Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája

A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide 2024. december 10-i magyarországi díjátadójára exkluzív körülmények közt a Magyar Állami Operaházban került sor. Országos szinten minden eddiginél több, összesen 78 étterem került be idén a francia kalauz magyarországi ajánlójába.

Az ünnepélyes eredményhirdetés során kiderült, nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, hanem egy újabb is csatlakozott hozzájuk. Így ezzel

három vidéki magyar település, Őriszentpéter, Esztergom és Tata is Michelin-csillagos gasztroműhellyel büszkélkedhet, utóbbi ráadásul kétcsillagossal.

Eközben megőrizte korábban elnyert két csillagát a fővárosi Stand, valamint egy-egy csillagát a hat fővárosi étterem.

Így minden korábbinál több, összesen 12 Michelin-csillag ragyog országszerte. 

Az ünnepélyes díjkiosztó alkalmával kiderült,

országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el a Michelin Guide valamely elismerését vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerepelnek e díjazottak között.

A díjat már tavaly óta birtokló hat vidéki étterem mellé idén a mályinkai Iszkor, a szarvasi Újváros Bisztró, a tatai Platán Bisztró, valamint két fővárosiként pedig az N28 Wine and Kitchen és a Goli csatlakozott.

A Michelin Guide tányér szimbólummal jelzett ajánlását idén országszerte 57 étterem érdemelte ki, 10-en első alkalommal. A működésükben a környezettudatosságot is előtérbe helyező Zöld-csillagok száma is növekedett eggyel, a zebegényi Natura Hill csatlakozásával már 5-en büszkélkedhetnek ezzel a díjjal. 

A Michelin Guide minden évben külön elismeréssel díjaz egyes szakmai területeket is. Így idén a Sommelier-díjat Székely Mátyás vehette át az esztergomi 42-től, a Young Chef Award elismerést Lendvai Levente érdemelte ki a budapesti Virtuból. A Service Awardra a Lisztes Ivettet, a szintén fővárosi N28 Wine and Kitchen üzletvezetőjét és sommelier-jét tartották érdemesnek, míg az Opening of the Year Award idén Mályinkára, az Iszkorhoz került.

Nagy Márton miniszter beszédében elárulta azt is, hogy egész napját a Parlamentben töltötte, ehhez képest kész felüdülés este a hazai gasztronómia topképviselőivel találkozni
Nagy Márton miniszter beszédében elárulta azt is, hogy egész napját a Parlamentben töltötte, ehhez képest kész felüdülés este a hazai gasztronómia topképviselőivel találkozni
Fotó: Visit Hungary

A díjkiosztón Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter többek közt elmondta:

A turizmus idén óriási ütemben növekszik Magyarországon, amit a vendégszám, a vendégéjszakák növekedése és a bevételek kedvező alakulása is bizonyít. Ebben meghatározó szerepet játszik a magyar gasztronómia, amely innovatív szemléletével, egyre több Michelin-elismerésével és séfjeink nemzetközi versenysikereivel nemcsak az ágazat egyik húzóerejévé vált, hanem Magyarország egyik legsikeresebb exporttermékévé is fejlődött. 

Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója is köszöntötte a jelenlévő éttermeseket, séfeket:

A turizmusban egyre népszerűbbek a kulturális utazások, amelyeknek meghatározó eleme a gasztronómia. Ez különösen fontos a magyar turizmus szempontjából, hiszen a kutatások szerint a gasztronómia az egyik fő vonzerő a hozzánk látogatók számára.  

A két műsorvezető mellett jobb szélen Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin kommunikációs igazgatója
A két műsorvezető mellett jobb szélen Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin kommunikációs igazgatója
Fotó: Visit Hungary

A budapesti eseményen megjelent és díjakat adott át Elisabeth Boucher-Anselin is, a Michelin kommunikációs igazgatója:    

Felügyelőinket munkájuk során egyaránt lenyűgözték hagyományokban mélyen gyökerező éttermek csakúgy, mint a kreativitást a gasztronómiában teljesen szabadon engedő vendéglátóhelyek. Összekötötte őket ugyanis az ízek és az egyensúly megtalálására való törekvés, és annak az igénye, hogy valami igazán egyedit szolgáljanak fel vendégeik asztalára.

