Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére

A betegség először március elején jelent meg egy Győr-Moson-Sopron vármegyei szarvasmarhatelepen, és azóta több más telepen is azonosították a vírust.

A járvány terjedésének megfékezése érdekében a kormány és az illetékes hatóságok több szigorító intézkedést vezettek be:

Állatkiállítások és vásárok tilalma: Március 30-tól az ország teljes területén tilos a fogékony állatfajokat bemutató vásárok és kiállítások szervezése.

Fertőtlenítőpontok létesítése: A határátkelőhelyeken és autópályákon fertőtlenítőpontokat állítottak fel a vírus terjedésének csökkentése érdekében.

Operatív törzs létrehozása: A kormány operatív törzset hozott létre a járvány elleni védekezés koordinálására.


Fotó: Depositphotos

A járvány gazdasági hatásai is jelentősek: eddig körülbelül 4700 állatot kellett leölni a fertőzés megfékezése érdekében, és az érintett gazdák kártalanításban részesülnek. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a jászberényi állatkert is ideiglenesen bezárt a járványügyi helyzet miatt.

Az osztrák hatóság által ideglenesen lezárt határátkelő Rajkánál 2025. április 5-én
Az osztrák hatóság által ideglenesen lezárt határátkelő Rajkánál 2025. április 5-én
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Nagy István agrárminiszter szombaton ismertette az újonnan létrehozott állategészségügyi operatív törzs ülése után a Belügyminisztériumban az első döntéseket:

  • Győr-Moson-Sopron vármegyébe nem lehet állatot bevinni. A kivitelnek pedig szigorú szabályai vannak, csak a kijelölt vágóhelyre mehet az állat, máshol tilos megállni vele
  • Minden telepet a rendőrség ellenőriz Győr-Moson-Sopron vármegyében
  • Minden telepnek egy kijelölt állatorvosa lesz annak érdekében, hogy az állatorvosok ne vihessék magukkal a vírust
  • Minden állatkiállítás megrendezését megtiltották
  • Valamennyi állatkert bezárását elrendelték

 


CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.