Mész vagy maradsz, Osama?

Osama Kutaini , szír származású séf neve mára megkerülhetetlenné vált a hazai gasztro területén. Tehetségét sosem kispályán mutatta meg: mindig is a fine dining csúcskategóriás világában, ötcsillagos éttermek konyháján alkotott, majd két saját éttermet nyitott. Arra voltunk kíváncsiak, most, hogy szülőhazájában elüldözték a felkelők Bassár el-Aszad elnököt és elérkezett a szabadság pillanata, vajon csomagol-e a sztárséf, vagy marad továbbra is Budapesten?

Osama pályafutása során először Franciaországban, majd Dubajban szerzett tapasztalatot a luxusgasztronómia területén, mielőtt 2008-ban Magyarországra érkezett. Itt először az akkor nyíló Costes étterem konyháján dolgozott, majd a budapesti Four Seasons hotel exkluzív éttermében folytatta a munkát. Karrierjének egyik csúcspontja volt, amikor a Klotild Palota Buddha-Bar éttermének vezető séfjeként óriási sikereket ért el. Amikor azonban tulajdonosi döntés miatt a Buddha-Bar bezárt, Osama egy váratlan lépést tett: elfordult a fine dining világától, és saját útját kezdte járni. Megnyitotta saját éttermét, a Byblost, amely nem szír konyhát kínál, ahonnan ő származik, hanem a libanoni gasztronómia ízeit hozta el a budapesti közönségnek. Sőt, nem állt meg itt: a Byblossal szemben, ugyanabban az utcában újabb éttermet nyitott, Jouri néven, amely szintén a libanoni konyha fogásait helyezi középpontba.

Osama Kutaini
Osama Kutaini
Fotó: Jouri
Osama életében most újabb fordulóponthoz érkezett. Szülőhazája, Szíria történelmi pillanatokon megy keresztül: az országot 54 éven át sújtó diktatúra véget ért, és Bassár el-Aszad rettegett rendszere összeomlott. Osama Facebook-oldalán örömteli bejegyzésekben osztja meg a szülőföldje felszabadulása felett érzett boldogságát. Jogos tehát a kérdés: most, hogy minden akadály elhárult, Osama Kutaini elhagyja Magyarországot, hogy visszatérjen Szíriába? Vajon csomagol, és felszáll egy Damaszkuszba tartó járatra, hogy hazájában újraépítse életét és karrierjét? Vagy továbbra is Budapesten folytatja a munkát, amely mára nemcsak a saját, hanem a libanoni konyha hírnevét is erősíti a gasztronómiára érzékeny magyarok és külföldiek körében?

  • Hogy megértsd a válaszomat, azt mindenképp előre kell vetítenem, nekem a feleségem magyar, akit a dubaji évek alatt ismertem meg, és akivel együtt érkeztünk ide, Budapestre. Ez 2008-ban történt, összeházasodtunk, gyerekeink születtek, megkaptam a magyar állampolgárságot – én már magyarnak tekintem magam.
  • Olyan magyarnak, aki Szíriában született, az őseimet, az ott élő rokonaimat, testvéreimet sosem tagadnám meg. Utoljára 17 éve, 2008-ban voltam otthon, Damaszkuszban, azóta be nem tettem a lábam egy olyan ország területére, amiről az elnyomó rezsim szörnyű tettei miatt rémregényeket mesélnek.
  • Csak a legutóbbi, amit hallottam: 42 éve raboskodott az ottani, rettegett börtön falai közt jónéhány ártatlan elítélt, akik ma már a nevüket sem tudják, fogalmuk nincs, hol vannak, elfelejtettek beszélni és mindent, ami a való világgal összekötné őket.
  • Miközben egy olyan ország szülöttei ők is, én is, ami egykor, a diktatúra előtt, sosem látott gazdagsággal volt egyenlő, hiszen ott az olaj ma is, a tenger, a gyönyörű sivatag, a hegyek. Meseszép környezetben fantasztikus adottságokkal rendelkező ország volt a miénk – amíg el nem lopta minden értékét az al-Aszad család és környezete uralkodásuk 54 éve alatt.
  • Ma olyan mélyszegénységben élnek a lakói, hogy például a bátyám, aki Damaszkuszban él, úgy osztja be a családjával az életét, mivel mindössze két órán át van áram a fővárosban – azalatt kell elintézniük mindent, ami elektromossághoz kötött. 22 órán keresztül pedig úgy élnek, mint száz éve az elődeink.
  • Idő kell még ahhoz, hogy mindez megváltozzon – sok idő. Nem megy egyik napról a másikra az áhított változás. A felszabadulás, a régóta vágyott szabadság a szülőföldemen persze engem is büszkeséggel tölt el, de én ettől még magyarnak érzem magam. Ideköt a családom, a feleségem, a gyerekeim, a munkám, az éttermeimmel kapcsolatos üzletmenet. Nekem már Magyarország az otthonom. De persze tervezem, igen, egyszer – nem most, majd valamikor – ellátogatok végre a szülőhazámba, megölelem ott a rokonaimat, barátaimat, megmutatom a családomnak, hol születtem, hol nőttem fel – utána pedig felszállunk egy Budapestre tartó repülőre, és hazaindulok velük.

 


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.