Csoportkép: az idei díjazottak
Csoportkép: az idei díjazottak
Fotó: Visit Hungary

A Michelin Guide National Selection of Hungary 2024. évi díjazottjai:

Két Michelin-csillag:

  • Platán Gourmet, Tata
  • Stand, Budapest

Egy Michelin-csillag:

Új 1 Michelin-csillagos étterem:

  • Pajta – Őriszentpéter

Mind a 7 korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot

  • 42 – Esztergom
  • Salt – Budapest
  • Costes – Budapest
  • Borkonyha Winekitchen – Budapest
  • Babel – Budapest
  • Rumour – Budapest
  • Essencia – Budapest

BIB Gourmand:

Új Bib Gourmand éttermek:

  • Iszkor – Mályinka
  • Újváros Bisztró – Szarvas
  • N28 Wine and Kitchen – Budapest
  • Goli – Budapest
  • Platán Bisztró – Tata

Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:

  • Macok – Eger
  • Morzsa – Pécs
  • Casa Christa – Balatonszőlős
  • Sparhelt – Balatonfüred
  • Kistücsök – Balatonszemes
  • Anyukám mondta – Encs

Zöld csillag:

Új Zöld csillagos étterem:

  • Natura Hill – Zebegény (új)

Megőrizték Zöld csillagukat:

  • Graefl Major Kétútköz – Poroszló
  • Onyx Mühely – Budapest
  • Salt – Budapest
  • Villa Kabala – Szigliget

Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):

Idén először ajánlást elért éttermek:

  • Szaletly – Budapest
  • Kollázs – Budapest
  • Zazie Bistro – Budapest
  • Teyföl – Szentendre
  • Füge – Biatorbágy
  • Cut & Barrel – Budapest
  • Sho Tihany – Tihany
  • Virtu – Budapest
  • Aleli – Budapest
  • Bilanx – Budapest

Megőrizték ajánlásukat:           

  • Natura Hill – Zebegény
  • Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely
  • Hoppá! Bistro – Budapest
  • A Konyhám Stúdió 365 – Fonyód
  • Hosszú Tányér – Hosszúhetény
  • füge – Tihany
  • Öreg Prés – Mór
  • Zelna Borbisztró – Balatonfüred
  • Tihanyi Vinarius – Tihany
  • Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
  • Horgonyzó Kisvendéglő – Tiszalök
  • Rutin – Budaörs
  • Neked Főztem – Zánka
  • Zip's – Miskolc
  • Avalon – Miskolc
  • NOON – Balatonfüred
  • GÓRÉ – Kisharsány
  • Graefl Major Kétútköz – Poroszló
  • Umo – Budapest
  • Bobajka – Tarcal
  • Botanica – Dánszentmiklós
  • Csopaki Resti by Laurel – Csopak
  • MoszkvaTéЯ Bisztró – Budapest
  • Tati – Budapest
  • White Salon – Budapest
  • Zincenco Kitchen – Budapest
  • FLAVA – Budapest
  • Fricska 2.0 – Budapest
  • Piac 42 – Esztergom
  • Nobu Budapest – Budapest
  • Costes Downtown – Budapest
  • Onyx Mühely – Budapest
  • St. Andrea – Budapest
  • Textúra – Budapest
  • Mák – Budapest
  • Arany Kaviár – Budapest
  • Víg Molnár Csárda – Csopak
  • IKON – Debrecen
  • LAMAREDA – Győr
  • Kővirág -Köveskál
  • Végállomás Bistro&Wine – Miskolc
  • 67 Sigma – Székesfehérvár
  • Sauska 48 – Villány
  • Villa Kabala – Szigliget
  • Stand25 Bisztró – Budapest
  • FELIX Kitchen & More – Budapest
  • Spago by Wolfgang Puck – Budapest

Különdíjak:

  • Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu – Budapest
  • Opening of the Year Award 2024: Iszkor – Mályinka
  • Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen – Budapest
  • Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 – Esztergom

A Michelin Kalauz díjazási kategóriái:

Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül, mára több más kategóriában is értékel a Michelin. A jól ismert egy * azt jelenti, kiváló minőségű a konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. ** -ot kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg ***-ot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást.

A BIB Gourmand elismerést kapják azok a jó ár-érték arányú éttermek, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet ez. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik, míg a Zöld Csillaggal az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismerik el.

 

 


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.