hirdetés
hirdetés

19. századi formájában újult meg a dégi Festetics-kastély parkja

Átadták a Forster Központ vagyonkezelésében lévő dégi Festetics-kastély kertrekonstrukciójának első ütemét július 17-én, Dégen. A Park-tó és környezete újult meg az első ütemben 250 millió forintos fejlesztés segítségével.

hirdetés

A projektzáró rendezvényen meghívott tucatnyi újságíró előtt elsőként Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke mondta el, hogy az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja (KEOP) keretében, 2012-ben kezdődött meg a park helyreállítása. Az első ütem során, amelyben a Forster Központ konzorciumi partnere a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. volt, eredeti, 19. századi formájában újult meg a mintegy 300 hektáros kastélypark egyik legfontosabb része: a Park-tó és környezete.

A Festetics-kastély
A Festetics-kastély

A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elkészítette azt az országos kastélyfelújítási programot, amely Fejér megyét mintaprogramként kezeli és átfogó kastélyturisztikai koncepcióban gondolkodik – jelentette be L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, aki arról is szólt, hogy a történeti kert rekonstrukciója mellett a Festetics-kastély épületének megújítása is fontos. Megígérte, hogy a klasszicista építészet egyik gyöngyszeme kellő figyelmet fog kapni a kormány részéről.

Ugyanakkor arra kérte a projektzárón megjelenteket, hogy a dégi kastély megközelítését szolgáló műút felújítását is csak a látogatók teszik fenntarthatóvá az épületet és kastélyparkot.

Kastélybelső
Kastélybelső

Az államtitkár azt is bejelentette, hogy a Forster Központba visszakerülnek azok a feladatok, amelyek korábban átkerültek a Lechner Tudásközpontba, a következő hónapokban a Nemzeti Örökségvédelmi Központot (NÖK) a Forsterbe helyezik át. Nagy lehetőségként értékelte, hogy egy minisztériumon belül van az örökségvédelem és az építésügy, mert így közösen tudják meghatározni a célokat, amelyek a műemlékvédelem jövőjét meghatározzák.

Megújult a gyalogoshíd és több száz fával gazdagodott a park

A mintegy 1,8 kilométer hosszú tórendszer kastéllyal szemközti szakaszából és a hozzá kapcsolódó árapasztó csatornából 40 ezer köbméter iszapot kotortak ki. Újjáépült a Hollandi-ház szigetére vezető faszerkezetű gyalogoshíd, valamint további négy híd is. Több száz fát és több ezer cserjét ültettek el, emellett több kilométernyi sétány újult meg. A Forster Központ szervezésében a teljes tórendszer rekonstrukciója három ütemben valósul meg, 785 millió forint összértékben. A II. és a III. ütem 2014 őszén indul, a kivitelezés 2015 őszéig tart. A megvalósult, valamint a tervezett munkák (a Szerpentin-tó és a kapcsolódó parki terület, majd a sírdomb körüli parkterület és a déli árapasztó csatorna helyreállítása) a legnagyobb volumenű kerthelyreállítást jelentik hazánkban a II. világháború óta.

Hollandi-ház
Hollandi-ház

Alföldy Gábor, a projekt vezetője a megjelenteknek résztelesen elmondta, hogy a rekonstrukció alatt a tó és a kastély közötti terület részleges rendezése kapcsán elbontották a park összképét zavaró vasbeton fürdőmedencéket és sportpályákat, így helyreállt a tó és a kastély eredeti látványkapcsolata. A dégi Festetics-kastély parkja Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. Az eredetileg csaknem 300 hektáros parkot három patak találkozásánál hozták létre 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. Az építéskor a faluba vezető országutat kiegyenesítették, így a kastély bejárata már 14 kilométerről látszott. Az épületből és a park különböző pontjairól feltáruló panorámát gondosan megtervezték: a tisztások és nyiladékok a parkban és a településen található nevezetes épületekig vezetik a tekintetet: a kastéllyal szemközti szigeten álló Hollandi-házra, a falu katolikus és református templomára.

Végül a meghívottakat Alföldy Gábor végigkísérte a kastélyparkon, és bemutatta a kastély első emeletén lévő kiállítást, ahol látható, milyen volt, és milyen lett a park.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai