hirdetés
hirdetés

Turisztikai márkaként védik tovább a magyar kemencekultúra értékeit

Mostantól skanzenként működik az ország legnagyobb élő kemencegyűjteménye a Balatonnál.

hirdetés

„Mi fűtjük a Balatont!” Ezzel a meggyőző és sokatmondó üzenettel kíván berobbani az őszi-téli Balaton turizmuspiacára a hétvégén felavatott balatonendrédi Kisbence Kemence Skanzen és Gasztroudvar.

A skanzen szűk körű szakmai megnyitóján a térség országgyűlési képviselője és polgármesterei mellett a régió meghatározó gasztronómiai, turisztikai és oktatási szakemberei is elismerően szóltak a helyszín összkulturális adottságairól, ami kiállítótér, gasztropont és vendéglátóipari szakképzést is támogató tudásbázis egy füst alatt. Úgy értékelték, hogy ezzel valódi, négyévszakos turisztikai attrakció jött létre, ami mindenképpen új színt visz a Balaton látvány- és élménykínálatába.
 

A nyitóelőadás skanzentúrával és kemencékben sült finomságokat felvonultató ebéddel folytatódott. Délután pedig kerekasztal beszélgetés keretében bontakozott ki egy kemencés, baráti "parázsvita" arról, hogy turisztikai szolgáltatóként hogyan alakítsuk a jövőnket a Balaton szolgálatában, illetve milyen további közös feladatok és együttműködések szükségesek az egész éves Balaton megvalósításához.

Az európai összehasonlításban is egyedülálló, összesen 15 működő kemencével büszkélkedő skanzen megálmodói a paradigmaváltást hirdető nemzeti turizmus hívószavára döntöttek úgy, hogy ezt a páratlan közösségi színteret az egész éves Balaton turizmus fejlesztési vonalán elhelyezve kívánják a magyar kemenceépítészet kulturális (íz)lelő- és zarándokhelyévé tenni. Azt remélik, hogy példaértékű kezdeményezésük nemcsak hogy lépést tart a turizmus fejlődésével, de még tempót is képes diktálni abban, hogyan lehet dinamikusan új brandet létrehozni a Balaton szolgáltatói piacán.

A Kemence Skanzen őszi-téli eseménynaptárában tudásátadó tematikus programokkkal fűszerezett gasztro-rendezvények, kemencés vásárok, családi napok, és egyéb kulináris események szerepelnek, ám a Gasztroudvar szolgáltatásai egyelőre csak hétvégente, szervezett programok keretében érhetők el, de a skanzen 15 kemencés kiállítótere minden nap nyitott kapukkal várja az érkezőket, és az idei évben ingyenesen látogatható. 
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai