Az ünnepélyes eredményhirdetés során kiderült, nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, hanem egy újabb is csatlakozott hozzájuk. Így ezzel
három vidéki magyar település, Őriszentpéter, Esztergom és Tata is Michelin-csillagos gasztroműhellyel büszkélkedhet, utóbbi ráadásul kétcsillagossal.
Eközben megőrizte korábban elnyert két csillagát a fővárosi Stand, valamint egy-egy csillagát a hat fővárosi étterem.
Így minden korábbinál több, összesen 12 Michelin-csillag ragyog országszerte.
Az ünnepélyes díjkiosztó alkalmával kiderült,
országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el a Michelin Guide valamely elismerését vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerepelnek e díjazottak között.
A díjat már tavaly óta birtokló hat vidéki étterem mellé idén a mályinkai Iszkor, a szarvasi Újváros Bisztró, a tatai Platán Bisztró, valamint két fővárosiként pedig az N28 Wine and Kitchen és a Goli csatlakozott.
A Michelin Guide tányér szimbólummal jelzett ajánlását idén országszerte 57 étterem érdemelte ki, 10-en első alkalommal. A működésükben a környezettudatosságot is előtérbe helyező Zöld-csillagok száma is növekedett eggyel, a zebegényi Natura Hill csatlakozásával már 5-en büszkélkedhetnek ezzel a díjjal.
A Michelin Guide minden évben külön elismeréssel díjaz egyes szakmai területeket is. Így idén a Sommelier-díjat Székely Mátyás vehette át az esztergomi 42-től, a Young Chef Award elismerést Lendvai Levente érdemelte ki a budapesti Virtuból. A Service Awardra a Lisztes Ivettet, a szintén fővárosi N28 Wine and Kitchen üzletvezetőjét és sommelier-jét tartották érdemesnek, míg az Opening of the Year Award idén Mályinkára, az Iszkorhoz került.
A díjkiosztón Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter többek közt elmondta:
A turizmus idén óriási ütemben növekszik Magyarországon, amit a vendégszám, a vendégéjszakák növekedése és a bevételek kedvező alakulása is bizonyít. Ebben meghatározó szerepet játszik a magyar gasztronómia, amely innovatív szemléletével, egyre több Michelin-elismerésével és séfjeink nemzetközi versenysikereivel nemcsak az ágazat egyik húzóerejévé vált, hanem Magyarország egyik legsikeresebb exporttermékévé is fejlődött.
Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója is köszöntötte a jelenlévő éttermeseket, séfeket:
A turizmusban egyre népszerűbbek a kulturális utazások, amelyeknek meghatározó eleme a gasztronómia. Ez különösen fontos a magyar turizmus szempontjából, hiszen a kutatások szerint a gasztronómia az egyik fő vonzerő a hozzánk látogatók számára.
A budapesti eseményen megjelent és díjakat adott át Elisabeth Boucher-Anselin is, a Michelin kommunikációs igazgatója:
Felügyelőinket munkájuk során egyaránt lenyűgözték hagyományokban mélyen gyökerező éttermek csakúgy, mint a kreativitást a gasztronómiában teljesen szabadon engedő vendéglátóhelyek. Összekötötte őket ugyanis az ízek és az egyensúly megtalálására való törekvés, és annak az igénye, hogy valami igazán egyedit szolgáljanak fel vendégeik asztalára.
A Michelin Guide National Selection of Hungary 2024. évi díjazottjai:
Két Michelin-csillag:
- Platán Gourmet, Tata
- Stand, Budapest
Egy Michelin-csillag:
Új 1 Michelin-csillagos étterem:
- Pajta – Őriszentpéter
Mind a 7 korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot
- 42 – Esztergom
- Salt – Budapest
- Costes – Budapest
- Borkonyha Winekitchen – Budapest
- Babel – Budapest
- Rumour – Budapest
- Essencia – Budapest
BIB Gourmand:
Új Bib Gourmand éttermek:
- Iszkor – Mályinka
- Újváros Bisztró – Szarvas
- N28 Wine and Kitchen – Budapest
- Goli – Budapest
- Platán Bisztró – Tata
Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:
- Macok – Eger
- Morzsa – Pécs
- Casa Christa – Balatonszőlős
- Sparhelt – Balatonfüred
- Kistücsök – Balatonszemes
- Anyukám mondta – Encs
Zöld csillag:
Új Zöld csillagos étterem:
- Natura Hill – Zebegény (új)
Megőrizték Zöld csillagukat:
- Graefl Major Kétútköz – Poroszló
- Onyx Mühely – Budapest
- Salt – Budapest
- Villa Kabala – Szigliget
Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):
Idén először ajánlást elért éttermek:
- Szaletly – Budapest
- Kollázs – Budapest
- Zazie Bistro – Budapest
- Teyföl – Szentendre
- Füge – Biatorbágy
- Cut & Barrel – Budapest
- Sho Tihany – Tihany
- Virtu – Budapest
- Aleli – Budapest
- Bilanx – Budapest
Megőrizték ajánlásukat:
- Natura Hill – Zebegény
- Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely
- Hoppá! Bistro – Budapest
- A Konyhám Stúdió 365 – Fonyód
- Hosszú Tányér – Hosszúhetény
- füge – Tihany
- Öreg Prés – Mór
- Zelna Borbisztró – Balatonfüred
- Tihanyi Vinarius – Tihany
- Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
- Horgonyzó Kisvendéglő – Tiszalök
- Rutin – Budaörs
- Neked Főztem – Zánka
- Zip's – Miskolc
- Avalon – Miskolc
- NOON – Balatonfüred
- GÓRÉ – Kisharsány
- Graefl Major Kétútköz – Poroszló
- Umo – Budapest
- Bobajka – Tarcal
- Botanica – Dánszentmiklós
- Csopaki Resti by Laurel – Csopak
- MoszkvaTéЯ Bisztró – Budapest
- Tati – Budapest
- White Salon – Budapest
- Zincenco Kitchen – Budapest
- FLAVA – Budapest
- Fricska 2.0 – Budapest
- Piac 42 – Esztergom
- Nobu Budapest – Budapest
- Costes Downtown – Budapest
- Onyx Mühely – Budapest
- St. Andrea – Budapest
- Textúra – Budapest
- Mák – Budapest
- Arany Kaviár – Budapest
- Víg Molnár Csárda – Csopak
- IKON – Debrecen
- LAMAREDA – Győr
- Kővirág -Köveskál
- Végállomás Bistro&Wine – Miskolc
- 67 Sigma – Székesfehérvár
- Sauska 48 – Villány
- Villa Kabala – Szigliget
- Stand25 Bisztró – Budapest
- FELIX Kitchen & More – Budapest
- Spago by Wolfgang Puck – Budapest
Különdíjak:
- Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu – Budapest
- Opening of the Year Award 2024: Iszkor – Mályinka
- Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen – Budapest
- Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 – Esztergom
A Michelin Kalauz díjazási kategóriái:
Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül, mára több más kategóriában is értékel a Michelin. A jól ismert egy * azt jelenti, kiváló minőségű a konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. ** -ot kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg ***-ot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást.
A BIB Gourmand elismerést kapják azok a jó ár-érték arányú éttermek, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet ez. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik, míg a Zöld Csillaggal az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismerik el.