hirdetés
hirdetés

A MUISZ az akadálymentes turizmusért

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége fontosnak tartja, hogy a fogyatékkal élők is aktív részesei lehessenek a turizmus nyújtotta lehetőségeknek.

hirdetés

Szeptember 27. a Turizmus Világnapja, mely a turisztikai szakma egyik legnagyobb ünnepe, a 2016-os év kiemelt témája az akadálymentes turizmus.

A turizmus jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedekben és további hatalmas lehetőségek rejlenek az ágazatban, mivel évről évre egyre többen utaznak. Emellett figyelembe kell vegyük azt, hogy sokaknak komoly akadályokkal kell szembenézniük utazásiak során, a mozgásukban korlátozott utazók mellett az idősebb korosztály is egyre gyakrabban kel útra. Fontos, hogy a turisztikai szolgáltatások a fogyatékossággal élők és az idősek mellett a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok számára is könnyen elérhetők legyenek.

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a fogyatékos emberek szempontjainak figyelembe vétele, az újabb fejlesztéseknél és beruházásoknál kiemelt szerep jut az akadálymentesítésnek. Örvendetes, hogy egyre több szálloda, fürdő, közlekedési eszköz és turisztikai látványosság szolgáltatásai vehetők már igénybe a mozgásukban korlátozott személyek számára is.

A Budapestre látogató, mozgásukban korlátozott turisták ugyanakkor már a Liszt Ferenc repülőtéren szembesülnek az első kihívással, a városba történő bejutáshoz szükséges, megfelelően akadálymentesített gépjárművek hiányával.

A budapesti látványosságok ugyan nagy számban - bár nem teljes körűen - akadálymentesítettek, de megközelítésük sok esetben megoldhatatlan problémát jelent a látogatóknak.

Például az Országház esetében, ahol a buszok új parkolási rendje miatt - az alsó rakparton az Olimpia Parknál leszállva - kizárólag lépcsőkön át juthatunk el a Parlament látogatóközpontjáig. Ez jelentősen megnehezíti az idősebb, bottal járó korosztály számára a Parlament megközelítését, a kerekesszékkel közlekedők számára pedig leküzdhetetlen akadályt jelent.

A gyönyörűen felújított közterek macskaköves burkolata is nehézséget jelent nem csak a kerekesszékkel közlekedőknek, de a babakocsis családok számára is. A mozgáskorlátozottak és babakocsival közlekedők számára kialakított liftek számának növelése és méretük megfelelő méretű átalakítása továbbra is prioritást kívánó feladat.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége fontosnak tartja, hogy a fogyatékos emberek ugyanolyan eséllyel vehessenek részt a turizmusban, így együttműködést kezdeményezett a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ) annak érdekében, hogy felhívja a turisztikai szakmában dolgozók, valamint a döntéshozók figyelmét arra, hogy feltétlenül szükséges a speciális igények kiszolgálása, a turisztikai szolgáltatások akadálymentessé tétele. Az együttműködés egyik célja, hogy a MUISZ tagjai a MEOSZ segítségével megismerjék azokat a speciális igényeket, melyek a mozgáskorlátozott emberek utaztatása során felmerülnek.

A MUISZ elkötelezett az akadálymentes turizmusért folytatott lobbitevékenység mellett, legyen szó az akadálymentes közösségi közlekedés fejlesztéséről vagy a turisztikai látnivalók teljes akadálymentesítéséről.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai