Útmutató sörforradalmároknak

Az utóbbi évtizedek globális sörforradalmáról, illetve annak magyarországi begyűrűzéséről ad számot – sok minden más érdekesség mellett - Vétek György és Rosenstein Róbert Sörkönyve, amely a minap került a könyvesboltokba.

A sört nemcsak meginni lehet, hanem kiváló fogásokat is készíthetünk vele, ez a sörgasztronómiai vonal is erőteljesen megjelenik a Szerdahelyi Krisztina szerkesztésében, a Corvina Kiadó gondozásában megjelent könyvben.

A könyvet Vétek György tucatnyi sörös témájú könyv szerzője, szerkesztője jegyzi, az ételreceptek kidolgozója és az ételek elkészítője Rosenstein Róber, a Rosenstein Vendéglő séfje volt. A desszertreceptek kidolgozója és elkészítője Baracskay Angéla, az 2015 tavaszán Michelin-csillagot kapott Tanti étterem cukrászséfje volt. A könyvben szereplő sörkoktélok kidolgozója és készítője Németh „Grabovszky” Gábor, az Élesztő és a Marionett bartendere, a könyvben szereplő étel és koktélfotók Pintér Árpád PIXELTASTER munkái.

A könyv sajtóbemutatóján Vétek György elmondta, hogy sokan és sokat beszélnek manapság sörforradalomról, amelynek nyomán végre Magyarországon is egyre változatosabb és jobb söröket ihatunk, miközben ezek az italok – a borokhoz hasonlóan – az igényes gasztronómiában is helyet érdemelnek. A sörkultúra látványos hazai fejlődése Magyarországon is időszerűvé tette egy olyan kötet megjelenését, amely egyrészt nyomon követi a sörforradalom útját Amerikától Európán át Magyarországig, másrészt felhívja a figyelmet arra, miként válhat a sör egyszerű tömegtermékből a gasztronómia kiemelt szereplőjévé.

A témával magyar nyelven átfogóan elsőként foglalkozó, fotókkal gazdagon illusztrált kötet bemutatja a sörfőzés legújabb külföldi és hazai trendjeit, az új sörözőtípusokat, a különféle sörfajtákat, és néhány érdekes külföldi és hazai sörfőző-formációra és sörlelőhelyre is felhívja a figyelmet. Emellett a könyvből bárki megtanulhatja, hogyan kell sört kóstolni, szervírozni, és azt is, hogy melyik ételtípushoz melyik sör illik leginkább.

A Sörkönyvben a gasztronómia is fontos szerepet kap: külön fejezet szól arról, hogy mit lehet kezdeni a sörrel a konyhában, és Rosenstein Róbert, a Rosenstein Vendéglő séfje tálalásában a kötet harminc izgalmas sörös étel receptjét is közreadja. Az ételek elkészítése nem igényel különleges szaktudást, sem speciális berendezéseket, és az alapanyagok kevés utánajárással is beszerezhetők. A kötet szerkesztői a koktélok kedvelőire is gondoltak: a Sörkönyvben néhány különleges sörkoktélrecept is szerepel.

A Rosenstein Vendéglőben megtartott könyvbemutatón néhány, a kötetben szereplő, sörrel készült fogást is megkóstolhattunk, a ház számára a Monyó sörfőzde által készített sörök kíséretében. Mostantól egyébként a Rosensteinben bárki rendelhet a négyféle - Apa csak egy van (American Pale Ale), Kipa (India Pale Ale), Sólet (Porter) és L’ chaim (Bécsi ászok) egyedi nevű és ízvilágú sörből.


BGYH: kevesebb bevétel és vendég, több kedvezmény a budapestieknek

BGYH: kevesebb bevétel és vendég, több kedvezmény a budapestieknek 

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) a 2025. évi tervben a tavalyi forgalomhoz hasonlóan megközelítőleg 4 millió vendéggel számolnak.
Látogatási korlátozások a hazai nemzeti parkokban

Látogatási korlátozások a hazai nemzeti parkokban 

A ragadós száj- és körömfájás terjedésének megelőzése érdekében vezetik be a szigorító intézkedéseket.
Új látványosságok a szarvasi makettparkban

Új látványosságok a szarvasi makettparkban 

Hét új látványossággal gazdagodik a szarvasi Mini Magyarország makettpark húsvétkor.
Iparművészek találkozója a pesti Belvárosban

Iparművészek találkozója a pesti Belvárosban 

Kortárs iparművészek munkái a FIKSZ-en.
Költészet napja a Madame Tussauds Budapestben

Költészet napja a Madame Tussauds Budapestben 

Ferenc pápa, Marilyn Monroe és Lady Gaga is papírra vetette gondolatait.
Futóverseny miatt lezárások Budapesten

Futóverseny miatt lezárások Budapesten 

Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a hétvégén Budapest több kerületében a Vivicittá futófesztivál miatt.
Több napon át a költészeté a főszerep Debrecenben

Több napon át a költészeté a főszerep Debrecenben 

Idén öt napon keresztül több mint negyven program várja az irodalomkedvelőket a Debreceni Költészeti Fesztiválon.
Hová kerülhet idén a „Virágos Magyarország” cím?

Hová kerülhet idén a „Virágos Magyarország” cím? 

Kizöldülnek a hazai települések ‒ elindult a jelentkezés az idei versenyre.
 Húsvéti Nyuladalom Siófokon

Húsvéti Nyuladalom Siófokon 

Nagypéntektől egészen húsvét hétfőig családi- és gyermekprogramokkal, gasztrovásárral, futóversennyel, valamint neves zenekarok fellépésével várják a látogatókat Siófok szívében.
Tulipánnapok a szegedi füvészkertben

Tulipánnapok a szegedi füvészkertben 

A füvészkertben mintegy negyven nemesített tulipánfajtát mutatnak be a látogatóknak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.