkezett. Itt először az akkor nyíló Costes étterem konyháján dolgozott, majd a budapesti Four Seasons hotel exkluzív éttermében folytatta a munkát. Karrierjének egyik csúcspontja volt, amikor a Klotild Palota Buddha-Bar éttermének vezető séfjeként óriási sikereket ért el. Amikor azonban tulajdonosi döntés miatt a Buddha-Bar bezárt, Osama egy váratlan lépést tett: elfordult a fine dining világától, és saját útját kezdte járni. Megnyitotta saját éttermét, a Byblost, amely nem szír konyhát kínál, ahonnan ő származik, hanem a libanoni gasztronómia ízeit hozta el a budapesti közönségnek. Sőt, nem állt meg itt: a Byblossal szemben, ugyanabban az utcában újabb éttermet nyitott, Jouri néven, amely szintén a libanoni konyha fogásait helyezi középpontba.

Osama Kutaini
Osama Kutaini
Fotó: Jouri
Osama életében most újabb fordulóponthoz érkezett. Szülőhazája, Szíria történelmi pillanatokon megy keresztül: az országot 54 éven át sújtó diktatúra véget ért, és Bassár el-Aszad rettegett rendszere összeomlott. Osama Facebook-oldalán örömteli bejegyzésekben osztja meg a szülőföldje felszabadulása felett érzett boldogságát. Jogos tehát a kérdés: most, hogy minden akadály elhárult, Osama Kutaini elhagyja Magyarországot, hogy visszatérjen Szíriába? Vajon csomagol, és felszáll egy Damaszkuszba tartó járatra, hogy hazájában újraépítse életét és karrierjét? Vagy továbbra is Budapesten folytatja a munkát, amely mára nemcsak a saját, hanem a libanoni konyha hírnevét is erősíti a gasztronómiára érzékeny magyarok és külföldiek körében?

  • Hogy megértsd a válaszomat, azt mindenképp előre kell vetítenem, nekem a feleségem magyar, akit a dubaji évek alatt ismertem meg, és akivel együtt érkeztünk ide, Budapestre. Ez 2008-ban történt, összeházasodtunk, gyerekeink születtek, megkaptam a magyar állampolgárságot – én már magyarnak tekintem magam.
  • Olyan magyarnak, aki Szíriában született, az őseimet, az ott élő rokonaimat, testvéreimet sosem tagadnám meg. Utoljára 17 éve, 2008-ban voltam otthon, Damaszkuszban, azóta be nem tettem a lábam egy olyan ország területére, amiről az elnyomó rezsim szörnyű tettei miatt rémregényeket mesélnek.
  • Csak a legutóbbi, amit hallottam: 42 éve raboskodott az ottani, rettegett börtön falai közt jónéhány ártatlan elítélt, akik ma már a nevüket sem tudják, fogalmuk nincs, hol vannak, elfelejtettek beszélni és mindent, ami a való világgal összekötné őket.
  • Miközben egy olyan ország szülöttei ők is, én is, ami egykor, a diktatúra előtt, sosem látott gazdagsággal volt egyenlő, hiszen ott az olaj ma is, a tenger, a gyönyörű sivatag, a hegyek. Meseszép környezetben fantasztikus adottságokkal rendelkező ország volt a miénk – amíg el nem lopta minden értékét az al-Aszad család és környezete uralkodásuk 54 éve alatt.
  • Ma olyan mélyszegénységben élnek a lakói, hogy például a bátyám, aki Damaszkuszban él, úgy osztja be a családjával az életét, mivel mindössze két órán át van áram a fővárosban – azalatt kell elintézniük mindent, ami elektromossághoz kötött. 22 órán keresztül pedig úgy élnek, mint száz éve az elődeink.
  • Idő kell még ahhoz, hogy mindez megváltozzon – sok idő. Nem megy egyik napról a másikra az áhított változás. A felszabadulás, a régóta vágyott szabadság a szülőföldemen persze engem is büszkeséggel tölt el, de én ettől még magyarnak érzem magam. Ideköt a családom, a feleségem, a gyerekeim, a munkám, az éttermeimmel kapcsolatos üzletmenet. Nekem már Magyarország az otthonom. De persze tervezem, igen, egyszer – nem most, majd valamikor – ellátogatok végre a szülőhazámba, megölelem ott a rokonaimat, barátaimat, megmutatom a családomnak, hol születtem, hol nőttem fel – utána pedig felszállunk egy Budapestre tartó repülőre, és hazaindulok velük.

 


Liptai Zsolt lett az év bortermelője

Liptai Zsolt lett az év bortermelője 

A magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét kedden hirdették ki.
Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája

Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája 

A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide 2024. december 10-i magyarországi díjátadóján kiderült, hogy országos szinten 78 étterem került be a francia kalauz magyarországi ajánlójába.
Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet

Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter aláírta azt a rendeletet, amely szabályozza a szervizdíjakat.
High-end japán életérzés – kerek évfordulóval

High-end japán életérzés – kerek évfordulóval 

Idén 30 éves az a márka, amely világszerte lenyűgözi rajongóit.
Jövőre  megújul a ProWein

Jövőre megújul a ProWein  

„Fedezd fel a holnap ízeit” mottóval, friss és modern megjelenéssel, illetve új csarnokelrendezéssel mutatkozik be a ProWein 2025.
Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai 

Országos kutatás: drágább lesz az ünnepi menü, mint tavaly.
Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.