Útmutató sörforradalmároknak

Az utóbbi évtizedek globális sörforradalmáról, illetve annak magyarországi begyűrűzéséről ad számot – sok minden más érdekesség mellett - Vétek György és Rosenstein Róbert Sörkönyve, amely a minap került a könyvesboltokba.

A sört nemcsak meginni lehet, hanem kiváló fogásokat is készíthetünk vele, ez a sörgasztronómiai vonal is erőteljesen megjelenik a Szerdahelyi Krisztina szerkesztésében, a Corvina Kiadó gondozásában megjelent könyvben.

A könyvet Vétek György tucatnyi sörös témájú könyv szerzője, szerkesztője jegyzi, az ételreceptek kidolgozója és az ételek elkészítője Rosenstein Róber, a Rosenstein Vendéglő séfje volt. A desszertreceptek kidolgozója és elkészítője Baracskay Angéla, az 2015 tavaszán Michelin-csillagot kapott Tanti étterem cukrászséfje volt. A könyvben szereplő sörkoktélok kidolgozója és készítője Németh „Grabovszky” Gábor, az Élesztő és a Marionett bartendere, a könyvben szereplő étel és koktélfotók Pintér Árpád PIXELTASTER munkái.

A könyv sajtóbemutatóján Vétek György elmondta, hogy sokan és sokat beszélnek manapság sörforradalomról, amelynek nyomán végre Magyarországon is egyre változatosabb és jobb söröket ihatunk, miközben ezek az italok – a borokhoz hasonlóan – az igényes gasztronómiában is helyet érdemelnek. A sörkultúra látványos hazai fejlődése Magyarországon is időszerűvé tette egy olyan kötet megjelenését, amely egyrészt nyomon követi a sörforradalom útját Amerikától Európán át Magyarországig, másrészt felhívja a figyelmet arra, miként válhat a sör egyszerű tömegtermékből a gasztronómia kiemelt szereplőjévé.

A témával magyar nyelven átfogóan elsőként foglalkozó, fotókkal gazdagon illusztrált kötet bemutatja a sörfőzés legújabb külföldi és hazai trendjeit, az új sörözőtípusokat, a különféle sörfajtákat, és néhány érdekes külföldi és hazai sörfőző-formációra és sörlelőhelyre is felhívja a figyelmet. Emellett a könyvből bárki megtanulhatja, hogyan kell sört kóstolni, szervírozni, és azt is, hogy melyik ételtípushoz melyik sör illik leginkább.

A Sörkönyvben a gasztronómia is fontos szerepet kap: külön fejezet szól arról, hogy mit lehet kezdeni a sörrel a konyhában, és Rosenstein Róbert, a Rosenstein Vendéglő séfje tálalásában a kötet harminc izgalmas sörös étel receptjét is közreadja. Az ételek elkészítése nem igényel különleges szaktudást, sem speciális berendezéseket, és az alapanyagok kevés utánajárással is beszerezhetők. A kötet szerkesztői a koktélok kedvelőire is gondoltak: a Sörkönyvben néhány különleges sörkoktélrecept is szerepel.

A Rosenstein Vendéglőben megtartott könyvbemutatón néhány, a kötetben szereplő, sörrel készült fogást is megkóstolhattunk, a ház számára a Monyó sörfőzde által készített sörök kíséretében. Mostantól egyébként a Rosensteinben bárki rendelhet a négyféle - Apa csak egy van (American Pale Ale), Kipa (India Pale Ale), Sólet (Porter) és L’ chaim (Bécsi ászok) egyedi nevű és ízvilágú sörből.


Nexus jelentés: a világ környezeti és természeti válságáról

Nexus jelentés: a világ környezeti és természeti válságáról 

Kiderül, hogyan menthetjük meg a Földet.
Kétszáz korcsolyázó egyszerre a jégen a Jégpályák Éjszakáján

Kétszáz korcsolyázó egyszerre a jégen a Jégpályák Éjszakáján 

Az izgalmas programokkal tűzdelt közösségi aktivitáshoz számos vidéki jégpálya is csatlakozott országszerte.
Kuba lüktető ritmusa Budapesten

Kuba lüktető ritmusa Budapesten 

Pasión de Buena Vista: lenyűgöző előadás az Erkel Színházban február 22-én.
Nemzetközi idegenvezető találkozó Budapesten

Nemzetközi idegenvezető találkozó Budapesten 

A Magyar Idegenvezetők Egyesülete január 16-a és 19-e között Budapesten látta vendégül a regionális idegenvezetői partnerszervezetek képviselőit.
MMA: konferencia a nyomtatott termékekről, építészeti vitafórum és látványos gálaest

MMA: konferencia a nyomtatott termékekről, építészeti vitafórum és látványos gálaest 

Konferenciát, építészeti vitaestet, valamint gálakoncertet is rendez január 22-én, szerdán a magyar kultúra napján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).
Budapesti Tavaszi Fesztivál – „Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés”

Budapesti Tavaszi Fesztivál – „Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés” 

Az idei évkezdet egyik váratlan híre volt, hogy a Budapest Brand csapatának fele felállt, Faix Csaba vezérigazgatóval az élén. Ezzel a lépéssel az idei Budapest Tavaszi Fesztivál eseménysorozatnak is befellegzett?
Felnőttbábfesztivál Veszprémben

Felnőttbábfesztivál Veszprémben 

A felnőttekhez szóló bábszínházi előadásokon kívül kerekasztal-beszélgetések és kiállítás is színesíti majd a február 7-9. között megrendezendő fesztivált.
Kiderül, hol telel a fülesbagoly?

Kiderül, hol telel a fülesbagoly? 

Az akció kiemelt célja a baglyok és telelőhelyeik védelme.
Erős hétvége a mátraszentistváni Síparkban

Erős hétvége a mátraszentistváni Síparkban 

Legszebb arcát mutatta vasárnap a mátraszentistváni Sípark.
Fenntartható fókusszal induló turisztikai portál

Fenntartható fókusszal induló turisztikai portál 

A portál egyszerre támogatja a tudatos utazók döntéseit, a turisztikai vállalkozások és a desztinációk adatvezérelt fejlesztéseit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.