Turisztikai márkaként védik tovább a magyar kemencekultúra értékeit

Mostantól skanzenként működik az ország legnagyobb élő kemencegyűjteménye a Balatonnál.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„Mi fűtjük a Balatont!” Ezzel a meggyőző és sokatmondó üzenettel kíván berobbani az őszi-téli Balaton turizmuspiacára a hétvégén felavatott balatonendrédi Kisbence Kemence Skanzen és Gasztroudvar.

A skanzen szűk körű szakmai megnyitóján a térség országgyűlési képviselője és polgármesterei mellett a régió meghatározó gasztronómiai, turisztikai és oktatási szakemberei is elismerően szóltak a helyszín összkulturális adottságairól, ami kiállítótér, gasztropont és vendéglátóipari szakképzést is támogató tudásbázis egy füst alatt. Úgy értékelték, hogy ezzel valódi, négyévszakos turisztikai attrakció jött létre, ami mindenképpen új színt visz a Balaton látvány- és élménykínálatába.
 

A nyitóelőadás skanzentúrával és kemencékben sült finomságokat felvonultató ebéddel folytatódott. Délután pedig kerekasztal beszélgetés keretében bontakozott ki egy kemencés, baráti "parázsvita" arról, hogy turisztikai szolgáltatóként hogyan alakítsuk a jövőnket a Balaton szolgálatában, illetve milyen további közös feladatok és együttműködések szükségesek az egész éves Balaton megvalósításához.

Az európai összehasonlításban is egyedülálló, összesen 15 működő kemencével büszkélkedő skanzen megálmodói a paradigmaváltást hirdető nemzeti turizmus hívószavára döntöttek úgy, hogy ezt a páratlan közösségi színteret az egész éves Balaton turizmus fejlesztési vonalán elhelyezve kívánják a magyar kemenceépítészet kulturális (íz)lelő- és zarándokhelyévé tenni. Azt remélik, hogy példaértékű kezdeményezésük nemcsak hogy lépést tart a turizmus fejlődésével, de még tempót is képes diktálni abban, hogyan lehet dinamikusan új brandet létrehozni a Balaton szolgáltatói piacán.

A Kemence Skanzen őszi-téli eseménynaptárában tudásátadó tematikus programokkkal fűszerezett gasztro-rendezvények, kemencés vásárok, családi napok, és egyéb kulináris események szerepelnek, ám a Gasztroudvar szolgáltatásai egyelőre csak hétvégente, szervezett programok keretében érhetők el, de a skanzen 15 kemencés kiállítótere minden nap nyitott kapukkal várja az érkezőket, és az idei évben ingyenesen látogatható. 

Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.