Utazásszervezői képesítés: részletes információk a minisztériumtól

Az utazásszervezők jelenleg hatályban lévő képesítési előírása nincs összhangban az uniós előírásokkal, ezért egy rendelettervezet szerint várhatóan jócskán kiszélesítik azon képzettségek körét, melyek valamelyikének birtokában lehet valaki szakmai tevékenységért felelős személy. Egyúttal a szakmai minősítő vizsgát eltörlik, ám ez a korábban már vizsgázókat nem érinti.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nemrég számoltunk be arról, hogy hamarosan megváltozhat az utazásszervezők képesítési előírása, miután a kormány hatályon kívül helyezné az utazásszervezők szakmai minősítő vizsgájáról szóló rendeletet, helyette felsorolja azokat a szakképesítéseket, amelyekkel betölthetők lennének ezek a munkakörök.

A szakmai minősítő vizsga helyett – melyre 2 év gyakorlati idővel és egy idegen nyelvből tett alapfokú nyelvvizsga birtokában lehet jelentkezni – a tervezet szerint az utazásszervezőnek és –közvetítőnek a következő képesítések valamelyikével kell rendelkeznie: turisztikai szervező, értékesítő, idegenforgalmi szakmenedzser, utazási ügyintéző, utazásszervező menedzser, idegenforgalmi menedzser, idegenforgalmi technikus vagy idegenforgalmi ügyintéző.

A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztálya kérdésünkre kissé pontosította a követelményeket. Válaszuk szerint a módosítással az utazási vállalkozás szakmai tevékenységéért felelős személynek a már említett turisztikai szervező, értékesítő szakképesítéssel, illetve hasonló korábbi OKJ szakképesítéssel vagy magasabb, turisztikai, illetőleg idegenforgalmi szakirányon szerzett felsőfokú (közgazdász) végzettséggel, valamint utazásszervezői, illetve utazásközvetítői engedély esetében utazásszervezői vagy utazásközvetítői munkakörben eltöltött 5 év szakmai gyakorlati idővel kell rendelkeznie, továbbá legalább egy középfokú nyelvvizsgával. Tehát nem csak szakirányú végzettség, hanem továbbra is nyelvvizsga, illetve megemelt szakmai gyakorlati idő igazolása esetén válhat valaki tevékenységért felelős személlyé. A korábbi utazásszervezői szakmai minősítő vizsga a jövőben megszűnik. A változások a módosító kormányrendelet kihirdetését követő 30. napon lépnek hatályba a kapcsolódó törvénymódosítás elfogadásával egyidejűleg, így kellő idő áll majd rendelkezésre az érintett vállalkozásoknak a változásokkal összefüggő felkészülésre. Tevékenységért felelős személyre továbbra is szükség lesz, hiszen pontosan a szakmai tevékenységért felelős személyre vonatkozó előírások változnak.

A módosítás azonban nem érinti a rendelet hatályba lépését megelőzően a szakmai tevékenységért felelős személy e tisztség ellátására megszerzett jogosultságát, vagyis aki korábban már letett szakmai minősítő vizsgát, az továbbra is maradhat tevékenységért felelős személy.

A jelenlegi rendszer nincs összhangban az uniós előírásokkal

Az NGM sajtóosztálya hozzátette: jelenleg a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény határozza meg az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységet folytató vállalkozásokra vonatkozó alapvető feltétételeket. A szakmai tevékenységéért felelős személyekre vonatkozó előírásokat is a törvény szabályozza, így az utazásszervező szakmai minősítő vizsga is itt szerepel. Az utazásszervezői szakmai minősítő vizsga hatályos rendszere 2009. október óta nem áll összhangban a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel, így ezt az elmaradt jogharmonizációs kötelezettséget mielőbb teljesíteni kell a kormánynak.

A hatályos utazásszervezői szakmai minősítő vizsgáról szóló 3/1992. (I. 13.) IKM rendelet alapján jelenleg csak a Budapesti Gazdasági Főiskola KVIF Kara szervezhet szakmai minősítő vizsgát. Ez a „monopólium” egy korábbi ipari és kereskedelmi miniszteri kijelölés alapján alakult ki, de fenntartása jelenlegi formájában ellentétes lenne az uniós előírásokkal. A korábban az utazási szakmai szervezetek javaslataira figyelemmel kidolgozott módosítással a szakmai tevékenységért felelős személynek az új Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) kormányrendelet szerint a turisztikai szervezőnek a fent említett végzettségekkel kell rendelkeznie. Ezek a követelmények a minősítő vizsgáról szóló miniszteri rendelet egyidejű hatályon kívül helyezésével átkerülnek az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) kormányrendeletbe.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.