A bulinegyed és a Liget Projekt

Erzsébetvárosi civilek, az Új7 2019 Facebook csoport szervezett egy eseményt, amely során olyan Terézvárost és Erzsébetvárost érintő kérdések is szóba kerültek, melyre a törvénykezés szintjén lehet hatni, ezért aktuális a választások előtt. A „Bulinegyed” országgyűlési képviselőjelöltjeinek vitája az Erőművház dísztermében zajlott. A meghívást elfogadta Dr. Bokros Lajos (MOMA), Döme Zsuzsanna (MKKP) Moldován László (LMP),  Soproni Tamás (Momentum), Dr. Oláh Lajos (DK). Nem kívánt élni a lehetőséggel Stummer János (Jobbik). Dr. Bajkai István (Fidesz-KDNP), Nyiri Gábor (Együtt) pedig nem jelzett vissza.

Mindegyik politikus bemutatta a programját, majd válaszoltak előre beküldött- és a közönség kérdéseire is. Több dolgot érintettek – például az oktatást vagy az egészségügyet -, mi azonban csak a turizmus számára releváns információkról írunk.

 

Elsőként Dr. Bokros Lajos kapott szót. A MOME képviselőjelöltje főleg az egész országot, gazdaságot érintő kérdésekről beszélt, valamint elmondta, hogy leállítaná a liget projektet és a stadionépítést is.

Döme Zsuzsanna (MKKP) megígérte, hogyha nyer, felveszi az Erzsébet és a Terézia nevet. Beszélt arról is, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a kampányra felhasználható pénz nagy részét, 155 millió forintot, a Rózsa Sándor pénztékozló alapon keresztül olyan projektekre költi, amelyek jobbá, élhetőbbé tehetik a környezetet, közösséget. A kátyúmentesítési programjukrapéldául 12 millió forintot fordítanak. Támogatnak továbbá faültetéseket, és játszótéren kertészeti foglalkozásokra alkalmas eszközök elhelyezését.

A parkolás problémájára megoldásként a parkolástól megforduló fát kínálnák: hogyha odaáll a parkoló autó az adott helyre, akkor a fa lemegy a föld alá, amikor elgurul az autó, akkor ismét fa van a helyén. A Liget teljes, zöld betonnal történő lebetonozását tudnák támogatni.

Bulinegyed kapcsán elmondta, elég sok szakértő állt ki amellett, hogy az idős fákat is ki lehet emelni, és áttelepíteni máshova. Ugyanígy Erzsébetváros lakosait is át lehet telepíteni máshova. Másik megoldásként a kvótarendszert említette: egy előre meghatározott kvóta szerint osztanánk szét a turistákat az országban vagy akár Budapest egyéb kerületeiben. Minden nemzetből 1-1 pár továbbra is bulizhatna a 7. kerületben, de az ugyanabból a nemzetből a többi turistát szétosztanánk. Amennyiben a turisták nem hajlandóak elmenni a számukra kijelölt helyre, akkor minden lehetséges módon összezavarnák őket: Döme Zsuzsanna még a dezinformációs turistatérképektől sem riadna vissza. Vagy olyan táblák kihelyezésétől, ami Csepel vagy Érd felé irányítaná a bulizni vágyókat.

Moldován László (LMP) visszavonná a kiemelt beruházásokkal kapcsolatos törvényt, amely lehetővé teszi a liget projektet, amit leállítana. A bulinegyeddel kapcsolatban módosítaná a kereskedelmi törvényt illetve a társasházi törvényt. Ennek következtében a lakóknak nagyobb beleszólása lenne abba, hogy az ő házukba milyen üzletek nyithassanak meg. A Terézvárosban és Erzsébetvárosban termelődött bevételből többet irányítana vissza a kerületbe. A felügyeleti díjat adószerűen szedné be: jelenleg 13 millió forint felügyeleti díj folyik be egy évben, miközben szerinte 150 milliónak kéne lennie.

Beszélt arról, hogy a légszennyezettséget radikálisan csökkenteni kell az adott kerületekben. Pályázatok kiírását támogatná parkosításra, növényesítésre, például tűzfal növényesítésre, közösségi kertek létrehozására. Korlátozná a légszennyező gépjárművek forgalmát és az átmenő forgalmat; az elektromos, közösségi és kerékpáros közlekedést viszont támogatná. Forgalomtechnikai korlátozásokat vagy behajtási díjat vezetne be, növelné a forgalomcsökkentett illetve az autómentes utcák számá.

Soproni Tamás a Momentum jelöltje elmondta: hazai és külföldi minták alapján működő megoldásokat keresnek. Hisznek abban, hogy egy kátyút be lehet tömni a parlamenten kívül is. Egy játszótér rendbe tételéhez nem jobb és baloldali megoldások kellenek, hanem „csak” gyakorlatias megoldások.

A parkolás problémájának megoldására a foghíjtelkek bevonásán túl az irodaépületek parkolóját említette, amikben elképzelésük szerint este 5-6 után a helyiek igénybe vehetnék az ott talált helyeket.

A bulinegyed kapcsán elmondta, hogy egy együttműködést kezdeményeznének, melybe bevonnák a szervezeteket, vállalkozásokat, és a lakókat. Ennek egyik elemeként például lehetővé tennék, hogy a szórakozóhelyeken belül legyen egy kialakított dohányzó rész, így a bulizók nem zavarnák a füsttel és hangoskodással a helyiek nyugalmát. Hozzátette: csökkentenék a vállalkozások adminisztratív terheit és az áfát.

Soproni Tamás az MKKP-vel egyetért abban, hogy az áthelyezés megoldást jelenthet a terület problémájára. A Momentum azonban nem az embereknek keresne új otthont, hanem a vállalkozásoknak. Működő portugál mintára, a bulinegyednek helyszínt biztosítana egy másik területen, például a Csepel sziget északi részén, azzal, hogy vonzóvá tenné azt a környéket a szórakozóhelyek kialakítására. Szintén portugál mintára turisztikai adó bevezetése is szóba került: ott a a beérkezéskor a turisták egy eurós költséggel járulnak hozzá a turizmus által leginkább lerombolt környékek helyreállításához, helyszínek takarításához és a rendfenntartáshoz.

A Liget projektet szintén leállítanák.

A DK jelöltje, Dr. Oláh Lajos kiemelte, hogy 2011-ben szűnt meg társasházak hozzájárulási joga, hogy eldönthesse, egy könyvtárból kocsma lehessen. Ezt a jogot visszaadná nekik. A képviselő a belső dohányzóterek kialakításával egyetért, sőt, be is adták a javaslatot erre vonatkozóan, azonban az nem került szavazásra. Véleménye szerint a liget projektet le kell állítani.


Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe

Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe 

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?