Mész vagy maradsz, Osama?

Osama Kutaini , szír származású séf neve mára megkerülhetetlenné vált a hazai gasztro területén. Tehetségét sosem kispályán mutatta meg: mindig is a fine dining csúcskategóriás világában, ötcsillagos éttermek konyháján alkotott, majd két saját éttermet nyitott. Arra voltunk kíváncsiak, most, hogy szülőhazájában elüldözték a felkelők Bassár el-Aszad elnököt és elérkezett a szabadság pillanata, vajon csomagol-e a sztárséf, vagy marad továbbra is Budapesten?

Osama pályafutása során először Franciaországban, majd Dubajban szerzett tapasztalatot a luxusgasztronómia területén, mielőtt 2008-ban Magyarországra érkezett. Itt először az akkor nyíló Costes étterem konyháján dolgozott, majd a budapesti Four Seasons hotel exkluzív éttermében folytatta a munkát. Karrierjének egyik csúcspontja volt, amikor a Klotild Palota Buddha-Bar éttermének vezető séfjeként óriási sikereket ért el. Amikor azonban tulajdonosi döntés miatt a Buddha-Bar bezárt, Osama egy váratlan lépést tett: elfordult a fine dining világától, és saját útját kezdte járni. Megnyitotta saját éttermét, a Byblost, amely nem szír konyhát kínál, ahonnan ő származik, hanem a libanoni gasztronómia ízeit hozta el a budapesti közönségnek. Sőt, nem állt meg itt: a Byblossal szemben, ugyanabban az utcában újabb éttermet nyitott, Jouri néven, amely szintén a libanoni konyha fogásait helyezi középpontba.

Osama Kutaini
Osama Kutaini
Fotó: Jouri
Osama életében most újabb fordulóponthoz érkezett. Szülőhazája, Szíria történelmi pillanatokon megy keresztül: az országot 54 éven át sújtó diktatúra véget ért, és Bassár el-Aszad rettegett rendszere összeomlott. Osama Facebook-oldalán örömteli bejegyzésekben osztja meg a szülőföldje felszabadulása felett érzett boldogságát. Jogos tehát a kérdés: most, hogy minden akadály elhárult, Osama Kutaini elhagyja Magyarországot, hogy visszatérjen Szíriába? Vajon csomagol, és felszáll egy Damaszkuszba tartó járatra, hogy hazájában újraépítse életét és karrierjét? Vagy továbbra is Budapesten folytatja a munkát, amely mára nemcsak a saját, hanem a libanoni konyha hírnevét is erősíti a gasztronómiára érzékeny magyarok és külföldiek körében?

  • Hogy megértsd a válaszomat, azt mindenképp előre kell vetítenem, nekem a feleségem magyar, akit a dubaji évek alatt ismertem meg, és akivel együtt érkeztünk ide, Budapestre. Ez 2008-ban történt, összeházasodtunk, gyerekeink születtek, megkaptam a magyar állampolgárságot – én már magyarnak tekintem magam.
  • Olyan magyarnak, aki Szíriában született, az őseimet, az ott élő rokonaimat, testvéreimet sosem tagadnám meg. Utoljára 17 éve, 2008-ban voltam otthon, Damaszkuszban, azóta be nem tettem a lábam egy olyan ország területére, amiről az elnyomó rezsim szörnyű tettei miatt rémregényeket mesélnek.
  • Csak a legutóbbi, amit hallottam: 42 éve raboskodott az ottani, rettegett börtön falai közt jónéhány ártatlan elítélt, akik ma már a nevüket sem tudják, fogalmuk nincs, hol vannak, elfelejtettek beszélni és mindent, ami a való világgal összekötné őket.
  • Miközben egy olyan ország szülöttei ők is, én is, ami egykor, a diktatúra előtt, sosem látott gazdagsággal volt egyenlő, hiszen ott az olaj ma is, a tenger, a gyönyörű sivatag, a hegyek. Meseszép környezetben fantasztikus adottságokkal rendelkező ország volt a miénk – amíg el nem lopta minden értékét az al-Aszad család és környezete uralkodásuk 54 éve alatt.
  • Ma olyan mélyszegénységben élnek a lakói, hogy például a bátyám, aki Damaszkuszban él, úgy osztja be a családjával az életét, mivel mindössze két órán át van áram a fővárosban – azalatt kell elintézniük mindent, ami elektromossághoz kötött. 22 órán keresztül pedig úgy élnek, mint száz éve az elődeink.
  • Idő kell még ahhoz, hogy mindez megváltozzon – sok idő. Nem megy egyik napról a másikra az áhított változás. A felszabadulás, a régóta vágyott szabadság a szülőföldemen persze engem is büszkeséggel tölt el, de én ettől még magyarnak érzem magam. Ideköt a családom, a feleségem, a gyerekeim, a munkám, az éttermeimmel kapcsolatos üzletmenet. Nekem már Magyarország az otthonom. De persze tervezem, igen, egyszer – nem most, majd valamikor – ellátogatok végre a szülőhazámba, megölelem ott a rokonaimat, barátaimat, megmutatom a családomnak, hol születtem, hol nőttem fel – utána pedig felszállunk egy Budapestre tartó repülőre, és hazaindulok velük.

 


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.