Agóra helyett Csabagyöngye

Két napos tanulmányútra hívta a szakújságírókat és az utazási irodák képviselőit a Békéscsabai Regionális Turisztikai Klaszter (BRTK), amely azzal a céllal jött létre, hogy a Békéscsabán és a régió vonzáskörzetében található turisztikai szolgáltatásokat, műemlékeket, rendezvényeket, látnivalókat és természeti kincseket, megismertesse az utazóközönséggel és a turisztikai szakemberekkel. 

Sztankó Attila, a klaszter vezetője, és munkatársa Horváth Krisztina fogadott minket, és a két nap alatt főleg olyan programokat szerveztek számunkra, amelyekben a klaszter tagjainak projektjeit mutatták be.

A Remonda Lovas Egyesületnél kezdtük a túrát, ahol a bátrabbak lóra ülhettek, majd Jusztin Ágnes Kerecsen nevű lován és Ördög Nóra, Kapitány nevű lován zenére tartottak egy rögtönzött bemutatót. Itt 10 póniló és 13 ló várja a sportolókat. Egy héten háromszor terápiás lovaglást is tartanak. Jövő tavasztól már hat szoba várja 12 lakóját és a nyári táborokra is megtelik a tanya. Ha kevés a hely, sátrakat is felállítanak. Az egyesület hölgytagjai kitettek magukért, és már a kolbászfesztivál előzeteseként csabai kolbásszal és sonkával teli tálakkal terítették az asztalt. A tavalyi csabai vastag kolbász volt a legfinomabb. Lengyel Miklósné, és Gyevaj Andrásné kalauzolt bennünket, végül még egy lovaskocsizásra is volt időnk.

A Kisvendéglő a Hargitához című vendéglőben kemencében sütötték az ebédünket, virág, cserépedények, hímzett terítők színesítették a vendéglőt.

Épül a Csabagyöngye Kulturális Központ

Ebéd után megcsodáltuk a Munkácsy emlékmúzeumot, majd ahogy a csabaiak hívják, a most épülő Agórát látogattuk meg. Az Agóra hivatalos nevén Csabagyöngye Kulturális Központ, Agóra-típusú közösség és rendezvényközpont, melyet a tervek szerint januárban adnak át, és amelyben bérelhető termek, hangverseny és előadóterem lesz, itt kap majd helyet a multimédiás műhely, és idegen nyelvi labor is.

Az út porát a modern, kényelmes Árpád fürdőben mostuk le. A békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdőben idén áprilistól elfogadják a SZÉP kártyát. A fürdő 76 Celsius és 40 Celsius fokos vizét a 2001-2002 években gyógyvízzé, a fürdőt 2006 évben gyógyfürdővé nyilvánították. A gyógyvizes medencékben elsősorban ízületi, reumatikus, és mozgásszervi betegségek kezelésére van lehetőség. A betegek gyógyulását orvosi gyógy-masszázs, iszappakolás, vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna szolgálja. Gyógytornász vezetésével 18 éves kor alatti fiatalok számára csoportos gyógy-úszásra is van lehetőség, aki úszni szeretne, azt 50 méteres uszoda várja.

DOTTO kisvonattal jártuk be Békéscsaba nevezetességeit, majd az Árpád Pálinkaházban vacsoráztunk.

A Kisrét Manufaktúra Kft., vagyis az Árpád pálinka az idei versenyeken több érmet vitt haza, mint a pálinkafőzdék többsége. Az Év Pálinkafőzdéje címet is megkapták. Családi vállalkozásként működve szép sikereket érnek el a főzdében, ahol kiváló minőségű italok születnek. Hat hektáros szilvaültetvényük terméseiből kiváló minőségű pálinkát főznek.
A Hotel Fenyvesben, az erdő közepén, romantikus környezetben lévő hotelben éjszakáztunk, ahol a közelmúltban támogatással készült el wellness-részlegük.

A pósteleki szabadidőközpont

Másnap Póstelekre utaztunk, amelyet Békéscsaba tüdejének is emlegetnek. Romos kastélyt fon be a lián, mókus ugrál a fákon, de decemberre hangos lesz a környék, itt nyílik ugyanis a város környékének legnagyobb jégpályája.

Póstelek rangját a múlt század elején épült kastély és uradalom adta, a megye legfiatalabb és egyben talán legromosabb kastélya a pósteleki Széchenyi-Wenckheim kastély. A kastélyrom a pósteleki szabadidőpark központjában van. A bérlő a régi sétány rekonstruálása mellett, a romos kastély környékének megtisztításával, tűzrakó helyek, padok kihelyezésével, továbbá az erdő bejáratánál egy hangulatos, erdei büfé létesítésével biztosítják a kirándulók, túrázók kényelmét. Három különböző túraútvonalat tehetnek meg, terveik között szerepel futópályák és a korcsolyapálya kialakítása. A területen iskolások és kirándulók is megszállhatnak, összesen 200 embernek tudnak helyet adni. A megfáradt vendégeket várja a híres Mókus Csárda.

Csabai Kolbászfesztivál

Nem volt kolbászból a kerítés a Csabai Kolbászfesztiválon, pedig igazán lehetett volna, annyi volt a hozzávaló. Békéscsaba az ország központja lett erre a néhány napra. A tizenhatodszor megrendezett fesztivált pénteken látogattuk meg, amikor még kisebb volt a sokadalom, mint másnap, szombaton. A nyugdíjasok vetélkedtek éppen, a csapatok mutatták be, hogyan kell kolbászt tölteni. Mi is beálltunk a sorba, kaptunk teknőt, és a klaszter minden hozzávalóról gondoskodott. Varga János vállalta, hogy irányít minket, és az ő segítségével igazán jó kolbászt töltöttünk. Meg is sütötték, amíg mi Békéscsabáról és a Csabaparkról kaptunk információkat.

Épül a Csabapark

Mint Szigeti Henriettától megtudtuk, a fesztivál kinőtte magát, ezért most készül a CsabaPark. Békéscsaba Önkormányzata 2012-ben nyújtott be pályázatot a CsabaPark megvalósítására. A Kormány a kiemelt turisztikai beruházás száz százalékos intenzitású támogatásáról döntött, bruttó 1,3 milliárd forint értékben. 2014 közepére elkészül a kolbászudvar-látogatóközpont, fesztiválcsarnok és a tematikus park.

A beruházás a fesztiválterület és ennek kiegészítő (út, parkoló, közművek) létesítményeit tartalmazza. A terület központi épülete az 1500 négyzetméteres kolbászudvar-látogatóközpont. A tervek szerint 2014 közepére készül el a fesztiválcsarnok és a tematikus park is.

Közben elkészült a kolbász, amelyet saját kezünkkel gyúrtunk, töltöttünk. - Kissé több bors kellett volna hozzá! - mondták a szakértők. De ilyenkor mindenki szakértő, és ez nem is baj, a lényeg, hogy jól éreztük magunkat. Megismerkedtünk az utazási irodásokkal, ők meg velünk, tollforgatókkal, megszerettük a Békéscsabai Regionális Turisztikai Klaszter munkatársait, és tagjait is. Láttuk, hogy nem egyszerű a munkájuk és bizony rászorulnának a népszerűsítésre, hogy minél többen jöjjenek és ismerkedjenek meg velük és ezzel a csodás tájjal is.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.